barell

Lično

1. mart 2019.

Daleko od patuljaka – Sedmi Paraćin

Devetog marta, u Hotelu Petrus, Paraćin, sa početkom u 12 časova, sedmi samit relevantnih srpskih vinarija.

Više zaista nema šale. Preklapanje i po nekoliko jakih događaja tokom svakog vikenda, a naročito u prolećnoj sezoni, postaje pravilo. Salon vina u Paraćinu se dovoljno pozicionirao i ljubomorno čuva svoj termin. Neka drugi računaju sa tim. Da bi se to postiglo, trebalo je par godina praviti početkom marta spektakl za ceo Moravapolis (Paraćin, Jagodina i Ćuprija) i istrajati. Upravo onako kako vino i sve oko vina jedino istrajavati i može.

Prvobitno zamoljavane i „na ličnu notu“ presirane vinarije oko učešća, sada se prijavljuju same i pitanje je da li će za sve biti mesta u velikoj svečanoj sali jednog od simbola Paraćina, odnosno Hotela Petrus. Vina i vinarija je, Bogu hvala, sve više, tako da će i ove godine više hiljada posetilaca biti u prilici da se upozna i sa nekim novim. Da se upozna, ostvari kontakt i postane verni potrošač. Vino je ipak najličniji od svih biznisa... Velike, velike male, male velike i svi ostali proizvodno statusni oblici vinarija, ponovo pod istim krovom.

Turistička organizacija Paraćin, na čelu sa sposobnim i izuzetno šarmantnim g. Aljošom Gligorijevićem i posvećenom g-đom Sofijom Miković, uz diskretnu pomoć potpisnika ovih redova, čini jezgro Salona poslednje tri godine, od kada ovaj događaj zaista postaje nezaobilazna tačka vinskog kalendara. Takođe je važno napomenuti i prateće takmičenje, kojim od samog nastanka koordinira g. Zoran Živković. On do sada nije bio premijer, ali je bio i ostao vinski vitez (red Steva Pisar). Takmičenje vina autohtonih i novostvorenih sorti na tlu Srbije se održava dan ranije, a oni najbolji po mišljenju žirija, biće nagrađeni u subotu.

Kod događaja kao što je Salon Vina u Paraćinu, imperativno je da ne posustaju, što se inače bukvalno svim vinskim smotrama dešavalo. Broj posetilaca, broj poslovnih kontakata i broj izlagača vrtoglavo raste. Narod obično zna šta valja i zašto valja. Doduše, nije pred narod koji poslednje dve (konkretno) godine opseda Hotel Petrus početkom marta postavljen mnogo težak zadatak. Vina su sve bolja, a naročito je bitno istaći da će se pred publikom, ugostiteljima i poslovnim ljudima, naći vina iz jako dobrih godina (2017 i 2018). To je ozbiljan magnet. Vinsko magnetno polje će se širiti iz Petrusa desetinama kilometara radijalno.

Za nabrajanje svega što će biti u ponudi (za probu i posao sutra) nema dovoljno prostora. Salon je i dalje tradicionalno jednodnevni. Traje od podne pre svega iz tog razloga, inače bi kao dvodnevni verovatno postojao par sati manje po danu. Za ljubitelje vina vremena je i malo i mnogo. Zavisi kako se posmatra... Vrlo važna stvar vezana za ovaj događaj je i njegovo realno trajanje. Zaštićeni svedoci tvrde da se o Salonu u Paraćinu priča i nedeljama nakon završetka. U periodu između dva Salona ima još nekih događaja, koji se mogu posmatrati kao posledica „zaraze“. Puno je pozitivnih dejstava, uključujući i sve bogatiju vinsku ponudu na kartama ugostiteljskih objekata u okolini. Sve to nesumnjivo ukazuje na značaj i veličinu onoga što će se desiti u subotu, devetog marta. Salon živi i posle Salona, što možda nije bio cilj, ali je svakako posledica.

Pišući o predivnom Salonu u Paraćinu, za koji sam posebno vezan, osećam se kao da pišem o sebi. To može biti izuzetno neprijatno i na momente izlazi iz domena dobrog vaspitanja. A opet, nemoguće je neoglasiti se, pošto je u pitanju mnogo veliki događaj... Logično je da se ne može porediti sa Pro Wein-om u Dizeldorfu, ali i Para Wein itekako ima svoju publiku, svoje poslovne ljude i svoje verne izlagače. A da ima izuzetne domaćine, o tome ne treba trošiti reči. Ko je bio, zna šta pišem, a ko nije, može jednostavno da se uveri. Potrebno je samo da dođe devetog marta u 12 časova u Hotel Petrus, Paraćin! Vidimo se...

 

Nenad Andrić

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")