barell

Vest

2. jun 2016.

Generalna Skupština Svetske Asocijacije Somelijera u Beogradu

Istinski veliki vinski događaj u beogradskom hotelu Hajat Ridžensi (Hyatt Regency), od trećeg do šestog juna.

U naredna tri dana (zvanično), a za mnoge zvanice i malo duže, održaće se dugo očekivana i brižljivo pripremana Generalna Skupština (GA) Svetske Asocijacije Somelijera (ASI). Biće to prilika da se u operativnom, protokolarnom, ali i neformalnom smislu pokažemo kao domaćini svetskoj somelijerskoj eliti. Vođstvo domaće asocijacije (SERSA) je uložilo izuzetne ljudske i profesionalne napore da našoj zemlji izdejstvuje ovo domaćinstvo i veliku priliku da se „blindiramo“ kao vinska zemlja. Dugo očekivani dan se približio i sada konačno imamo priliku da se pokažemo na domaćem terenu. Do sada smo, kada je vrhunsko vino i sve oko njega u pitanju, uglavnom išli u goste... Da su ta gostovanja bila uspešna, dokaz je i ova Skupština.

Domaćinstvo velikih međunarodnih skupova u bilo kojoj oblasti je uvek odraz rejtinga domaćina u konkretnoj oblasti. Nemoguće je da evropsko prvesnstvo u rukometu dobije zemlja sa tri kluba, recimo... Ili da se svetski sajam knjiga održava u zemlji polupismenih. Stoga je potpuno logično da organizacija GA of ASI, predstavlja nedvosmisleno priznanje, pre svega udruženju SERSA, a zatim i Srbiji kao vinskoj zemlji.

Pred nama je, dakle, „lakši“ deo, odnosno sam centralni događaj, uz obilje pratećih. Nećemo ovde trenutno pisati o budžetu, pošto to nije tema, ali je fakt da dobar deo onih koji su suštinski zavisni od razvoja vina u Srbiji, verovatno nije prepoznao značaj GA, što je šteta. Ovo je lepa prilika da eminentni gosti dodatno obogate svest o srpskim vinima i to ponesu kao duhovni suvenir sa skupštine. Frekvencija demonstracije onoga što se ovde krčka po inoksnim i hrastovim sudovima svetu, ovim događajem dobija ozbiljan pečat. Toga naprosto svi moraju biti svesni.

Da je vođstvo SERSA, na čelu sa g. Dejanom Živkoskim, predsednikom, dalo svoj maksimum u organizovanju događaja, ne treba imati sumnje. Sa visokim nivoom posvećenosti, uz zavidnu agilnost koju neprestano demonstrira, SERSA i g. Živkoski lično, ukazivali su još od priprema za nominaciju, zatim dobijanja domaćinstva, pa sve do danas, na važnost GA u Beogradu. Dali su sve od sebe, u šta će se nesumnjivo uveriti delegacije nacionalnih udruženja iz celog sveta. A za neki sledeći veliki događaj, nadamo se da će dragi gosti naučiti rečenicu: „Bolje vas našli“, na srpskom. Dobrodošli su na svim mogućim jezicima, gde jezik vina, naravno prednjači.

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis