barell

Vest

9. avgust 2017.

Hajde da se ogledamo

Novootvorena vinoteka FinoVino, u Pop Lukinoj ulici, po svoj prilici će biti poprište vrlo dinamičnih i konstruktivnih ogleda. Vuk...

Naslov ovog teksta nema nikakve veze sa Breninim filmom „Hajde da se volimo“, niti sa hitom Gorana Bareta (Hali Gali Halid) „Hajde da se drogiramo“... A sa čim onda ima? Vinoteka FinoVino je nedavno promenila svoju tradicionalnu lokaciju (ulica Kralja Petra) i ugnezdila se u neposrednoj blizini kultnog Kosančićevog Venca (slike iz Selenićevog pozorišnog dragulja i maestralnog ansambla Ateljea 212 uvek naviru, kada se pomene ova lokacija). Novo mesto, uz neke personalne novitete, donosi još puno toga novog. Hajde da se ogledamo!

„I šta sad? Kažeš da si srećan, a glas ti je tužan!? Ne shvatam...“
„Pa vidi ovako, Vuče! Volim Novi Sad i zbog njega mi je žao što u profesionalnom i ljudskom smislu, taj grad gubi sjajnog somelijera, a lično, mnogo mi je drago što si došao u Beograd.“
„Mislim da shvatam...“

Shvata on sve. Drago mi je što se nije priklonio nekom plutajućem raskošnom mardelju, devojačko kruzer, pa da šalje selfije sa obala Mozambika u retkim trenucima dokolice. Veći deo naših talentovanih mladih ljudi, koji vole i poznaju vino, odlazi pod ugovorima na višemesečna ljuljanja hipotalamusa po svetskim morima. Topla preporuka za njih je da sa sobom nose knjigu „Prokleta avlija“, kao potencijalni bedem svesti. Vuk Štefanović nije otišao na brod (već je bio ranije), nego je došao u Beograd. A kad je već došao...

Pisano je već na našim stranicama o silnim menjanjima „dresova“, mahom iz međuljudskih pobuda. Delovalo je da se Vuk ne skrašava, što bi se narodski reklo. Protutnjao je kroz veliki broj vrhunskih novosadskih restorana i na njegovom primeru se najbolje vidi gre’ota da se neko, inače potpuno posvećen vinu, bavi i štucovanjem jastoga, prepirkama sa menadžmentom oko uklapanja vina i hrane i tome slično... Vuk je momak koji živi za vino i koji zajedno sa svojim (i našim) velikim prijateljem Milošem Šešom pravi nepretenciozne ali jako upečatljive video zapise pod naslovom „Fly Wine“.

Snažna družina iz „FinoVino“ ekipe je, na temelju fakta da niko nije dovoljno jak da ne može biti i jači, nedavno priuštila sebi ovo veliko pojačanje. I šta se sad dešava u tom novootvorenom vinskom mestu? Svakoga dana, oni koji su zainteresovani, mogu da prirede sebi izvesno tipsko mikroskeniranje vinske scene. „Slepe“ degustacije, napravljene po principu: ista sorta, slični cenovni razredi, preseci regija, prava su mala škola za neuke, poluuke, pa i učene osobe, na temu vina. Obaveza onoga koji se testira je samo da iznese svoje impresije. Zaključci koje donosi tim FinoVino ostaju njima na raspolaganju i oni će već znati šta im sa njima valja činiti.

Recimo, ako 90% ispitanika smatra jedan sovinjon blan za najbolji od ponuđenih, naravno da će taj sovinjon imati malo drugačiji tretman. Ništa tu nije bez veze. Za one kojima je malo teže da se u ovome snađu, tu je Vuk, koji svoje bogato iskustvo (predavač i izuzetno važan procesor u hardveru USV – Udruženje Somelijera Vojvodine) jedva čeka da demonstrira i na taj način, možda i „regrutuje“ neke nove vinske poklonike. Svaki odlazak u ovaj šop, predstavljaće i neki vid ciljanog mikrosajma. Mnogo dobra fora, mora se priznati...

Trenutno je, recimo, aktuelan „boj“ srpskih sivih pinoa. Na talonu su vam: Virtus, Zvonko Bogdan, Temet, Trivanović i Galot, pa ko je raspoložen... Inače, objekat se nalazi u Pop Lukinoj ulici u Beogradu, osamdeset metara vazdušno od Ugostiteljsko-turističke škole. Simbolika? Sve i da nije, mi je uvek iskopamo... Aktivnosti svakog novog vetra, na ovu vrućinu su nam dobrodošle. A dobro nam došao, pre svega, ti Vuče!

 

Profesor Dionisije

"Ako želite da u svom vinu imate dominantnu aromu vanile a da se ne petljate sa baricima, odradite šaptalizaciju vanil šećerom..."

(iz naučne publikacije "Nešto me cepa glava sabajle", dr. Rodoljub Čips)