barell

Lično

29. jun 2015.

Matić u epizodi – Istorijsko NE

Dubine tradicionalnog balkanskog bića...

U danu kada je „24 Kitchen“ svojom pojavom svečano obogatio ponudu kablovskih operatera, Matićeva majka je, ništa manje svečano, zauvek raskrstila sa tradicionalnom kuhinjom. Par nedelja kasnije i Matić je zauvek raskrstio sa odlaženjem kod majke na ručak, pošto nije želeo da prihvati novoustanovljenu praksu, položenu na četiri stuba modernizacije svake srpske domaćice:

Stub I - Crveno meso uvek prelij medom i serviraj uz termički obrađeno voće!
Stub II - Ako u kući nemaš mandarinu ili pomorandžu, ni ne počinji sa spremanjem pasulja!
Stub III - Kada su u pitanju peršun, mirođija, ruzmarin, bosiljak i korijander, ne postoje granice. U praksi, pusti ruku, nek' se zeleni!
Stub IV - Nemoj da te sputava to što ne razumeš holandski! Kada Rudolf upotrebi začin za koji nikada nisi čula, nemoj da odustaješ,  igraj na osećaj, improvizuj...

Mirna kohabitacija trajala je do dana koji će u intimnoj porodičnoj istoriji ostati zabeležen kao „uskršnji incident“, tokom kojeg je Matić, sprečavajući da se gomila larvi zatečenih u zelenoj salati pretvori u leptire, brzom intervencijom sadržaj posude lansirao u kantu za đubre i zatrpao starim novinama. Tom prilikom je na nepokolebljiv način demonstrirao elementarno nerazumevanje za nove kulinarske trendove, koji su između ostalog podrazumevali da zelena salata sa borovnicama, limetom i biberom zaslužuje da bude sastavni deo uskršnje trpeze. Zli jezici su tvrdili da je Matić nepopravljivo zarobljen u dubinama svog tradicionalnog balkanskog bića i kao takav, nesposoban da otvori svoj um i nepca za nova dostignuća zapadne civilizacije. Demantovao ih je metodom direktne amerikanizacije i četiri godine živi na hamburgerima, krofnama, pizzi i coca - coli.

I nije mu žao što je na dugom putovanju od „24 Kitchen“, preko „24 Holter“ stigao do dijagnostikovane hipertenzije, jer je ličnim primerom pokazao da konačno u ovoj zemlji neko ima snage da ustane i kaže – NE!

 

Matić

 

Profesor Dionisije

"Kaže se katkada za kritičare, da ne pročitaju do kraja delo o kome su prinuđeni da pišu. Da bi se znala sorta i kvalitet vina nije potrebno popiti celu bačvu."

Oskar Vajld