barell

Događaj

12. septembar 2017.

Novi dom za Cabernet Sauvignon Reservu Podruma Radovanović

Ljudi se dele na one koji su čekali da se otvori IKEA i na one koji su čekali otvaranje novog objekta Podruma Radovanović. Došao je red i na nas...

Šta radi kreativan čovek kada mu je malo dosadno? Po rečima gospodina Miodraga Radovanovića, kada vam je dosadno, nije zgoreg da iskopate brdo. Nakon te radnje, od toga nešto i napravite. Date smisao „hobiju"... Pre tri godine im je u Krnjevu bilo malo dosadno, iskopali su prigodno brdo i napravili dom za Cabernet Sauvignon Reservu. Veliko vino je dobilo svoju kuću i sada u zemlji Srbiji imamo situaciju da je jedna vinarija sazidana za jedno vino. Ta vinarija je svečano „zalivena“ prethodne subote u prisustvu brojnih poslovnih partnera, osvedočenih prijatelja vinarije, a posebno prijatelja porodice Radovanović.

Način života i život kao takav se danas munjevito modifikuju. Ono što je nažalost nit koja se provlači ljudskom vrstom kroz epohe je pogrešan pristup u ophođenju. Uglavnom smo najgori prema najbližima, pošto su oni naši i razumeće. Nezasluženu pažnju dobijaju po pravilu oni koji je nisu vredni iz nekih bizarnih razloga. Svetao primer Podruma Radovanović je izuzetak. U tom domu se prevashodno misli na svoje. Uostalom, ljudi čine vinariju. Kako oni unutar, tako i oni spolja. Svečano otvaranje „rezervnog položaja“ za Reservu proteklo je u skladu sa tim motom, a to na neki način i objašnjava možda manji broj zvanica no što bi to bilo u skladu sa onom niti iz vrha pasusa.

E sad, brdo... Podrum Radovanović je već godinama Sveta Kota srpskog vinarstva. Za neke predstavlja prijemno odeljenje u svet vina, posebno srpskih. Izuzetno je važno, korisno i lepo obilaziti sve vinarije u Srbiji, gde se kod mnogih odlazi i mnogostruko puta više nego u krnjevsku laboratoriju tečnih radosti, ali u Podrum Radovanović se mora bar jednom ući. I ono što primećujete svaki put kada prelazite taj prag je pre svega – rad. Ta vinarija, gotovo hiruški odvojena od (nekada izuzetno korisne) šminke, deluje poput pogona koji je neprestano u funkciji. Zašto je to važno?

Vinarije se uglavnom grade „na spolja“. To je logično i opravdano... Radi komfora, užitka zaposlenih, a posebno dobronamernih i znatiželjnih gostiju, insistira se na lepim zdanjima i pogledu (uglavnom na Jastrebac, planinu koja se vidi verovatno i iz Mongolije – prim. aut.). Izvorni Podrum Radovanović, što se tiče pogleda, imao je samo pretužni (poput Belinog) pogled na autoput bez isključenja i svest o tome da se mora proći još desetak kilometara, pa onda nazad još toliko, a pred nosom vam je. Kod dobrog Mije se više gledalo unutra, u sam podrum i blaga koja nudi. Simbolično i pragmatično, uglavnom se radilo na „korenskoj strukturi“. Kopalo se i kopalo, pošto je bilo potrebno naći još nepostojećeg prostora za nove i nove barike.

Vinarstvo ima veze sa rudarstvom. Doduše, u pitanju je inverzija. U rudniku se kopa da bi ono vredno izneli, a kada kopate vinariju, planirate da ono najvrednije unesete. Priča o „Blagu Cara Radovanovića“, a posebno onom baš najvrednijem (Cabernet Sauvignon Reserve), od sada će biti pričana na uzvišici, u prelepom, funkcionalnom zdanju, spremnom da primi 200000 litara ovog još davno preuspelog eksperimenta. Sada je tu i pogled na Šumadiju, veličanstvenu u svojoj pitomosti i lekovitu u svom smislu. Stoga se može reći da je više od sto zvanica prisustvovalo otvaranju podruma, ali možda i više, otvaranju nekih novih vidika.

Kad glumac obuče kostim, zadatak mu je da bude neko drugi... Kostim velikog Mije Radovanovića je njegova česta priča o ličnom umoru. I u tom kostimu on jeste neko drugi, vešto izbegavajući bilo kakav angažman koji bi ga odvojio od vina. Prava istina je u tome, da ako je iko živ i pun adrenalina, to je upravo dobri čovek iz Krnjeva. Hoću da kažem, apsolutno sam siguran, da je već nakon otvaranja ovog specifičnog, prelepog doma za Cabernet Sauvignon Reservu, u svojim kostima već osetio dašak nove dosade, koja će ga pobuditi na nova dejstva. I dobro je da je tako. Puno je nas koji željno iščekujemo njegove nove „terapije protiv dosade“. Ova, upravo završena terapija je više nego uspela. Neka je sa srećom novi dom Cabernet Sauvignon Reservi Podruma Radovanović! 

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon