barell

Vest

24. mart 2014.

Omnia mea mecum porto

Drevni običaj dočeka otpočinjanja nove rotacije Zemlje oko Sunca, u narodu poznato kao „doček nove godine“, u nešto izmenjenoj varijanti i bez nove godine kao takve. Vajnlover u Beogradu.

Na talasima mondenske pošasti: „Omili narodu vino na bilo koji način“, 26. marta u Beogradu, na splavu, ujedno i restoranu - „Druga priča“, okupiće se ljubitelji vina. Događaj pod operativnim imenom „Winelover“ (Vinoljubac, Enofil, kako god...) je u suštini vinska žurka, koja formom poprilično podseća na privatne novogodišnje zabave iz druge polovine dvadesetog veka. Ideja je da svako ko se najavi i rezerviše mesto, za 1500 dinara (soma i po, kilo i po, kako god...) uživa u raznovrsnom meniju, a da se za vino pobrine u sopstvenoj režiji. Dakle, ovo nije baš kompletno ispoštovan latinski iz naslova, pošto se o prehrani brine osoblje „Druge priče“, ali sama činjenica da se vinske flajke unose ispod miške predstavlja vrlo zabavnu ideju. Za slučaj da ste pri "šutu", ponesite i više flaša...

Od samog događaja ne bi trebalo očekivati previše u kontekstu popularizacije vina. Ponovo će se javiti „prekaljeni ratnici promocija i degustacija“, pošto su uglavnom samo njima i dostupne informacije o održavanju ovakve šarmantne manifestacije. Doduše, opravdanje za verovatnu hermetičnost se može naći između ostalog i u kapacitetu samog restorana. Prostor nije mali, ali nije ni ogroman. Stoga je važno na vreme rezervisati mesto. Ako sve ispadne kako valja, a ne vidimo zašto ne bi, onda se od eha te večeri može dobiti i malo ozbiljniji propagandni rezultat. Pre svega navijamo za to, pošto se dobar provod prisutnih podrazumeva. Sve su to prekaljeni kafanski Vajnloveri...

Velika je šteta što se organizovanja ovakvog tipa žurke nije niko kod nas prvi setio. Međutim, ne treba sumnjati u to da će se već naći neko da napravi spoj ovog događaja sa još nečim i zvekne mu autohtoni žig. Prosto, ovakav vid zabave nije „topla voda“, pa se uz malo mašte sve to može kvalitativno nadograditi. Naravno, ako je uopšte potrebno. „Winelover“ počinje u 18 časova i traje do... A ko to zna?! Verovatno dok osoblje ne popada s nogu. Za ljubitelje vina se nikada ne zna da li teže ulaze u ugostiteljski objekat ili ga teže napuštaju. Obično je za ono prvo neophodan povod, a za ovo drugo gola sila.

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift