barell

Recenzija

6. decembar 2014.

Pravi roštiljdžija - Nemir 2013, Vinarija Despotika

strucnjakLeft

Vladimir Dovlica

Savić

wine

Nemir, 2013

Vinarija Despotika

strucnjakRight

Nenad Šone

Andrić

Dovlica:

Opet smo malo rastegli termine. Šta pijemo?

Šone:

Danas ćemo malo da se pozabavimo rozeom. U Vinariji Despotika, polako ali sigurno, zbiraju sve ozbiljniju argumentaciju za rasprave na tu temu.

Dovlica:

Hajde da vidimo! A što si baš njihov odredio za recenziju?

Šone:

Iz dva razloga. Prvi je, zato što ga imam, a drugi... Pa valjda zato što mi je interesantan, inače ga ne bih imao.

Dovlica:

Meni je to dovoljno. Jesi li ga otvorio? (potvrdno klimanje glavom) Onda sipaj! (rola čašu i miriše) Kao da ima malo sumpora?!

Šone:

Čekaj, bre, daj mu šansu. Samo što ga otvorih, a doduše, o’ladio sam ga kao familija – Volta Diznija. Kao da sam ga umakao u tečni azot.

Dovlica:

Dobro, dobro... Stvarno si preterao. (miriše i dalje) Od čega prave?

Šone:

Od kabernea, šumadijska zicer varijanta. Još su mladi da se mlate sa pinoom, štajaznam?

Dovlica:

To je potpuno ok što je od kabernea. Malo je ono, ružica stajl, jači, nije za devojčice. Ovo ljudi vole da piju.

Šone:

Da bi ga dodatno voleli, valja im ga malo i predstaviti.

Dovlica:

Aktivan je na nosu. Nema neku preteranu voćnost... Kao da je zatvoren, kao da treba tek da se razvije, što i nije neka radost za roze, pošto sam ja u fazonu da bi ga trebalo piti odmah i sad. Ali, dobro...

Šone:

Pa sputan je malo, što je i logično, pošto sam ga o’ladio kao da je...

Dovlica:

Aman, više, prekini! Skapirao sam da si ga zaledio... Boju ima savršenu, zdravu i stvarno više vuče na ružicu.

Šone:

Kaberne. Da li znaš možda slučajno neki roze od kabernea, a da nema tu jaku boju i da se ne proglašava za ružicu?

Dovlica:

E, isparilo je ovo, znaš? Sad je na nosu, brate, skroz u redu. Ništa ne iskače i osećam da ima neku solidniju kiselinu. Alkohol ne osećam, bar ja...

Šone:

Ček da vidim! Dvanaest i po je alkohol, nema tu šta da iskoči... Nego, deder, srkni!

Dovlica:

Ruža je. Cvetan... I dopadljivi je na jeziku nego na nosu.

Šone:

Najviše volim takve obrte. Neću da ga nakapam iza ušiju, nego da ga pijem. Najtužnije mi je kad pijem vino sa dopadljivim aromama, a na ukusu – vodica.

Dovlica:

Na nosu je čak, može se reći, prazan. Ništa... Miriše na vino, na bačvu, podrum... Ali na ukusu je...

Šone:

Misliš da takav, aromatski neintrigantan, ne bi smetao prasetini?

Dovlica:

Ni malo, brate. I uopšte nema jaku kiselinu. Veoma pitko piće. I ruža je... Na ukusu je baš ruža.

Šone:

Rahat lokum.

Dovlica:

Rahat lokum, baš. Ovo je baš dobro. Za roze je odlično.

Šone:

A mi, kao zemlja, polako izlazimo iz čabra sa rozeima...

Dovlica:

Nešto je prestao da se pije po kafanama. Neki tvrde da se loše pravi, ali ne piju ga ljudi više.

Šone:

Gro naših vinarija, čak i one najozbiljnije, čini mi se da najmanje pažnje obraćaju na roze. Kao da im je to nešto što moraju imati, pa onda imaš onu foru: „Nije mi uspelo za ovo, pa ću da ga krnem u roze...“ Inkubatori ružičastih ružnih pačića.

Dovlica:

Mislim da se trude da budu što dopadljiviju na nosu, nekako se trude da budu dečiji, pitkiji, što već rekoh, za devojčice... Ovo je ipak malo drugačije. Baš je napakovano. Ništa specijalno, ali ako je on stvarno ispod crvene (1000 din), onda...

Šone:

Debelo je ispod crvene i definitivno vredi svaku paru.

Dovlica:

Onda je odlično za te pare. Za masovke, za sve... Ovo je, ja mislim, pravi roštiljdžija!

Šone:

Hahahahahahahaha

Dovlica:

Ne, ozbiljno, baš je pitko. Čak bih mogao reći da je od svega njihovog što sam probao, ovo možda i najgotivnije.

Šone:

A povratni efekat, ili što bi se na srpskom reklo, aftertejst? Meni nije baš neka radost. Simpatično, ali ovo je ipak roze.

Dovlica:

Ništa preterano, matori. Tu je, ostane na jeziku, kao da ima malo cukera, ali prijatno je. Kiseline ne štrče, alkohol kulturan... Skroz je u redu.

Šone:

Meni deluje kao da se na ovom vinu nešto intervenisalo, ali je sve to sjajno zamaskirano.

Dovlica:

Misliš da je „pogurano“ malo?

Šone:

Ma da, mada verovatno haluciniram, a i ne interesuju me realno, te stvari. Neka rade šta god misle da je potrebno, ako je krajnji proizvod ovakav, kakav je... Ovo je odlično i ima svoje mesto na tržištu, definitivno. Doduše, možda ga još uvek nema, ali ga zaslužuje.

Dovlica:

Ništa, gasi onda taj mikrofon i naruči tri gurmanske, pa da završimo bocu! A ti se posle akaj da ovo prekucaš...

Šone:

Ma samo ti naredi! (smeh)

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")