barell

Vest

21. oktobar 2015.

Rezerva koja je rešila utakmicu

Jedanaesto apeninsko „češljanje“ kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana u znaku „PR“. Najbolje ocenjeno vino je u Bergamo stiglo iz Krnjeva!

„Ne znam... Ne volim da jedem žablje butkice.“
„A kad si ih probao?“
„Nisam nikad, ali kažem – ne volim ih!“
„Pa kako znaš da ih ne voliš, ako ih nisi probao?“
„Nisam ni padao sa solitera, da bih saznao da ne mogu da preživim...“
„Tako žilav, verovatno bi i preživeo...“

Svako nepoznavanje materije se vrlo često markira „srpskom“ kupažom koju čine: ironija, cinizam i sarkazam. Nedovoljnu informisanost o takmičenju koje se već jedanaesti put održalo u Bergamu (15. 10. – 17. 10.), pod nazivom: „Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme“, nije narušila ni prošlogodišnja „luda“ dvocifrena berba zlata. No, bilo šta vinsko, što se odvija na teritoriji migrantskog edena, odnosno Starog sveta, ne sme se gledati drugačije sem sa poštovanjem. E sad, jedno je gledanje, a drugo neposredno učešće, začinjeno potpunim trijumfom. Kaberne Sovinjon Rezerva (2012), Podruma Radovanović, jedini je osvajač velike zlatne medalje u Bergamu!

Specifična težina ovog uspeha je posebna, ako se pri osvrtu na prošlu godinu prisetimo da tada nije dodeljena nijedna velika zlatna medalja. Tako posmatrajući, a na to imamo potpuno pravo, ispostavlja se da je Kaberne Rezerva Podruma Radovanović, gotovo pa dvogodišnji pobednik. Posebno raduje što je u pitanju baš ova vinarija, koja je poslednje dve – tri godine i pored sjajnih komercijalnih rezultata, uz već „betonirane“ pozicije u srcima odanih „navijača“, ipak u nekom obliku defanzive. Podrum Radovanović, verovatno najomiljenija vinarija u Srbiji, stabilno se drži linije visokog kvaliteta, ali bez nekih specijalnih „odskoka“ po takmičenjima. Međutim, kada se ova tekuća, ćudljiva godina bude „sabirala“, trijumf u Bergamu će imati svoje posebno mesto.

Već sada se može reći da imamo pristojan broj vinarija koje su na taze učukane eksere pokačile po zidovima ozbiljne trofeje. Uz uspešno „premošćenu“ oseku (u kontekstu berbe) iz prethodne godine, ovaj podatak izaziva iskrenu radost kod svih koji vino vole i prate. Svaki uspeh, pogotovo kada različite vinarije izdominiraju na različitim ocenjivanjima, uvek otvari neka nova vrata. Što se tiče kvaliteta naših vina, od industrijski zamandaljenih dveri, stigli smo do onih velikih, rotirajućih, gde se ulazi i izlazi kao na traci. Prepreka više nema, te sada dobar deo zavisi samo od nebeske meteorološke milosti. A da ne bi ljubomorno čuvali i sami uživali u nečemu što nam uz sport jedino i valja, odnosno vinima, potrebna su učešća na jakim internacionalnim takmičenjima. Vinska takmičenja, na sreću, uglavnom nemaju popularno „domaćinsko suđenje“, pa je ovo na neki način i poziv vinarijama da svoje proizvode šalju gde god su u mogućnosti. Svet mora saznati kakva imamo vina. Neka ih proceni i neka im sudi. Strah od suda više zaista ne postoji, pošto su rezultati uglavnom odlični.

Pored velike zlatne Rezerve, Podrum Radovanović je u Bergamu dobio zlato i za Fran Kaberne Sovinjon (2013), a društvo mu u „zlatnoj ekipi“ prave i Regent (2012), Vinarije Aleksandrović, kao i Kanon (2012) podruma Jeremić. Očigledno je da smo ove godine poslali daleko manje uzoraka no prošle, pa je samim tim i ovo veliko priznanje za Podrum Radovanović, slađe! Najiskrenije čestitke svim dobitnicima priznanja od naše redakcije!

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")