barell

Lično

16. oktobar 2016.

Spremaj to ponovo, Sem

Znanje, duh i nešto malo video tehnike, plus mlada sova... Almažan Kitchen, najbolji kulinarski kanal na svetu, trenutno.

O relativno novom YouTube kanalu Almažan Kitchen se tu i tamo pisalo. Koliko god da je ovo pravo malo remek delo propagirano, nedovoljno je. Neverovatan spoj relaksirajućeg, edukativnog i zabavnog, čini svaku minijaturu u produkciji Bobana i Aleksandra Almažana nečim što zaista ostavlja bez daha. Možda i nisu u pitanju najbolji recepti na svetu, ali su klipovi osmišljeni, snimljeni i montirani tako da deluje kao da jesu. U čemu je tajna? Zašto se ovim ljudima bezrezervno veruje?

Savršenstvo jednostavnosti je recept svih recepata. U spektakularnom, mahom šumskom ambijentu, pred vašim očima (širom otvorenim, provereno – prim. aut.) nastaju dobro poznata nam jela, uglavnom poznatim nam tehnikama. Sve je toliko prirodno, a nadmoćno uverljivo. Opaske tipa: “Onda operite tiganj na prvom obližnjem vodopadu”, u takvom okruženju postaju višeslojno duhovite, čak sa fragmentima satire.

Bez muzičke podloge se rade mnoge kulinarske emisije. A bez džinglova? Toga već ima značajno manje, pošto se autori trude da džinglovima dodatno “betoniraju” identitet emisija. Emisije ili klipovi, nazovite Almažan majstorije kako god želite, uglavnom se rade i bez prateće naracije. Noseći zvuk je zvuk netaknute prirode koja preljubazno ustupa svoj prostor ljudima koji savršeno dobro znaju šta rade, miksovan sa realnim zvucima stvaranja hrane, poput seckanja na dasci, muljanja u avanu, cvrčanja ulja, pucketanja vatre...

I pored fakta da je zavist popriličan greh, a hedonizam (u najčešće arčenom, banalnom smislu) moralni prostakluk, gotovo da je nemoguće posmatrati Alamažan klipove bez dobre doze prvog, sa željom da se dosegne i drugo pomenuto. Ta neposredno dimljena slanina, ta pljeskavica, taj doručak, mućkalica ili sarmice u lišću rena, daleko su više od sjajnog obroka. Stvarana u gotovo zen atmosferi, njihova jela su najčistija filozofija na dobrom tragu opcije. Neposredno nam, u desetak minuta dokazuju ono što dobrodušni Koeljo i par sličnih literarnih zvezda kilavo pokušavaju... Mir, sreća i najveće moguće uživanje, nalaze se oko nas, u izvornoj prirodi. U pisanim delima se kod ovakvog oblika stava teško izbegne banalnost. Uspeh Almažana je što nisu mrtvo slovo na papiru i zato su opcija.

Poseban začin Almažan kreacijama daje mr. Ramsey, sova siroče, koja predstavlja paradigmu čitavog projekta. Almažani su ga našli, spasili od sigurne smrti i sada mr. Ramsey predstavlja stalnog člana ekipe. Kod prvog klipa sa Remzijem imao sam utisak da se radi o nekom efektu, a ne o realnom biću. Međutim, kada ga doživite u punom sjaju (Almažani tu rade vrhunske “oblačiće”, koje nevešto koriste ogavni tabloidi), Remzi vas toliko osvoji, da prvo upijete sve postojeće klipove sa njim u glavnoj sporednoj ulozi. Samo ime koje je ova youtube zvezda dobila, dodatni je stav.

Radeći isključivo sa dostupnim nam namirnicama, autori ovog kanala šalju jasnu poruku svojim kolegama koje se na medijima profesionalno bave kujnom: Sve ono što se ne može naći na osrednje popunjenoj pijaci, neinteresantno je. Da, naprosto sve vrvi od čestitih poruka... Recimo i to, da nijedan pominjani specijalni efekt ne može izgledati moćnije od specijalno odabrane prirodne atmosfere. Automatski i kamera postaje ono što bi morala biti, odnosno veran prenos realne slike. Da bi tu sliku dobili, a ona bila realna i kvalitetna, potrebno je da budete Almažani. Potrebno je da volite to što radite i jako dobro znate šta radite.

Vino? Pa moguće je da bi dobro došlo i uklopilo se u priču. Ovde imamo pravi izazov. Kada se na ekranu dovode u vezu vino i hrana, najčešće se koriste dva stereotipna i do zla boga dosadna pristupa. Prvi je užasniji, u samoj kujni, među namirnicama, rashodovanim sudovima i razbacanim escajgom, gde se vrši malo školsko silovanje vina. Drugi, daleko bolji, ali krajnje neinventivan, je za dekorisanim astalom, nakon serviranja hrane, gde bez obzira na veštinu kadriranja, vino ostaje sporedni glumac i segment mizanscena. Uz ovakav način kreiranja, a pre svega predstavljanja hrane, bez naracije, vino bi moralo da se na neki način samo objasni, što je vrlo komplikovano. Dok se ta jednačina ne reši, ostaje nam da do u beskraj uživamo, besomučno gledajući Almažan klipove i po nekoliko desetina puta. Jednostavno, najbolji su na svetu...

 

Nenad Andrić

photo: YouTube, FB

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon