barell

Događaj

27. septembar 2016.

Sremski Plastikarlovci - Pustolovine organizma Matića

„Pijem vino da bih se neprilagodljiv prilagodio." (Danilo Kiš)

Ako bi Matića posmatrali kao organizam, a karlovačku berbu kao ekosistem, onda bi savremeni biolozi u Matićevom provodu na karlovačkoj berbi lako prepoznali sva tri poznata tipa biološkog prilagođavanja: aktivno, pasivno i proaktivno.

Aktivno prilagođavanje, kod kojeg organizam napušta neodgovarajuću okolinu i naseljava onu koja mu više odgovara moglo se prepoznati u trenutku kada organizam Matić, duboko razočaran saznanjem da na sajmu vina na karlovačkom trgu ne postoje staklene čaše, demonstrativno napušta vinski trg i dobrih sat vremena se provodi u obližnjem luna – parku.

Pasivno prilagođavanje, koje karakteriše sposobnost organizma da shodno promenama oko sebe menja svoja funkcionalna svojstva prepoznato je u momentu kada žedni organizam Matić, umesto osvežavajućeg Vinumovog rozea (kojeg, sada već tradicionalno, nema po sajmovima!?), Veritasovog sovinjona i Kišove polusuve misterije, degustira coca – colu i 250 grama gumenih bombona.

Konačno, proaktivno prilagođavanje tokom kojeg organizam menja okolinu i prilagođava je svojim potrebama dolazi u trenutku kada žedni organizam Matić slučajno glasno lamentira nad odsustvom čaša, još slučajnije pored štanda vinarije Kiš, pa ljubazni domaćini izađu u susret i velikodušno ponude čašu. Da uđe u zapisnik da je čaša na kraju dana uredno vraćena na štand!

Pored biologije, prilagođavanjem se bavi i psihologija, koja pod navedenim podrazumeva usklađenost potreba ličnosti sa mogućnostima i zahtevima sredine ili šire zajednice. Bilo bi jako lepo da neko od organizatora karlovačke berbe ovo pročita, pa da se prilagodi potrebama vinskih posetilaca i sledeće godine obezbedi čaše, a ne da se cela vinska zajednica, ovog vikenda prisutna u sremskim Karlovcima, prilagođava neobjašnjivoj ideji da se vino služi u plastičnim čašama. Plastične čaše su super za dečije rođendane, super je da se u njima drži sunđer za pranje sudova i odlične su za odmeravanje deterdženta za pranje veša, ali za vino... To prosto ne dolazi u obzir!

Za razliku od kritika izazvanih celodnevnim prilagođavanjem situaciji, čijim opisivanjem smo pokušali da apostrofiramo ono što ne treba, večernja poseta vinariji Kiš bila je svojevrsna pokazna vežba za sve što treba. I više od toga. U predivnom ambijentu vinarije, uz kolica sa sortama grožđa koje se u vinogradima ove vinarije neguju, ne slučajno postavljenim na zasluženo centralno mesto u dvorištu, duh proslave berbe osetio bi se i da se služila obična voda. A nije! Služila se suva Misterija, polusuva Misterija, Grašac, Roze, svi bermeti (i beli i crveni) i verovatno se svako od prisutnih u nekom trenutku osetio privilegovano što je te večeri bio deo ovog događaja. Bar se Matić tako osetio.

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")