barell

Lično

27. maj 2016.

Tako je govorila ekipa sa ćumura

Po želji menadžmenta vinarije Imperator, sproveli smo malu anketu. Svoj sud o Valeriusu, rajnskom rizlingu ove vinarije, dali su...

Da bi se valjano uradila ova anketa, bilo je neophodno pojesti uključen diktafon (Moli se pedantni kolega Basarić da ovo ne shvati ozbiljno i sačuva telefon – prim. N. A.). Pored navedene groteskne radnje sa popriličnim cirkuskim potencijalom, važan je i kvalitetan odabir „nesažvakanih“ učesnika ankete. Dakle, ovako su govorili...

Ćevap:
„Vidi ovako, ’el možemo na ti, pošto se znamo sto godina (potvrdno klimanje glavom), meni se ovaj rajnski rizling jako dopada. Njegove performanse su nešto sa čime se odlično slažem, ma kako da me naprave. Priča se o meni, da mi ništa nije dovoljno kiselo, ali ti neka jedu... Mis’im, neke druge ćevape. Imam i ja neki kriterijum, ’bem mu miša! Suptilno rolanje kada me se kreira podseća na suptilnost neophodnu za izradu rizlinga. Sudbinski smo vezani po više parametara. Rajnski rizling je moj dobar drug!"

Rolovani ćevap:
„Moram da se složim sa mojim bratom nudistom, ali i da dodam nešto. Da sam pozvaniji od njega da ćeretam na ovu temu, argument je moja hrskava i masna pidžama od slanine. Raskošne kiseline rajnskog rizlinga su dekor za pidžamu, ali i pogonsko gorivo moje mesnate duše. U završnici smo prevazišli dodavanje Kićanović – Slavnić, a za slučaj da neko od nas zakaže, jebi ga, dešava se, onda onaj ko istraje završava priču kao Fišer. Nadam se da se razumemo..."

Belo meso:
„Rolovani „šahista“ koji je pre mene govorio, kao i njegov brat, imaju možda malo neprikladan rečnik, pa se zbog njih izvinjavam. Što se mene lično tiče, a tiče me se... Ne, hajdemo ovako! Zamislite spektakularnu vilu! Nemoj da se smeješ, zadaviću te! (Belo meso ako se ne spremi dobro, obično ispadne poprilično suvo – prim. aut.) I sad, ispred te vile je bazen. Skidam se i ulazim u vodu koja je mineralna. Tako ja plivam u ovom rizlingu! Ta voda, ta vila, taj rizling i ja smo jedno... Eto! Rajnski rizling i ja smo prosto – spoj. Prožimamo se."

Pljeskavica:
„Seksualne frustracije belog mesa i pokušaj da mi se naruga deci (ćevapima) nepotrebnim izvinjavanjima neće poremetiti sklad u beskraju mene, moje dece i rizlinga. Kao majka koja pretenduje da bude dobra, želim da istaknem da mi je i rajnski rizling skoro kao dete. Dete koje sam zakitila cvećem. Dete kome pevam, ljušteći mu jabuku iznad glave. Miris te kore jabuke je nešto što mi puni mesnate sinuse i uvek me podseti na naš neraskidiv odnos."

Rolovana džigerica:
„Bato, pazi... Dal’ je to od ovog drvenog pirsinga što mi je urađen po celom telu, dal’ je od toga što se gotivimo, ja ne znam. Znam da smo rizling i ja, žurka za sebe. Ma ni ’leba nam ne treba, što bi rek’o loš pesnik. Jedino što može da nas poremeti je kad me prepeku k’o sivonje, a ne stave mi neki baš mas’an zaštitni faktor. Inače smo ludilo..."

Dimljena vešalica:
„Lepo da se neko setio i nas, mesnatih manjina, da nas nešto pita. Šta, rizling? El to za dnevnik? Dobro, nema veze. Vidite ovako... Stoji to da me obično vezuju uz tamnija vina, ali mislim da je opet u pitanju neki oblik rasizma. Meni se sviđa rizling, pre svega zbog vibrantnih kiselina. Nema tu greške. E sad... Ako mene lično pitate, a pitate me, ja najviše volim one pozne arome, kada to malo krene ka petroleju. Dimljena sam, ne peku me potom previše, pa je to možda neka podsvesna želja da dohvatim još malo svetlosti. Nemam pojma, ali imam stav!"

Brizle:
„A da pitaš ti rizling šta misli o nama? Beži, bre, tamo! Ne interesuju nas vina i ništa nas ne interesuje! Same smo sebi dovoljne... Bole nas žlezde!"

Kobasice:
„Pažljivo smo slušale izlaganja i možemo samo reći: Da smo brizle, za jezik bi se ugrizle. Uz poštovanje svima, najširi dijapazon ukusa upravo imamo mi. Interakciju sa sočnim rizlingom, uvek obavljamo u paru, što nije slučajno. Naime, mi smo u toj priči dva gelendera, a gutljaji rizlinga su nam poput stepenica. Da tako zajedno idemo u nebo, dokazanao je u doktorskoj disertaciji Led Cepelina."  

Svinjski vrat:
„Masnih mi oaza na organizmu, taj rizling je baš dobro otkriće. Znam da su ti svi ovde brljetali o kiselinama, o završnicama i te fore... Vidi, moje te masne oaze su nešto najlepše što nelascivan čovek može da turi u usta, generalno. Ako se preliju dobrim rajnskim, kao što je taj što ga cirkamo danas... Kako kažeš, Valerius? Dobro, da, taj... E kad se preliju njim, onda potpuno eksplodiraju u slasti. To ti je bato, jedna milina, neopisiva. Ma isto kao one rasprskavajuće bombone, što se lože deca, koje isto tako moraju da budu kisele... Ma isto! Nije šija, nego ja!"

Leskovački uštipci:
„Daj nam rizling da se igramoooo, igramooo... Igramooooooo!"

 

Ekspandirano mešano meso anketirao:
Nenad Andrić

 

Profesor Dionisije

"Da su Prle i Tihi pili Sovinjon Blan, vino bi se prodavalo neznatno lakše."

Charles Bukowski (1920 - 1994)