barell

Vest

3. novembar 2013.

Vina od voća koje nije grožđe – Romansa

U novosadskoj „Medijani“ održana promocija voćnih vina „Romansa“ porodičnog preduzeća „Vali M“ iz Valjeva

Kao nacija, mi imamo šarmantnu osobinu nekontrolisanog kreativnog rasplinjavanja. Napraviti vino od grožđa je nauka i to niko ne spori. Međutim, kada đavo ne da mira, posegne se i za drugim voćem u cilju spravljanja dobrih napitaka. Postoji nemali broj napisa o tome da se kod nas vino pravilo gotovo od svega što u sebi sadrži šećer, makar i u tragovima. Malina, višnja, jagoda, a pre svega kupina su voćkice koje sa uživanjem kopamo po aromatskim sklopovima u vinu od grožđa. Ti plodovi prirode, ako im se pristupi drevnom recepturom miksovanom savremenom tehnologijom mogu dati izuzetno interesantna voćna vina.

Poljoprivredno gazdinstvo „Vali M“ iz Gornje Bukovice, u vlasništvu porodice Purić, od 2006. godine se na savremeni način bavi proizvodnjom voćnih vina. Ono što se nekada proizvodilo isključivo za sopstvene potrebe sada predstavlja potencijalno odličan posao. Purići već funkcionišu u auto industriji i proizvodnji kućne hemije. Pošto su se tu ostvarili, idu korak dalje. Da je taj korak pravi, pokazala je promocija njihovih voćnih vina iz linije „Romansa“ u novosadskoj galeriji vina „Medijana“. U kompletnoj produkciji već etabliranog „NS Promo Team-a“ i veliku podršku Vinskog Viteza Miše Ćirića, održana je vrlo uspela prezentacija ove raritetne ali perspektivne priče.

„Pa ovo je sokić!?“ E pa nije baš sokić... Ljupkost ovih voćnih vina i jeste u tome da vas podsećaju na neke davno zaboravljene ukuse domaćih sokova, ali to je ipak vino. Tehnološki, proizvodnja ovih voćnih vina se ne razlikuje drastično od klasične proizvodnje standardnog vina. Samo je u pitanju druga sirovina. Što se tiče primedbe da je u pitanju sokić, ne sme se prenebregnuti činjenica da ova vina imaju veći procenat alkohola od piva i da sasvim sigurno mogu lepo da opiju, ako se konzumiraju u neumerenim količinama. Postoje svi uslovi da im se na taj način pristupi. Ali ipak, u pitanju je vino. O lekovitim svojstvima ne moramo, pošto bi onda bilo neophodno pominjanje lekara i farmaceuta. Samim tim, pošto je to vino, na scenu stupaju i legendarni kontrolni brojevi, odnosno ministrastvo poljoprivrede sa svojim, satarom redukovanim, ljudskim resursima. Flaširanje surovo kasni, pošto je dobijen kontrolni broj samo za premijum vino kuće – Kupinovo Vino sa dodatkom maline i meda. Vina od maline, višnje i jagode će sačekati još koji dan. Mislim, nadamo se...

Na vinske napitke od voća koje nije grožđe, pažnju je ove godine skrenuo sjajni Radovan Đorđević, vlasnik vinarije Čokot, koji je sa svojim timom napravio briljantno niskoalkoholno, potpuno prirodno, penušavo vino, samo i isključivo od maline. U Kelnu, na najvećem sajmu prehrane, ostvaren je izuzetan rezultat, nakon potpune dominacije u Srbiji. No, o tom piću malo opširnije drugi put. Da se vratimo na „Romansu“. Izuzetno uspelo veče u „Medijani“ upotpunili su brojni gosti. Udaren je poetski pečat: Radičević, Antić... Suve šljive iz Valjeva u izobilju, D’ paf zalogajčići... A devojke iz NS Promo Team-a, već po običaju rade svoj posao maksimalno profesionalno i podižu standarde iz događaja u događaj. Koristimo priliku da se organizatorima zahvalimo na nezasluženo visokoj pažnji sa kojom smo, kao Vinovnik, dočekani, predstavljeni i prihvaćeni. To je čast i obaveza koju jednostavno moramo opravdati...

 

Profesor Dionisije

"Da su Prle i Tihi pili Sovinjon Blan, vino bi se prodavalo neznatno lakše."

Charles Bukowski (1920 - 1994)