barell

Događaj

2. mart 2017.

Zašto Paraćin

U sledeću subotu, jedanaestog marta, po peti put, ali sada u drugačijem ruhu, održaće se Sajam Vina u Paraćinu. Nova važna kota...

Po završetku Beo Wine-a, sadržajne, lepe, ali i jako zahtevne manifestacije, prva sledeća vinska destinacija je Paraćin. Verovatno zvuči čudno, ali ćemo objasniti zašto je čudno to što je to čudno. Paradoksalno je da grad sa takvim potencijalom, na fenomenalnom položaju, naseljen pravim, čestitim, gostoljubivim i poštenim ljudima, a okružen vinogradima, nema još uvek vinski status koji zaslužuje. Građani Paraćina će ovoga puta biti u prilici da probaju mnogo toga od najboljeg što se u Srbiji proizvodi. Interesovanje izlagača i publike za ovaj događaj toliko raste da kod organizatora već sada indukuje laku zebnju. Može li svečana sala Hotela Petrus, ma koliko bila impozantna, da primi sav taj narod?

Grad koji nema nijednu vinoteku, pa može se reći i nikakvu organizovanu prodaju vina, dobija spektakl koji će tu situaciju promeniti iz korena. Par vinara je na poziv za učestvovanje odreagovalo sa: „Ali ja nemam distributera tamo...“ Istina, nemaju ga, ali ovaj suštinski veliki salon, mangupski nazvan sajmom, upravo i služi za pronalaženje distributera, kao i ugostitelja koji će imati njuh za prepoznavanje onoga što valja... Onog „što će da ide“.

Situacija sa prošlogodišnjeg Vinitaly. Prilazi gospodin, kaže da je vlasnik izuzetno velikog restorana u Milanu, proba naša vina, deluje oduševljeno i pita me: „Dobro, super, ubedili ste me... E sad mi recite ko je distributer vaših vina u Italiji, da ga kontaktiram?“ Osmehnuo sam se i rekao: „Nemamo ga. Ali ako ga negde vidite po halama, dovedite ga ovamo vezanog!“

O tome koliko ima sjajnih ugostiteljskih objekata u Paraćinu, ali i Jagodini, Ćupriji, okolini, mislim da je izlišno govoriti. Proširiće ti ljudi (vlasnici i menadžeri) svoju ponudu kvalitetnim srpskim vinima ali tek kada se sa istim „intimiziraju“. Moraju dobiti uvid u scenu, kroz sve oblike preseka. Salon je prava prilika za to. Šanse da u sledećih godinu dana ne niknu bar dve dobre vinoteke na ovom potezu, nikakve su. Vinska magija ne pušta, ali joj se mora pružiti šansa. A pošto prave stvari nikada nisu dovoljno daleko, očekuje se popriličan broj gostiju iz cele zemlje.

Logična asocijacija na divni Paraćin, u kontekstu vina, svakako da je Srpska Fabrika Stakla. Nesretni posrnuli gigant koji u trenucima brutalne renesanse kvalitetnog srpskog vinarstva, jednako vrednim trenucima uzleta srpske elitne rakijaške scene, pa i rađanju snažne pivske privatne inicijative, ne proizvodi ambalažu gotovo ni za jedan od tih segmenata!? „Ljudi govore“ da se to sada menja i da će se situacija popraviti. Hajde da vidimo i to čudo. Biće i oni tu, na salonu, pa ćemo direktno da ih pitamo za zdravlje i ostala stanja.

Turistička organizacija Paraćina se ovih dana maksimalno trudi da sve protekne kako valja. U tome nisu sami, pošto se širi front podrške. Gotovo da ne postoji vinska manifestacija na kojoj nismo nabasali na bar jednu grupicu ljubitelja vina iz ovog grada. To govori dovoljno o tome da taj grad voli vina i zaslužuje odlično organizovan, reprezentativan i masovno posećen salon. Čak je i termin održavanja mudro odabran, pošto se „ne seče“ ni sa jednim ozbiljnijim događajem. Stoga će Hotel Petrus biti više nego dostojno poprište masovnog vinskog dočeka proleća.

Ako neko poželi da provede još jedan dan u Paraćinu, predusretljivi domaćini imaju dovoljno smeštajnih kapaciteta po povoljnim cenama. Nije zgoreg obići spektakularnu prirodu (Grza), poslednjih meseci jedno od najpopularnijih mesta na svetu. Ne, ne preterujemo... Grza je destinacija na kojoj je realizovan gro youtube klipova Almažan Kitchen, najboljeg kulinarskog kanala u Kosmosu. Almažane zaljubljeno prate stotine i stotine hiljada gledalaca širom planete. A oni su, naravno, iz Paraćina.

Pre salona (sajma), biće održano i takmičenje autohtonih i novostvorenih sorti vina, u produkciji vinskog reda Steva Pisar, ekipe dragih vinskih entuzijasta. Ako neko želi da okuša sreću, a poseduje vina od navedenog „materijala“, nije zgoreg da pošalje uzorke. Da je priča malo „labavija“ i da je dopušteno takmičenje internacionalnih sorti kojima taj kraj inače obiluje (pomenućemo samo Oparić, Sekurič, Belušić, inače veliku sirovinsku bazu internacionalnih sorti grožđa), mogao se očekivati i baš masovni odziv.

Sve u svemu, dete iz najskladnijeg braka na svetu (znatiželja i očekivanje), biće odlazak u Paraćin, jedanaestog marta. Hotel Petrus, svečana sala, vreme su odredili Geri Kuper i Mića Minimaks (Tačno u podne) i veliki broj naših fenomenalnih vina. Divan grad, divni ljudi... Eto, zato Paraćin!

 

Profesor Dionisije

"Ako želite da u svom vinu imate dominantnu aromu vanile a da se ne petljate sa baricima, odradite šaptalizaciju vanil šećerom..."

(iz naučne publikacije "Nešto me cepa glava sabajle", dr. Rodoljub Čips)