barell

Recenzija

25. avgust 2013.

Zanos 2010, Vinarija Ivanović, rajnski rizling - kasna berba

strucnjakLeft

Vladan Kika

Stanojlović

wine

Zanos 2010

Vinarija Ivanović

strucnjakRight

Nenad Šone

Andrić

Kika:

Dakle, boca Zanosa iz 2010. godine, kasna berba rajnskog rizlinga, Vinarija Ivanović.

Šone:

Da, to nam je Gaga dao u Aleksandrovcu. Poslednju bocu! Šta kažeš na oko?

Kika:

Boja starog zlata...

Šone:

Meni je ovo potpuni mrak, ludilo!

Kika:

Miriše na kitnikez sa konjakom.

Šone:

Al' ga zakuca sad! Mada si u pravu. A tu su i smokva, breskva, protrči i banana... Sačuvaj Bože!

Kika:

Ma odlično, ovo je brutalno. Uljasto... Definitvno pravac kojim bi trebalo ići.

Šone:

Srknuh i kao da sam pojeo pola kile suvog grožđa. Prosto se plašim svakog novog gutljaja.

Kika:

I zašto on od ovoga ne pravi brend? Gde god u svetu ovo da stavi na sto, svi će reći...

Šone:

Neće Kiko ništa reći, pošto ostavlja bez teksta. Apsolutno garantujem da bi se, recimo Švabe od Zanosa satirale. Zamisli Saher hotel ili neke poslastičarnice po Pešti! I onda uz te kolače ovaj Gagin haos... Registruj samo koliko su to raskošne kiseline! Suština desertnog vina je uvek u kiselinama. Ako su tanke, onda je to šećerna vodica i nije nizašta. Ove kiseline su definitivno raskošne!

Kika:

Nema baš raskošne.

Šone:

!?

Kika:

Ima lepe ali nema raskošne.

Šone:

(smeh) Dobro, izvini, svaka ti čast. Još da utvrdimo u kom segmentu lepe nisu raskošne, pa da poskačemo u Savu.

Kika:

Koji je ovo potencijal neiskorišten... I još je mlado. Zamisli da odleži koliko bi trebalo! Onda bi vredelo bar trideset evra po boci.

Šone:

Ma toliko vredi već sad. Međutim, tu verovatno postoji finansijski problem. Provereno ima navalu i ne može da se odupre. Potpuno je umobolno znati da postoji ovo vino, a ne kupiti ga. Cenim da ima frontalnu invaziju na podrum čim izbaci prvu bocu.

Kika:

Dođe čoveku da kupi par kartona i da čeka. Perfektna investicija. 

Šone:

Stvarno neverovatno. Mislim da nemam u vokabularu odgovarajuću paletu superlativa za konkretnu deskripciju. Odgovorno tvrdim da ovo vino mora svako da proba. I tačka!

Kika:

Pazi, ovo je specijalna klasa vina i kategorija. Nemamo mi previše iskustva sa tom klasom, pa nas uvek takva boca malo pomeri. Dakle, slast - vrhunska, izbalansirano... Vrlo je kompaktno, ni pod razno ne štrči ništa...

Šone:

Meni se nameću termini: kristalno i besprekorno.

Kika:

Da, baš kristalno... Pravi doživljaj desertnog vina. Sve što desertno možeš da zamisliš u jednoj čašici, ovde postoji. Malo da sredi etiketu i to je to.

Šone:

Potpuna je ludost ovo ne poslati Dekanteru na ocenjivanje... I hajde da zaključimo ovu priču, pošto se samo nerviram. Ne znam koji su razlozi da se za ovo nedovoljno zna, ali se definitivno nedovoljno zna i to je to. Ovaj župski medeni terminator definitivno mora na oglasnu tablu.

Kika:

Zanos treba forsirati i forsirati... Uopšte, desertna vina iz Župe su potpuno blago i na tome se mora raditi u oba smera. Proizvodno i propagandno... Ovo Gagino vino je apsolutni dokaz da može da se radi.

 

Profesor Dionisije

"Još nisam postao somelijer ali sam na odličnom putu. Za sada sam samo som."

Zoran Stepanović Gumeni, anonimna slavna ličnost