barell

Recenzija

25. avgust 2013.

Zanos 2010, Vinarija Ivanović, rajnski rizling - kasna berba

strucnjakLeft

Vladan Kika

Stanojlović

wine

Zanos 2010

Vinarija Ivanović

strucnjakRight

Nenad Šone

Andrić

Kika:

Dakle, boca Zanosa iz 2010. godine, kasna berba rajnskog rizlinga, Vinarija Ivanović.

Šone:

Da, to nam je Gaga dao u Aleksandrovcu. Poslednju bocu! Šta kažeš na oko?

Kika:

Boja starog zlata...

Šone:

Meni je ovo potpuni mrak, ludilo!

Kika:

Miriše na kitnikez sa konjakom.

Šone:

Al' ga zakuca sad! Mada si u pravu. A tu su i smokva, breskva, protrči i banana... Sačuvaj Bože!

Kika:

Ma odlično, ovo je brutalno. Uljasto... Definitvno pravac kojim bi trebalo ići.

Šone:

Srknuh i kao da sam pojeo pola kile suvog grožđa. Prosto se plašim svakog novog gutljaja.

Kika:

I zašto on od ovoga ne pravi brend? Gde god u svetu ovo da stavi na sto, svi će reći...

Šone:

Neće Kiko ništa reći, pošto ostavlja bez teksta. Apsolutno garantujem da bi se, recimo Švabe od Zanosa satirale. Zamisli Saher hotel ili neke poslastičarnice po Pešti! I onda uz te kolače ovaj Gagin haos... Registruj samo koliko su to raskošne kiseline! Suština desertnog vina je uvek u kiselinama. Ako su tanke, onda je to šećerna vodica i nije nizašta. Ove kiseline su definitivno raskošne!

Kika:

Nema baš raskošne.

Šone:

!?

Kika:

Ima lepe ali nema raskošne.

Šone:

(smeh) Dobro, izvini, svaka ti čast. Još da utvrdimo u kom segmentu lepe nisu raskošne, pa da poskačemo u Savu.

Kika:

Koji je ovo potencijal neiskorišten... I još je mlado. Zamisli da odleži koliko bi trebalo! Onda bi vredelo bar trideset evra po boci.

Šone:

Ma toliko vredi već sad. Međutim, tu verovatno postoji finansijski problem. Provereno ima navalu i ne može da se odupre. Potpuno je umobolno znati da postoji ovo vino, a ne kupiti ga. Cenim da ima frontalnu invaziju na podrum čim izbaci prvu bocu.

Kika:

Dođe čoveku da kupi par kartona i da čeka. Perfektna investicija. 

Šone:

Stvarno neverovatno. Mislim da nemam u vokabularu odgovarajuću paletu superlativa za konkretnu deskripciju. Odgovorno tvrdim da ovo vino mora svako da proba. I tačka!

Kika:

Pazi, ovo je specijalna klasa vina i kategorija. Nemamo mi previše iskustva sa tom klasom, pa nas uvek takva boca malo pomeri. Dakle, slast - vrhunska, izbalansirano... Vrlo je kompaktno, ni pod razno ne štrči ništa...

Šone:

Meni se nameću termini: kristalno i besprekorno.

Kika:

Da, baš kristalno... Pravi doživljaj desertnog vina. Sve što desertno možeš da zamisliš u jednoj čašici, ovde postoji. Malo da sredi etiketu i to je to.

Šone:

Potpuna je ludost ovo ne poslati Dekanteru na ocenjivanje... I hajde da zaključimo ovu priču, pošto se samo nerviram. Ne znam koji su razlozi da se za ovo nedovoljno zna, ali se definitivno nedovoljno zna i to je to. Ovaj župski medeni terminator definitivno mora na oglasnu tablu.

Kika:

Zanos treba forsirati i forsirati... Uopšte, desertna vina iz Župe su potpuno blago i na tome se mora raditi u oba smera. Proizvodno i propagandno... Ovo Gagino vino je apsolutni dokaz da može da se radi.

 

Profesor Dionisije

"Gledajući kako se u najgorim mukama unutar ogromne bačve davi poslednja supruga njegovog strica, mali Džonatan reče - U vinu je i strina!"

iz romana "Svedok fermentacije", anonimni autor