barell

Vest

12. maj 2013.

Zvonko (Agilni) Bogdan - promocija u vinoteci Wine & Pleasure

Dok se više od pola "Vinske Srbije" prepušta angažovanom hedonističkom hodočašću, pohodeći Vinistru, neko toči vino i za nas koji taj festival propuštamo. Vinarija Zvonko Bogdan u Wine & Pleasure vinoteci!

Na našem vinskom tržištu postoji svega nekoliko kuća koje promocijama svojih proizvoda pristupaju maksimalno ozbiljno. Vinarija Zvonko Bogdan se u toj sportskoj borbi penje stepenik po stepenik ka samom vrhu. Dokaz za to je činjenica da su na apsolutno svakom relevantnom prikazu proizvoda vinarije prisutna i vinsko komercijalistička "braća Brajan", tandem Živanić - Aleksić.

Vinoteka "Wine & Pleasure", po asortimanu možda i najbogatiji objekat tog tipa u zemlji, redovno ugošćava domaće proizvođače vina, kao i uvoznike. U neformalnoj atmosferi se ostvaruje neposredan kontakt sa vinom i pre svega sa onima koji ta vina donose. Samo ime Vinarije Zvonko Bogdan, uvek obećava srdačnu ali nenapadnu, prijatnu atmosferu. Izbegavam termin "familijarna" pošto tu neretko sevne i sekira.

Tradicija nije izneverena i ponovo je veliki broj vinpopija namernika uživao u višestruko nagrađivanim vinima: Sovinjon blan, Roze i Kuve broj 1. Ukratko:

  1. O Bogdanovom Sovinjonu se gotovo sve zna. Pošten, zlatobojan, lepo kiseo, odmereno jak, voćan... Blago rečeno, čestito vino!

  2. Roze iz prošle berbe je bio malo snažniji za neke opšte kriterijume. U novoj berbi stvari dolaze na svoje mesto i imamo neku nit lepršavosti, uz gotovo merljivu slast i dobru povratnu reakciju (aftertejst, što bi se reklo na lošem srpskom).

  3. Kuve broj 1, nagrađivani, obožavani i osporavani vaspitani napitak. Deplasirano je ovde baviti se njegovim karakteristikama. Da objasnim zašto i time odgovorim na brdo nepostavljenih pitanja: Ovo je vino koje se i bukvalno oseća "preko ulice." Svako ko ga je probao, može biti samo neiskren sa tezom da ga se ne seća. Autentičnost i prepoznatljivost su dva fundamentalno važna parametra za svaki proizvod. Ono vino koje i apsolutni laik prepozna "na keca" zaslužuje svo poštovanje!

I na kraju... Prisan pozdrav sa "braćom Brajan" iz Vinarije Zvonko Bogdan, do nekog sledećeg viđenja. Poznajući ih, biće to vrlo uskoro! 

 

Profesor Dionisije

"Kaže se katkada za kritičare, da ne pročitaju do kraja delo o kome su prinuđeni da pišu. Da bi se znala sorta i kvalitet vina nije potrebno popiti celu bačvu."

Oskar Vajld