barell

Vest

15. septembar 2016.

Četiri iz četiri

Veliki uspeh Vinarije Aleksandrović na Mundus Vini

„Slabiji sam. Imam samo dva para. Jedan par kečeva i još jedan par kečeva...“
Genijalna sekvenca o dobijenom pokeru iz jednog starog crtanog filma, adekvatna je deskripcija ovogodišnjeg (jesenjeg) uspeha Vinarije Aleksandrović na Mundus Vini takmičenju. Sva četiri poslata uzorka su se okitila zlatnim medaljama u izuzetno jakoj konkurenciji. Čak i letimično listanje zlatnih vina sa ovogodišnjeg takmičenja dovoljno govori o nivou. To čini ova četiri zlata još sjajnijim.

Vinariji Aleksandrović i najveći skeptici, čitaj – neoplakani baksuzi, moraju odati priznanje za jednu činjenicu: Ako su uzorci uopšte poslati, biće na spisku dobitnika priznanja. Tu greške nema. Bilo kada, bilo gde, u bilo kakvom „rvanju“ širom sveta, vina iz Vinče se uvek proguraju u gornji dom. Zaista za respekt! Verovatno je u pitanju jedina vinarija sa našeg prostora kojoj se kvalitet ne meri na bazi trenutne, fiksirane tačke vremenske koordinatne ose, nego kontinualno. Gotovo postojana ocena kroz vreme je moguća samo kod najvećih. Beskonačni niz se prirodno, nastavlja...

Ako se želi tamo gde se pošlo neko to mora konstantno da „gura“. Da je dizanje letvice za još po malo svakim sledećim nastupom izvodljivo, upravo pokazuje sveže pristigla vest iz Nemačke. Više od 150 sudija iz 38 zemalja je odlučilo sledeće:
Trijumf Gold 2015 – zlato
Trijumf Barrique 2012 – zlato
Regent 2012 – zlato
Rodoslov 2009 – zlato

Svako ko je bio u situaciji da degustira i uživa u ovom kvartetu za poštovanje, morao bi se složiti sa renomiranim članovima žirija. U pitanju su sjajna vina, koja sve i da nisu dobila priznanja koja su dobila, a naravno da jesu, predstavljaju krem. Zlato je samo višnjica na vrhu te torte. Ovaj Aleksandrovićev zlatni poker, uz ostala vina koja su „ostala kod kuće“, spadaju u poredbeni korpus. Nepokolebljivo poštovanje standarda kvaliteta, sa dodatnim pozitivnim impulsima, poput neposredno pristiglog, podiže značaj ovih vina na nivo merne jedinice. Srbija trenutno ima veliki broj vina koja je moguće ponosno staviti na bilo koji astal, bilo gde na planeti. Međutim, ako je potrebno izazvati posebnu pažnju i onih najdžangrizavijih, ne bi bilo zgoreg da bar nekoliko od tih vina ima na sebi oznake – Vinarija Aleksandrović, Vinča, Topola, Šumadija, Srbija. Najiskrenije čestitke od redakcije vinovnik.rs na postignutom uspehu!

 

Profesor Dionisije

"Za uživanje u robusnom vinu nama nije neophodan biftek!"

Vegeta & Rijana (začinjene estradne umetnice)