barell

Vest

30. mart 2016.

Čuvar salona u prolećnom periodu

Pred nama je dugo i temeljno najavljivani, a još duže i temeljnije pripremani, drugi Salon Vina u Kragujevcu. Subota u podne!

Postoje dva apsolutno nezaobilazna događaja u Vinskoj Srbiji. Kalendarski prvi je Salon Vina u Kragujevcu, a drugi, spektakularni festival vina u Niškoj Tvrđavi. Ove subote (2. april) će samo (!?) 48 vinarija, prevashodno domaćih, uz odabrane goste, u Kragujevcu, pokazati posetiocima gde smo trenutno. Neusvojeni cilj manifestacije je parafraza naslova jednog filma: „Znamo šta ćete piti ovog leta!“

Ovogodišnji salon je izuzetno važan zbog situacije – Godina posle (moguća trapava asocijacija na određenu pilulu – prim. aut.)! Godina posle, misli se naravno na 2015-tu, stigla je nakon kataklizmične 2014-te i (beli & roze) asortiman je u bocama. Nešto od tih premijernih vina se stidljivo doturalo ispod astala na BWF-u, mahom zbog nedovršene birokratske procedure i neokončanog proizvodnog procesa. Ma koliko punjenje bilo ekspresno, neophodno je ipak da se vino bar par nedelja „opasulji“ u ambalaži. Svaki molekul u boci tada zauzima svoju poziciju.

Termini nekih sajmova onemogućavaju „opasuljivanje“ pa neretko dobijamo iščašenu sliku. Za profesionalce je i to u redu, pošto je dovoljno posedovati malo anticipativnog potencijala i predvideti dalji tok razvoja drage nam tečnosti. No, zbogom anticipacije! Vino je došlo sebi i puno toga novog će se naći na štandovima Salona u Kragujevcu. Letimičan pogled na spisak izlagača ukazuje na kvalitativno – reprezentativni presek Vinske Srbije. Uz uobičajenu, velemajstorsku organizaciju (Vinski Viteški Red Šumadije), ovaj podatak predstavlja garant fenomenalnom provodu.

Potencijalni problem Salona Vina u Kragujevcu ove godine, svakako da postoji. Taj slatki problem, koji organizatori svakog događaja priželjkuju, je „navala naroda“. Prema nekim informacijama, Salon će posetiti više ljudi nego bilo koju završnu predizbornu konvenciju, bilo koje koalicije. Retko koji događaj je tako vrtoglavom brzinom prevazišao sam sebe i organizatori su poslednjih dana pred Salon, bili prinuđeni na serijska kulturna izvinjenja potencijalnim izlagačima, pošto fizički više nije bilo mesta za „turi još jedan astal“ improvizatorsku gimnastiku. Dakle, Salon sa tim oblikom „problema“ i sa takvim nivoom interesovanja, naprosto mora biti savršen. Od Šumadinaca se, naravno, i očekuje bar savršenstvo... Vidimo se u Kragujevcu, ali stvarno!

 

Profesor Dionisije

"Danas se uopšte ne isplati imati pare!"

Snowy White