barell

Događaj

5. mart 2018.

Šesti Salon Vina u Paraćinu

U organizaciji Turističke Organizacije Paraćin, desetog marta u podne, Hotel Petrus, održava se Šesti Salon Vina.

Jezikom „Nemanjića“ rečeno, da su Stefan i Vukan živi, sigurno bi sledeće subote „izašli“ u Paraćin. Događaj koji je prošle godine poprilično pomerio standarde i od jedne male, lokalno značajne manifestacije postao važna kota na vinskoj mapi i važan datum u kalendaru vinske Srbije. Evo ga, ponovo...

Nedavno neko reče: „Danas svaki gradić u Srbiji ima svoj festival vina...“ Nažalost, nije baš tako. Postoje delovi zemlje gde su negovanje grožđa i proizvodnja vina u popriličnom zamahu, a demonstracije te „sile“ nema. Prošle godine, na primer, probudio se Paraćin i istakao kandidaturu za poziciju epicentra vinskog zemljotresa u svom okruženju. Festival (od ove godine se i zvanično zove Salon, pošto po formi to i jeste – prim. aut.) je održan po peti put, ali prvi u nekom novom ruhu, u novoj atmosferi, sa srpskim vinskim elitnim trupama u prvom planu. Veliki broj izlagača (preko 50) i neshvatljivo dobar odziv publike učinili su ovaj Salon nekom vrstom prekretnice. Posle tog Salona više ništa nije moglo biti isto. U subotu (10. Mart, Hotel Petrus, od 12 do 19h) se priča ponavlja, na iskrenu radost velikog broja ljubitelja vina, sada se već može reći, iz cele zemlje.

Turistička organizacija Paraćin (TOP), koja je prošle godine junački iznela događaj, ove godine će se potruditi da opravda očekivanja i ode korak dalje, ako je to uopšte moguće. Prošle godine nije bio toliki pritisak konkurentskih manifestacija, pa je na neki način bilo i lakše obezbediti prisustvo velikog broja vinara. Sada imamo baš zgusnut kalendar i može se reći da je iz tog razloga prošlogodišnji događaj bio napravljen u pravi čas. Pokazano je na vreme koliko se može, tako da je mnogim izlagačima peti salon ostao u memoriji kao odličan, dobro osmišljen i „muški“ organizovan. Stoga je logično, da će se i pored brojnih obaveza, mnogi pojaviti ponovo. Ako morate nekoga da ubeđujete svake godine koliko je za vinski biznis važan ovaj prelepi deo zemlje, onda se gubi smisao. Bilo je dovoljno samo podsetiti ih. I doći će...

A doći će i publika. Za samo godinu dana, desile su se neke čudne stvari. Porasli su apetiti i poprilično se zakera: „Nema nešto ljudi...“, „Ko su ovi ljudi, to nije naša ciljna grupa?“, „Zašto je ovo ovako, ono onako...“ Da se razumemo, kada izostane to forsiranje, neće više biti ni napretka. Prošle godine niko normalan nije mogao da kaže kako u Paraćinu nije moglo da se proba više desetina odličnih vina i još preko sto jako dobrih. Sedam sati je trajao Salon i fizički je bilo jako teško obići i pola štandova, sa makar kurtoaznim zadržavanjem. Nekoliko hiljada izdatih čaša (oko 4000, preciznije) verovatno nisu pravi broj, pošto su se mnogi vraćali (sa novcem), da priušte (po džentlmenskim cenama, naravno) sebi neke boce, koje će videti tek kroz godinu dana ponovo. Tako se prave neposredne, najčestitije veze između proizvođača i potrošača.

E sad, činjenica je takođe da se u međuvremenu u Paraćinu nije otvorila nijedna vinoteka, da ne kažem specijalizovana prodavnica za plasman vrhunskih srpskih vina, ali i i to je pitanje meseca. Ono gde jeste napravljen pomak je ugostiteljski sektor. Sve više ugostiteljskih lokala u svoju redovnu ponudu unosi poznate, pa i (nakon prošlogodišnjeg salona) egzotične predstavnike srpske vinske scene. Svako se trudi da sebi i svojima ugodi kako najbolje zna. Ugađati domaćim, a da se u najsjajniji izlog ne stavi srpsko vino, danas je gotovo nemoguće.

Neki od prošlogodišnjih izlagača nisu nikada pre toga bili u Paraćinu. Sada jako dobro znaju gde je, šta je i koliko može ovaj prelepi grad u kome žive iskreni gostoljubivi domaćini. U neposrednoj blizini Paraćina se nalazi i nekoliko izuzetno poznatih vinarija, čiji uspesi prevazilaze formalne granice naše zemlje. I oni će doći ove godine iz bar dva razloga: Da „ispoštuju“ komšiluk, ali i zato što je prošle godine sve bilo izvedeno na baš jako visokom nivou. Najavili su se i potvrdili svoj dolazak gosti i izlagači iz inostranstva. Logistički i medijski (prošle godine smo imali zaista veliki broj značajnih medija svih oblika) će Salon biti istretiran kao događaj vrlo visoke važnosti, što on svakako i jeste.

Što se tiče sadržaja, dan ranije se već tradicionalno održava ljupko i ne toliko pompezno najavljeno takmičenje vina od lokalnih sorti u organizaciji Vinskog viteškog reda Steva Pisar. Proglašenje najboljih je sastavni deo Salona, naravno... U sali ćemo ponovo imati veliki broj prokupaca, pre svega, pošto Salon u Paraćinu predstavlja logičan nastavak celogodišnje proslave Svetskog Dana Prokupca (14. oktobar). Veliki broj vina koja su se našla na svim mogućim relevantnim listama značaja za 2017-tu, naravno da će biti tu. A možda i najvažnije od svega... Prošla godina je za srpsko vino bila velika. U većini vinograda je berba bila spektakularna i vina sa oznakom 2017 se sa velikim nestrpljenjem iščekuju. Prilika da se nešto iz te velike godine proba, pa i premijerno, zove se Šesti Salon Vina u Paraćinu! Hotel Petrus, srce Paraćina, 10. mart, tačno u podne!

 

Profesor Dionisije

"Još nisam postao somelijer ali sam na odličnom putu. Za sada sam samo som."

Zoran Stepanović Gumeni, anonimna slavna ličnost