barell

Vest

24. jun 2016.

Šta se kuva u gori staklenoj

Pred velikim brojem novinara raznih fela, produkcijska kuća Advance Media je najavila pokretanje prvog domaćeg i regionalnog kulinarskog TV kanala – KITCHEN TV.

Onaj ko nas je svađao nije dangubio, ali se isti taj (ili neki bliski mu) sada ističe u insistiranju na regionalnom povezivanju. No, neke stvari smo ipak pokrenuli i sami. KITCHEN TV, juče najavljeni TV kanal produkcijske kuće Advance Media, inače jako profesionalne i kvalitetne firme, već u samom (grdnom – prim. aut.) imenu, jasno stavlja do znanja da se „naslanja“ na priču 24 KITCHEN. Odnosno, špagete su iste, ali je fora u različitim sosovima. Promocija novog kanala je obavljena u dobro opremljenom studiju, koji se nalazi unutar popularnog „Staklenca“ na Trgu Slobode (Republike) u Beogradu, najžilavijem privremenom objektu u poznatom delu kosmosa.

O principu statistički kontrolisane štete smo već pisali. Imate velike planove, a potpuno vam je poznata bedna verovatnoća da će baš sve biti kako valja. U tom slučaju, najbolje je da neku brljotinu napravite sami, na startu i na taj način zadovoljite boginju verovatnoće. KITCHEN TV je to ispunio u naslovu i produkcijskoj kući sada ostaje otvoren put ka proizvodnji i plasmanu odličnog, a samim tim i gledanog programa.

Glavni i odgovorni poglavica ovog kanala je prekaljeni ratnik uz šporet – Brka Koji Je Lep, odnosno Nenad Gladić, kreator poznate i kvalitetne emisije Gastronomad. Veliki kvalitet ove, verovatno najbolje emisije na neposrednu temu kuvanja je u karakterističnoj nepretencioznosti, odmerenosti i umeću samog autora. Kako će se snaći na novoj poziciji, ostaje da se vidi, mada je Gladić svojim dosadašnjim radom „nahvatao“ u kondenzatore popriličan kredit. Samo da ne bude: „Čekaj Srbine da vlast postaneš, pa da vidim ko si i kakav si...“, kako je to davno napisao Selenić. Znajući Brku, biće to dobro...

Uz Lepog Brku medijski vaskrsava, u kontinualnom smislu, veliki Stevo Karapandža! Stevine „Male tajne...“ su serijal uz koji je dobar broj generacija rastao. Ovo je briljantan potez Advance-a, pošto bi bez one „dve žličice Vegete“ u podsvesti, ljudi sa ovih prostora malo teže prihvatali postojeću najezdu kulinarskih emisija. Steva je otvorio ta vrata i od tada je samo bilo važno čuvati se promaje. „Upravo smo završili epizodu u kojoj smo pripremali nekog kunića u rajčici...“ Ekskluzivnoj emisiji „Stevo Karapandža i Lepi Brka“ verovatno se svi iskreno raduju. Pored ovog, najavljeno je još desetak ekskluzivnih serijala.

Ono što se svakako neće propuštati je „Kulinarski letopis Vokija Kostića“, pošto je sem spektakularnih recepata, pokojni Voki demonstrirao briljantnu naraciju koja prati hranu. Ipak je u pitanju otac fuzije kulinarstva i najprefinjenije kulture. Širina obrazovanja, duh i život prebogat anegdotama su neophodni začini, kako za pripremanje vrhunskih obroka, tako i za svaki posao, uopšte. U eri opšteg neobrazovanja, površnosti, duhovnog i mentalnog plićaka, svaka Vokijeva priča je mali, nestvaran dragulj.

Trećina programa novog kanala se pravi u Srbiji, a preostale dve trećine u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Uređivačka politika će se, prema najavama, držati kursa promocije zajedničkih kulinarskih vrednosti i lokalnih specifičnosti. Izuzetno smo nestrpljivi da vidimo kako će Slovenci da prave „svoj“ ajvar, koji su odavno zaštitili, iako su paprike do tada gledali samo na televiziji. KITCHEN TV bi zaista mogao da pruži neke ozbiljne odgovore na laka pitanja.

Otkud mi tamo? Iskreno, postoji neki oblik inicijative da se vino, sada već neodvojivi segment kulinarstva na ovim prostorima, „ugura“ u priču. Dosadašnja praksa (Dođe somelijer, donese flajku i izdeklamuje karakteristike...) je do zla Boga dosadna, po vino devalvirajuća i beskorisna. Neki novi pristup bi svakako imao smisla, ali za to je neophodan novi „mali“ Voki Kostić. Odnosno, dobra je to prilika da se vino predstavi spektakularno, a kako se to radi i kako bi moglo da izgleda, popričaćemo sa uredništvom novog TV kanala. Trebalo bi da se skapiramo... A i ako se ne skapiramo, želimo mu svu sreću!

 

Profesor Dionisije

"Danas se uopšte ne isplati imati pare!"

Snowy White