barell

Događaj

5. januar 2014.

„La Morena“ – Toplina vezanih detalja

Ponovo priča o dva debitanta – Po prvi put pišemo o nekom restoranu i stoga je logično da to bude nov restoran. Novosadska „La Morena“ već posle par dana rada deluje sasvim uhodano

Kada se izgovori ili čuje prezime Jurišić, automatski se pomisli na jednu od dve istorijske ličnosti. Prva je Pavle Jurišić Šturm, General, Lužički Srbin, komandant legendarne Treće Armije, veliki prijatelj Kralja Petra Prvog Oslobodioca, višestruko odlikovani ratnik i strateg. Druga ličnost je Ivan Jurišić, half Crvene Zvezde od pre tri i po decenije, koji nas je u crno zavio fenomenalnim autogolom u finalu Kupa UEFA protiv Borusije iz Menhengladbaha. Kasnije je ponovio identičan autogol protiv Veleža, pa je ostao upamćen po tim bravuroznim ispadima, što zaista spada u grehove. Bio je to izuzetno pouzdan fudbaler. Ako danas nekom ozbiljnijem poznavaocu vinske scene izgovorite to „Jurišić“, dobronamerno će se osmehnuti i reći: „Da, da, Miki...“

U saradnji sa prijateljem iz sveta ozbiljnog biznisa, poznati somelijer Miki Jurišić je formalno i suštinski otvorio pre dvadesetak dana u centru Novog Sada restoran „La Morena“. Pošto spadam u red najortodoksnijih ljubitelja kontrolisano neurednih restorana i potpunih fanatika simbioze ćumura i rešetke, bilo je sasvim logično da ću se u novom, modernom restoranu osećati maksimalno loše, ako mi to prilike dozvole. Najava da je u pitanju molekularna kuhinja, koja se po meni logično zove zbog porcija na nivou desetine spojenih molekula, takođe nije obećavala dobru zabavu. Pomisao na vinsku kartu, sa cenama koje predstavljaju uobičajeno ugostiteljsko dranje mezoderma polutupim zarđalim nožem, još je dodatno pojačavala zebnju. Kad ono...

Enterijer restorana jeste moderan, ali poseduje neku domaćinsku toplinu. Iskusni Miki u tom prostoru pliva kao delfin po Crvenom moru. Šarmantno, ljubazno i predusretljivo osoblje čini sve da se osećate ugodno, ali uopšte ne deluje da se preterano trude, pošto sve deluje lagano i spontano. Takav pristup pojačava efekat topline, bar meni... Vinska karta? Pa šta očekivati od iskusnog vinskog vuka? Snažan akcenat na domaćim vinima, a od stranih je tu gotovo sve što ima smisla. Male su šanse da vam se baš nešto konkretno pripije a da ne postoji to konkretno vino ili adekvatna zamena. I cene su vrlo razumne, pogotovo ako se poznaje praksa iživljavajućeg maržiranja po našim restoranima koji pretenduju da budu ozbiljni. Kao neko ko je omlatio više od 90% naslova iz vinske karte, odgovorno tvrdim da su cene baš korektne.

A sad da se malo osvrnemo na molekule. Ranije sam napominjao da je jedino što mogu da jedem „u gangovima“ – Leskovački voz! Da bi mojim prijateljima i meni predstavio kuhinju svog novootvorenog restorana, Miki je „komandovao“ da se prave i iznose po tri jela. Besmisleno je sve to nabrajati, pošto se radi o više desetina brižljivo selektovanih i na različite načine pripremljenih namirnica. Mada... Rižoto sa vrganjima i biftekom mi se baš nekako nametnuo. Prava veština se demonstrira na ne preterano zahtevnim zadacima. U kuhinji „La Morene“ znaju svoj posao, što su blombirali izuzetno preciznim desertima.

Dakle, ne radi se ovde i ne misli samo na ljubitelje modernog pristupa kuhinji. Da je tako, verujte mi na reč, ne bih se proveo onoliko dobro, koliko jesam. U „La Moreni“ zaista može da uživa i neko kome sve to, navodno i nije preterano usklađeno sa metabolizmom. Međutim, profesionalnom pristupu je omiljeni hobi otapanje predrasuda. Važno je samo da se proba i otkrije. Iskusni znalci ovog zanata će vas još sa vrata ošacovati i nepogrešivo pogoditi šta da vam ponude. Nakon par informativnih rečenica prepuštate ljudima koji znaju svoj posao da ga ujedno i rade. Miki Jurišić svoj posao zna, tako da za ovaj restoran definitivno nema brige. Na gastronomsku epoletu vojvođanske prestonice, prišivena je nova, ozbiljna zvezdica. I zato svratite u „La Morenu“, malo drugačiji Novi Sad...

 

Profesor Dionisije

"Za uživanje u robusnom vinu nama nije neophodan biftek!"

Vegeta & Rijana (začinjene estradne umetnice)