barell

Događaj

5. oktobar 2017.

BEGEF

Trodnevni Festival vina i gastronomije u svečanoj sali Skupštine Beograda (Stari Dvor) 6. X – 7. X i u kući Kralja Petra I, na Senjaku 8. X

Trodnevni BEogradski GastroEnološki Festival (BEGEF) će se premijerno održati u naredna tri dana. Od šestog do osmog oktobra na dve lokacije (prva dva dana na Starom Dvoru u svečanoj sali Skupštine grada, a poslednjeg dana u kući Kralja Petra.) biće predstavljena odabrana vina Srbije, kao i gastronomski specijaliteti sa zaštićenim geografskim poreklom i nekoliko uvaženih proizvođača rakije. Akcenat na ovoj manifestaciji koju organizuju Vinski Putevi Srbije (VPS) i naš portal, a pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za privredu, stavljen je pre svega na širok autohtoni vinski korpus, ali i na ono najbolje što vinska Srbija proizvodi.

Festival je na neki način došao u nevreme, pošto se berba privodi kraju. Četvrta epoha se uveliko bere, a i ono što je donedavno brano valja paziti. Institucije tipa čovek – vinarija, iz tog razloga verovatno neće baš sve učestvovati na BEGEF-u. Svi ostali, naravno da će biti tu. Malim festivalima nikada nije problem da nabrajaju izlagače, upravo zato što su mali. Najavljivanje svih vinarija koje će biti ugošćene u svečanoj sali Starog Dvora je ozbiljan posao. Očekuje se preko pedeset vinarija i mislimo da je to više nego dovoljno.

BEGEF će svečano otvoriti gradonačelnik Beograda u petak, u 16:30. Veliki broj diplomata, ljudi iz biznisa i publike sklone vinu, biće u prilici da degustira desetine i desetine vina koja su po svetskim takmičenjima pokupila značajne medalje i trofeje. Ono što je od ove godine naglašeno interesantno je činjenica da je među tim osvajačima medalja i trofeja sve više naših autohtonih sorti. Ako pretpostavimo, a ima osnova, da se mnoge naše vinarije snebivaju da uopšte šalju u svet „srpsku autohtoniju“, onda je potpuno jasno da će malo više kuraži u tim akcijama, stvoriti potpuno novu sliku o našoj vinskoj sceni.

Publika BEGEF-a će dobiti tu sliku na uvid već od sutra (6. oktobar). Očigledno je da se nešto mnogo lepo dešava i da je sam vrh države prepoznao polikomponentni potencijal proizvodnje vina. Vina kao imidž, kao prozor u dobronameran svet i kao privredni potencijal. BEGEF, u produkciji Vinskih Puteva Srbije je na neki način simbolički pritisak na taster. Posle BEGEF-a, više ništa neće biti isto.

Treći dan je rezervisan za prelepu kuću Kralja Petra Oslobodioca na Senjaku (Vase Pelagića 40), gde se u nedelju (8. Oktobra) od 12:30 predstavlja Vinski Put Beograd, odnosno vinarije sa tog puta i dva turističko ugostiteljska bisera, odnosno dva etno sela. U ovaj vinski put nisu uključene samo vinarije, već i popriličan broj ugostiteljskih i pratećih objekata, pa će i taj, treći dan, svakako ne po zvučnosti, ali sadržajno nesumnjivo, imati svojih, do sada neotkrivenih draži.

Dakle, petak 6. X (16:00 – 21:00), subota 7. X (10:00 – 14:00) na Starom Dvoru i nedelja 8. X (12:30 – 17:00) Kuća Kralja Petra, na Senjaku! Za dolazak je neophodna pozivnica (važi za sva tri dana i za dve osobe), koju možete najlakše nabaviti ako se javite porukom na našu FB stranicu. BEGEF je na neki način i uvod u veliki praznik sledeće nedelje: Međunarodni Dan Prokupca (14. oktobar). Pa da više ništa ne bude isto...

 

photo: Nenad M. Perić

 

Profesor Dionisije

"Još nisam postao somelijer ali sam na odličnom putu. Za sada sam samo som."

Zoran Stepanović Gumeni, anonimna slavna ličnost