barell

Događaj

5. april 2019.

Bombardovanje vinom – Šesti april, a Peti Kragujevac

Šesti april spada u krvavije datume naše istorije. Salon Vina u Kragujevcu ga ove godine boji u svetlo.

Jedina logična najava petog Salona Vina u Kragujevcu bi morala početi sa „Drage moje i dragi moji...“. Ne mogu da se setim koliko je moj dragi kolega, rođeni Kragujevčanin, jedan od čuvenijih u novijoj istoriji grada Milovan Ilić Minimaks, zaista voleo i poznavao vina, ali ako malo zagrebem po memoriji, mislim da je imao afiniteta. U svakom slučaju, da je danas živ, iskreno verujem da bi ličnim integritetom zdušno podržao manifestaciju. Pošto ga nema, evo, snalazimo se nekako sami, već po peti put.

Kada je prošle godine vesela družina iz Vinskog Viteškog Reda Šumadije (VVŠ) umarširala u salu na talasu moćnih taktova vanvremenske kompozicije „Ulazak u harem“, nekako je postalo jasno da se ova manifestacija, skrojena od entuzijazma, osećaja za kvalitetno i prefinjeno, a naslonjena na sve ono (čega ima podosta – prim. aut.) što je Kragujevac dao Šumadiji, Srbiji, Evropi i svetu, nikada ugasiti neće. Iz godine u godinu, sve veća, lepša i kvalitetnija.

Peti Salon u Kragujevcu spada u korpus dokaza da vreme leti. Još koliko juče, nenametljivo ali odlučno, sjajni organizatori su se upustili u avanturu. Avantura ipak od samog starta gubi taj status i Srbija je dobila događaj od prvorazrednog vinskog, ali i kulturološkog značaja. Još jedan, mada poprilično veliki kamičak u mozaiku trenda decentralizacije. Verovatno ni sami organizatori (pristojni i odmereni ljudi) nisu dovoljno svesni značaja svog, globalno važnog „tečnog mezimčeta“. Salon u Kragujevcu spada u retke vinske događaje za koji se kotizacije iz bezbednosnih razloga, uplaćuju mesecima unapred. U situaciji kada lokalne samuprave mahom same „na rođene plećke“, iz budžeta drže vinske festivale i salone, VVŠ ovo zaista muški iznosi.

Ove godine, odnosno već koliko sutra, pred divnim ljudima grada Kragujevca i okoline, kao i brojnim gostima, naći će se daleko više od pedeset etabliranih vinarija iz zemlje i inostranstva. Sam spisak je više nego respektabilan. Ruku na srce, već drugi Salon je postao stvar prestiža, pa je plemeniti organizator bio prinuđen da Salon proširi na dva nivoa. Lično posmatrano, a sve je u vinu da  se ne lažemo, ličnije nego u bilo kom poslu, pisac ovih redova je presrećan zbog reinkarnacije gornje sale hotela Kragujevac.

Od ovog šestog aprila, vino će i definitivno postati zdravstveni fenomen u Kragujevcu, pošto izvorno lekovita svojstva vina dobijaju snažnu podršku kardio nadgradnje (stepenice između dve sale). Sad bez šale, ponuda ovogodišnjeg Salona gotovo sigurno nameće pitanje produžetka na još jedan dan. Kultura uopšte, a gostoljubivosti posebno, na Salonu u Kragujevcu uvek ide stepenik ispred ostalih. Kompletnu odgovornost za sve lepo što nas čeka snosi organizator – VVŠ, koji i ove godine planira bogat prateći program. Sada sve to nekako „klizi“, ali trebalo je stvarati tu situaciju... Ko se  ne raduje ovom Salonu, zaslužuje temeljnu lobotomiju. Vidimo se! Hotel Kragujevac, 6. april... I što bi rekao pokojni Mića Minimaks, Tačno U Podne (TUP TUP)!

 

Nenad Andrić
(dugogodišnji saradnik emisije TUP TUP, drugog programa Radio Beograda)

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon