barell

Vest

2. januar 2016.

Budimir u raljama Parkera – Ponovo visoke ocene

Novu godinu je vestima iz vinske advokatske kancelarije svečano otvorila Vinarija Budimir: Svb Rosa (2009) 90 poena, a Tamjanika (2013) 89.

Nova godina se ne čestita, pošto niko ništa posebno ne učini da bi mu-joj do te nove godine došlo. Prihvatljiviji termin bi bio „slanje lepih želja dragim ljudima u nastupajućem jednogodišnjem periodu“. E sad, neki su zaslužili i čestitke. Grobar vinarstva kao umetnosti, ali nesporni mesija tog istog vinarstva u numeričko marketinškom smislu, uvaženi Robert Parker, ponovo je (preko svog opunomoćenika za dobar deo pristojne Evrope, g. Marka Skvajersa), uzeo u svoje „rende“ vina Vinarije Budimir. Poznato je da je apsolutni Parkerov fokus vinski asortiman koji se uvozi u USA, a Vinarija Budimir se „ponosno prsi preko bare“, već neko vreme. Stoga su njegove (preciznije – njihove) ocene, nešto što u dobroj meri determiiniše sudbinu vina na tom tržištu. Stoga je još važnije da te ocene budu dobre.

Na police se u Srbiji, pa i u USA logično, polako penje Svb Rosa iz 2009-te. Dve godine starija sestra je pre par meseci dobila 91 poen, uz nežnu preporuku da se malo smalaksa sa drvetom. Stvar ukusa, naravno, ali 91 poen nije šala. Mlađa sestra je dobila 90 poena, što je nesumnjivo odličan rezultat i pokazatelj konzistentnosti. Sada je vino modernije, „drvo“ u redu, ali se smanjila nota intrigantnosti. Kako svetu ugoditi? Ova ocena će, ako Bog da, pomoći daljoj ekspanziji naših vina na tom terenu, pošto bi bilo logično da visoke ocene podignu nivo zainteresovanosti publike. Posebno raduje činjenica da je „Ruža“ većinski prokupac (60%), uz kaberne sovinjon armaturu (40%).

Što se tiče Budimirove tamjanike, za koju se već može reći da je ljubimica u redakciji Vinskog Advokata, opet imamo razliku od dve godine, ali ovog puta bez razlike u poenima. Standardnih 89! U ovom trenutku, teško da neka tamjanika može dalje da dobaci, pa se i ovo može smatrati odličnim uspehom. A tih 89 poena daje i neki oblik neposrednog signala samoj vinariji da se slobodno opuste i izbace ponekad i nešto mlađa vina, te da njihova dobitna praksa sa dobro utreniranim odležalim vinima, ne isključuje takođe dobitnu, varijantu „mlađarije“. Ova ocenjena tamjanika je iz 2013-te.

Tako da, ako se po jutru dan poznaje, u novu godinu smo ušli sa lepim vestima i nema nekog posebnog razloga da se sa tom praksom stane. Najiskrenije čestitke Vinariji Budimir na probijanju barijera i zauzimanju pozicija.

 

Profesor Dionisije

"Ambicije i buve rado skaču uvis."

(italijanska narodna poslovica)