barell

Vest

10. februar 2016.

Da li će i Toma na balkon

Kada nas u svetu predstavlja Toma, ozbiljno se stresemo, pa tek kod prezimena Ivanović, odahnemo. Vinopedia.rs u velikom finalu...

Naš uvaženi kolega, odmereni saborac i veliki prijatelj, Tomislav Ivanović, ušao je u finale takmičenja bordoškog vinskog sajta Millesima, za najbolji vinski blog na svetu. Njegov fenomenalni tekst, kroz koji tutnji paralela srpskih i bordoških vina, a na višim nivoima asocijacija korespondira malo sa Malroom, a malo i sa D. H. Tomasom, objavljen je naravno, na sajtu vinopedia.rs. Tekst je daleko ozbiljniji od konkurencije, pa se možemo nadati i trofeju. Kada kažemo „možemo se nadati“, podrazumeva se da će svako dobronameran, pismen i kreativan, a vinu odan, zdušno podržati i frenetično pozdraviti nagradu koju bilo ko od nas osvoji. I to baš onako kako naši sportisti, pa i oni koji ne uđu u reprezentaciju, bodre svoje kolege. Bitno je da „bušimo“ gde stignemo.

Toma Ivanović spada u ljude koji vam zamere na neaktivnosti i suptilno ukažu na gluposti. Zamerke dobronamernih kolega tog profila i kalibra su uvek dobrodošle, ali i preko potrebne. Sajt vinopedia.rs, koji sa uspehom duži niz godina uređuje i vodi, spada u nezaobilaznu vinsku literaturu u Srbiji, a kako vidimo, i šire. Iako stegnut „na ulazu“, ovaj sajt našeg kolege se u poslednje vreme značajno oslobodio pakla forme i krenuo u junačko formalno, stilsko i vinsko istraživanje. Tekst koji je povod ove vesti je upravo nalegao na tu, istraživačku posteljinu. Veliki je to podsticaj za njega lično, ali i za sve ostale koji su se te rabote prihvatili...

Na dnevnom nivou trpimo tone nepismenog đubreta iz gotovo svih „ozbiljnih“ medija. Ono što nama baš para oči, a neretko i uši, je bilo šta što na bilo koji način tretira vino. Očigledno je da te priloge rade novinari koji ama baš ništa ne znaju o onome što im je nametnuto kao tema. Nedavno smo saznali da Novak Đoković kupuje zemlju i sadi vinograde u selu LIPNICA kod Topole, i to pored vinarije koja se po selu donedavno zvala LIPOVAC, i tako dalje... Uz prateću lepezu gluposti na koje se izgleda oguglalo. Sve se po inerciji dalje kopira i kao da se neko trudi da od čitalaca napravi notorne debile. Kada se prihvatate teme, nije zgoreg da se bar malo obavestite... Stvar je prosta: Ako nešto makar i ovlaš poznajete, a naletite na seriju lupetanja, postavlja se pitanje generalnog poverenja. Kako im verovati kad bilo šta objave?

Iz tog razloga je predivna vest o Ivanovićevom tekstu u finalu. Najzad da i nešto pismeno, stilski uobličeno, interesantno i poučno, bude prepoznato. Stoga nije navijanje za brata Tomu stvar puke pobede na nekom takmičenju, makar i u Bordou, svetskoj vinskoj prestonici. U pitanju je pobeda kulture i pismenosti, pre svega. A to je nešto gde nema ko da vas prima ili ne prima, da vas osporava ili ne. Kada se cela planeta vrati na staze kulture i pismenosti, tek će se onda mnogi negativni procesi zakočiti. Stoga, napred Tomo! Vi, dragi naši čitaoci, glasajte za Tomislava Ivanovića, pošto glasate za princip. O načinu glasanja ćemo vas obavestiti na vreme.

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije