barell

Događaj

30. maj 2013.

Da, seća se Barbara

Neodoljivi vinski ples sestara Aleksić u srcu Beograda.

U neposrednoj blizini prirodno matematičkog fakulteta, preciznija adresa – Podrum Wine Art, predstavljena su tri vina. Sve se odigralo brzo i lako, pa da se onda malo poigramo matematike: Čehov + šarmantan tehnolog = Prever. Kada se na tri sestre Aleksić doda Jelena Živanović, dobijamo Barbaru! Jednostavna, marketinški izuzetno zahvalna formula. „Sećaš li se Barbara“ možda nije najbolja, ali svakako spada u najpoznatije pesme legendarnog slavuja svakodnevice. Svaki pokušaj inplementiranja svetske umetničke baštine u ove brze živote koje danas živimo zaslužuje podršku. Ovo nije priča isključivo o vinu. Dobro nam došla Barbara!

Možemo pričati o šarmu, lepoti, vedrini i stabilnosti, ali na Dekanterovo vaseljensko vinsko rende niko nije slao fotografije. Tamo štikle ne pomažu. Vinarija Aleksić je poslala svoja vina i vratile su se dve medalje. Nalepnice sa bronzanim odličjem za Arno i Kardaš, uskoro će se lepiti na ove boce. Čak i najveći poznavaoci srpske vinske scene bili su potpuno zatečeni ovim uspehom. No, to nije bitno... Ono što je važno, put od vinograda do Londona posut je ružama i vreme je da tom stazom prošeta i Barbara.

Mlada francuska ulična pevačica Zaz, postala je muzički fenomen na poetskoj posteljini Žak Prevera. Sem rodne zemlje, verovatno je najpopularnija baš kod nas. Šta nam to govori? Ovaj narod voli Prevera, prepoznavao ga ili ne. Prosto, oseća se taj senzibilitet. Sa te strane gledano, dok držite bocu Barbare, kupaže muskat hamburga (meso) i kaberne sovinjona (kičma), gledate otmenu etiketu i shvatate da to nije „samo neki roze.“ Da, baš otmeno piće koje će verovatno skrnaviti raznorazni prepisivači sa „letnje vino“, „žensko vino...“ Nije samo letnje, nije samo žensko... Ovo je vino koje će imati svoju odanu publiku, bez obzira na pol, bračno stanje, godišnje doba, vremenske prilike, kursnu listu, broj eritrocita u krvi ili raspon kukova konzumenta. Sveža, lepa, doterana, sa jasnim spojem voćnog i cvetnog karaktera, istančanim kiselinama, diskretnom količinom zaostalog šećera, srednjim telom i pristojnim povratnim efektom (da ne kažem aftertejstom), Barbara je završila sve potrebne škole. Da ne bude stidljiva, pobrinuće se Podrum Vina Aleksić, ponos Vranja, a sve više i cele zemlje.

Barbara nije došla sama! U pratnji ovog vina bila je starija sestra Bonaca. Kada od vinskog sveta čujete ili pročitate termin „limitirano“, znajte da je u pitanju nešto baš dobro. Ako je čovek limitiran, onda je on malo u problemu. Dakle, Bonaca Limited! Polusuva Bonaca je barikirani šardone, što se oseti još iz predsoblja. Prepoznatljivost je svakako velika prednost bilo kog proizvoda. Ovaj šardone barik je klasičan školski primer svoje sorte, na taj način istretirane. Jedina intriga na koju smo naleteli je taj veseli šećer, koji je sigurno volja autora. Iz zlatnog sadržaja čaše isijavaju mango, marakuja i ostali tropski drugari uz logističku podršku orašastih plodova. Ostaje utisak da će se Jelena Živanović u budućnosti malo odvažnije poigrati sa ovim vinom.

Bronzani Kardaš je takođe došao kao podrška Barbari. Još uvek nekako mlad i prpošan što bi se reklo, ovaj kaberne sovinjon ima budućnost. Dominantan miris šljiva vam uvek ukaže na to da njušite kaberne sovinjon ili neku kupažu gde je on izudarao drugare u boci. Uravnotežene kiseline, razigrani tanini koji su u fazi „vaspitavanja“, pa opet škola: višnje, borovnice... Vino na koje jednostavno nema primedbe. Kardaš traži hranu, ali još više plače za redizajnom etikete. Podeliti ime na „KA“ „RD“ „AŠ“ je moguće samo ako ste ovlaš šlogirani vrač Achomawi plemena na prinudnom odmoru od obreda. Da nije bilo Barbare, pa i da kaže čovek da se ne može. Ovako, nema opravdanja, ali postoji jasno izražena volja da se nešto promeni. To je za svaku pohvalu!

Ne bi vinovnik bio to što jeste ako ne bi izbacio i neku lepu marketinšku ideju: Kada je već Kardaš, onda bi ga valjalo upoznati, poput popularne rialiti serije „Upoznajte KARDAŠijane!“ A i došli smo da upoznamo Barbaru, zar ne? Upoznali smo se i sada smo na „per tu.“ Još jednom, dobro nam došla Barbara! Super si!

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift