barell

Lično

1. mart 2019.

Daleko od patuljaka – Sedmi Paraćin

Devetog marta, u Hotelu Petrus, Paraćin, sa početkom u 12 časova, sedmi samit relevantnih srpskih vinarija.

Više zaista nema šale. Preklapanje i po nekoliko jakih događaja tokom svakog vikenda, a naročito u prolećnoj sezoni, postaje pravilo. Salon vina u Paraćinu se dovoljno pozicionirao i ljubomorno čuva svoj termin. Neka drugi računaju sa tim. Da bi se to postiglo, trebalo je par godina praviti početkom marta spektakl za ceo Moravapolis (Paraćin, Jagodina i Ćuprija) i istrajati. Upravo onako kako vino i sve oko vina jedino istrajavati i može.

Prvobitno zamoljavane i „na ličnu notu“ presirane vinarije oko učešća, sada se prijavljuju same i pitanje je da li će za sve biti mesta u velikoj svečanoj sali jednog od simbola Paraćina, odnosno Hotela Petrus. Vina i vinarija je, Bogu hvala, sve više, tako da će i ove godine više hiljada posetilaca biti u prilici da se upozna i sa nekim novim. Da se upozna, ostvari kontakt i postane verni potrošač. Vino je ipak najličniji od svih biznisa... Velike, velike male, male velike i svi ostali proizvodno statusni oblici vinarija, ponovo pod istim krovom.

Turistička organizacija Paraćin, na čelu sa sposobnim i izuzetno šarmantnim g. Aljošom Gligorijevićem i posvećenom g-đom Sofijom Miković, uz diskretnu pomoć potpisnika ovih redova, čini jezgro Salona poslednje tri godine, od kada ovaj događaj zaista postaje nezaobilazna tačka vinskog kalendara. Takođe je važno napomenuti i prateće takmičenje, kojim od samog nastanka koordinira g. Zoran Živković. On do sada nije bio premijer, ali je bio i ostao vinski vitez (red Steva Pisar). Takmičenje vina autohtonih i novostvorenih sorti na tlu Srbije se održava dan ranije, a oni najbolji po mišljenju žirija, biće nagrađeni u subotu.

Kod događaja kao što je Salon Vina u Paraćinu, imperativno je da ne posustaju, što se inače bukvalno svim vinskim smotrama dešavalo. Broj posetilaca, broj poslovnih kontakata i broj izlagača vrtoglavo raste. Narod obično zna šta valja i zašto valja. Doduše, nije pred narod koji poslednje dve (konkretno) godine opseda Hotel Petrus početkom marta postavljen mnogo težak zadatak. Vina su sve bolja, a naročito je bitno istaći da će se pred publikom, ugostiteljima i poslovnim ljudima, naći vina iz jako dobrih godina (2017 i 2018). To je ozbiljan magnet. Vinsko magnetno polje će se širiti iz Petrusa desetinama kilometara radijalno.

Za nabrajanje svega što će biti u ponudi (za probu i posao sutra) nema dovoljno prostora. Salon je i dalje tradicionalno jednodnevni. Traje od podne pre svega iz tog razloga, inače bi kao dvodnevni verovatno postojao par sati manje po danu. Za ljubitelje vina vremena je i malo i mnogo. Zavisi kako se posmatra... Vrlo važna stvar vezana za ovaj događaj je i njegovo realno trajanje. Zaštićeni svedoci tvrde da se o Salonu u Paraćinu priča i nedeljama nakon završetka. U periodu između dva Salona ima još nekih događaja, koji se mogu posmatrati kao posledica „zaraze“. Puno je pozitivnih dejstava, uključujući i sve bogatiju vinsku ponudu na kartama ugostiteljskih objekata u okolini. Sve to nesumnjivo ukazuje na značaj i veličinu onoga što će se desiti u subotu, devetog marta. Salon živi i posle Salona, što možda nije bio cilj, ali je svakako posledica.

Pišući o predivnom Salonu u Paraćinu, za koji sam posebno vezan, osećam se kao da pišem o sebi. To može biti izuzetno neprijatno i na momente izlazi iz domena dobrog vaspitanja. A opet, nemoguće je neoglasiti se, pošto je u pitanju mnogo veliki događaj... Logično je da se ne može porediti sa Pro Wein-om u Dizeldorfu, ali i Para Wein itekako ima svoju publiku, svoje poslovne ljude i svoje verne izlagače. A da ima izuzetne domaćine, o tome ne treba trošiti reči. Ko je bio, zna šta pišem, a ko nije, može jednostavno da se uveri. Potrebno je samo da dođe devetog marta u 12 časova u Hotel Petrus, Paraćin! Vidimo se...

 

Nenad Andrić

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis