barell

Vest

19. novembar 2015.

Danas je dan mladih vina

Treći četvrtak u novembru je na globalnom nivou Dan božolea, ali svaka vinska zemlja ima svog „junošu“ za premijeru.

Dan mladih vina se i u Srbiji obeležava radno i svečano. Veći broj vinoteka od onih koje smo uspeli da anketiramo, imaće od danas, po prvi put u ponudi vina iz tekuće godine. Iz perspektive prethodne godine, sasvim je logično da ovu trenutnu, jedva čekamo u bocama. Da bi stekli uvid u stanje i perspektivu brojke 2015 na staklu, širom zemlje će se, uz nezaobilazni Božole, konzumirati i domaći Portugizer. Neprikosnoveno carstvo ove sorte su kod nas prpošne padine Fruške Gore, što navodi na logičan zaključak da na tom parčetu Srbije, Božole nema šta da traži. Sem ako ga neko baš potraži...

Praznik „trećeg četvrtka u novembru“ spada u šarmantno ritualne. Svako ko voli vino, valjalo bi da se danas „pričesti“ i uzme makar par premijernih gutljaja. Na neki način, ovo predstavlja i vinarski izotop novogodišnje proslave bez zakucane satnice. Zemlja postojbina Božolea, Francuska, trenutno ima neke operativne probleme sa osobama koje im sinhronizovanu pucaju od besa, a i od eksploziva. Pariz je nedavno bio teroristička meta, a kao najbolja odbrana od nekontrolisane selektivne agresije tog tipa, preporučuje se povratak u normalu. Makar i prividnu. Stoga ne treba sumnjati da će se u Francuskoj ovaj praznik obeležiti valjano, pa makar i u promotivne svrhe.

Kod nas je opet, situacija uvek na ivici noža. Navikli smo na pakao i redovno ga farbamo veselim bojama, pa nas apsolutno ništa ne može izbaciti iz koloseka. Zato ćemo mi cirkati Portugizer kao da se ništa grdno, pod milim Bogom ne dešava. Naprosto, mi se dobro zabavljamo i van koloseka. Ako se vratimo na šine, super, a ako se ne vratimo, opet ćemo se snaći. U to ime, ovaj dan koji već navlači na sebe eksplicitnu uniformu tradicije, poprima sve veći broj istinskih poklonika. Centar proslave će i ove godine biti Novi Sad. Živeli, narode!

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis