barell

Lično

8. novembar 2017.

Deveti Festival Srpskih Vina u Lazarevcu

Druga subotu u novembru? Kako šta? Pa Lazarevac! Po deveti put... Još veći, bogatiji, u novom ruhu i na novoj lokaciji.

Osmo druženje na najomiljenijem, bez konkurencije, vinskom festivalu u zemlji - starom dobrom Lazarevcu, najavilo je neke nove vetrove. Po prvi put je rađena selekcija zbog ograničenog prostora, a velikog interesovanja potencijalnih izlagača. Dosadna kiša je padala kao na sahrani omiljenog komšije. Sredina produženog, prazničnog vikenda i porodični „đuture“ izleti su sprečavali potencijalne vinoljupce iz kolubarskog rejona da posete festival. Po rečima operativnog dela organizacionog tima, put do stare hale SC Kolubara ipak je našlo oko 4000 posetilaca, što ovaj festival čini jednim od najbolje posećenih u zemlji.

Dakle, ma koliko velika, hala je ipak bila mala. Najzad, prebačeni smo u veliku, prelepu sportsku halu. Ova činjenica verovatno najviše raduje „roditelje“ najomiljenijeg vinskog festivala u zemlji, gospodu Radosava Čvorovića i Gvozdena Radenkovića, bez čijeg entuzijazma to sve ne bi izgledalo kako danas izgleda. U Srbiji je manir da svako novi ignoriše onog pre sebe, što je odvratno. Ova dva čoveka zaslužuju veliko poštovanje za sve što su učinili i na tome im se, u ime organizatora, najdublje zahvaljujemo.

Ono što se ispostavilo kao dobro, naravno da ne treba menjati, sem kozmetički. Prema tome, naš koncept o tri noseća stuba manifestacije ostaje. Da se podsetimo, u pitanju su: promocija predusretljivih domaćina – lazarevačkih vinarija, održavanje „baklje“ spektakularnog Međunarodnog Dana Prokupca kroz širok izbor vina od ove naše iskonske suštinske sorte i kao treće, predstavljanje velikog broja vina koja su se u tekućoj godini okitila medaljama sa velikih svetskih takmičenja.

Sem ova tri noseća stuba, ove godine smo se pobrinuli poprilično i za „armaturu“. Pored (po prvi put) postavljanja tipskih štandova, verovatno će biti interesantno pojavljivanje nekolicine vinarija koje su u vlasništvu naših manastira. Premijerni nastup vinarije Hilandara na nekoj svetkovini ovakvog tipa će predstavljati poseban magnet. Inače, veza Svete Srpske Carske Lavre, Lazarevca i Lazarevčana je tema za poseban tekst.

Pored ostalog, imaćemo još nekoliko premijernih pojavljivanja, mladih i perspektivnih vinarija, koje će po našem mišljenju vrlo brzo dospeti u žižu stručne i enofilske javnosti. Tako da bi komotno mogli reći da su i te premijere neki oblik stuba manifestacije. Od ovog, devetog festivala, otkrivanje novih, odličnih vinarija će dobiti snažan pečat tradicionalnosti. U prevodu, koliko god neko poznavao ili mislio da poznaje sve, ipak će naići na par vinarija (od potvrđenih sedamdesetak) za koje nikada nije čuo, ali ih, što je najvažnije, neće zaboraviti. Selektor Festivala (potpisnik ovih redova) nema nameru da doživi Muslinovu sudbinu, odnosno da ga smene zbog zasićenja.

Na kraju, ostaje nam samo da vas sve, u svoje lično, ali i u ime organizatora, pozovemo na najvećem čisto srpskom vinskom festivalu u zemlji. Sportski centar Kolubara (nova hala), Hilandarska 1, Lazarevac! Subota, 11. novembar, tačno u podne! Domaćin tradicionalno organizuje besplatan prevoz iz Beograda na festival, a i obrnuto. Zainteresovani se mogu javiti našoj redakciji... Vidimo se u junačkom Lazarevcu! Naravno da se radujemo... Kako ko? Gospoda Bačanac, Rakić i ja, kao i dvojica „roditelja“ sa početka teksta.

 

Nenad Andrić

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift