barell

Događaj

18. septembar 2016.

Galantno – Budi tu, samo budi tu

Ako su tu svi, onda to znači da ne postoji nijedan koji nije. Vršac je ovog vikenda stopostotno – grad vina... Vinarija Galot!

„Pusti tetku, znaš kakva je... Nemoj da diraš brata, njemu je sad teško... Ujna je takva ceo život, pusti... Kakav je, da je, teča ti je, dok se tetka ne predomisli, pusti ga...“ Pusti, pusti, pusti... Zvuči poznato? Uz tolika „puštanja“ čovek se oseća kao da ima zmajeve, a ne familiju. A i pored toga, najgori smo upravo prema svojima, pošto su naši, pa će razumeti. Naopaka i skupa matrica ponašanja, razume se. Potrebno je biti najbolji, najblaži i najviše čovek, baš prema najbližem okruženju.

Širom vinske Srbije, u formalnim i suštinskim vinogradarskim centrima održavaju se svetkovine povodom „goruće – tekuće“ berbe grožđa. Ako ništa drugo, bar je simbolički važno pojavljivanje renomiranih vinarija na manifestacijama u rođenom dvorištu. Ljubav prema vaskolikom čovečanstvu se uči i vežba u lokalu. Onaj ko ne voli svoje, nema licencu da voli bilo koga. Tajna uspeha velikog broja porodičnih i „drugarskih“ vinarija je upravo u poštovanju tog principa. U toj licenci!

Nije tajna da najveće vinarije izbegavaju „asfalt štand – plastična čaša“ mizanscen, na lokalnim grožđebalima. Svako ko im to zamera, ozbiljno je nenormalan i sprečen da razume suštinu. Međutim, fakt je da i najbolji izgovor ipak spada u kategoriju izgovora. Plastična čaša i tiskanje ispred tipskog opštinskog, komunalnog štanda mogu se izbeći, uz ovlaš upregnutu kreativnost. Na tekućem Vršačkom Grožđebalu (danas se završava) imamo lep primer prezentacije jedne od vodećih vinarija iz te regije. Povremeno i prediskretni menadžment vinarije Galot je Vrščanima i njihovim gostima predstavio ono što čini, ali malo otmenije. Odličan primer i za druge...

Kvantitativno, a pre svega kvalitativno, ova vinarija se priprema za ozbiljniji proboj u kolektivnu svest vinskih potrošača širom zemlje. Odlična, lepo spakovana vina po prihvatljivim cenama, poslagana u nekoliko (po kvalitetu i ceni) linija ipak dolaze iz okoline Vršca (Banatski Karlovac, nekada i Rankovićevo), pa im je mesto i bilo na Grožđebalu. Možda Vrščanima taj isti Grožđebal nije najvažniji događaj, ali je svakako najmasovniji i najomiljeniji! Koga tu nema, njega onda zaista i nema, samo što mu to nije saopšteno.

„Šunuti“ prebogati Kinezi piju arhivska vina direktno iz flaše. Nekada i dva istovremeno, radi isticanja inače visokog koeficijenta bahatosti. Pristojan svet pije vina iz vinskih čaša, a u slučaju opštenarodnih, otvorenih i masovnih vašara (u najboljem smislu) to je tehnički izvodljivo samo unutar odgovarajućih objekata. Iz tog razloga su se u Galotu odlučili za „Element“, objektivno sjajan i perspektivan lokal u samom centru Vršca. Malešna digresija: Burger u Elementu je ipak bio za osam koplja bolji izbor, čak i od etabliranog svadbarskog kupusa kod „Kamiondžije 2“ ili tako već nekog vašarskog ćumur dinosaurusa. Burger je bio bolji i od na licu mesta „pantelizovane papkarske omladine“, u narodu poznatog pod naslovom – pečenje.

Simbiotička prezentacija Galota u Elementu i Elementa kroz Galot (mora se znati ko je stariji – prim. aut.) zamišljena je kao dvočinka. U petak su posetioci bili u prilici da degustiraju tri bela vina po popularnim cenama, a subota je zamišljena kao dan posvećen Gali, penušavom mezimčetu vinarije, rađenom od „ćento proćento“ šardonea, klasičnom metodom. Da ne bi došlo do smanjenja humanog fluksa kroz Element, rol-baner Galota je postavljen ispred susedne apoteke, šaljući subliminalnu poruku da su ova vina važna poput lekova i da su neophodna. Ili to samo mi tako vidimo?

Dakle, prisutnima je predstavljena Balerina, inače jako mudro urađeno vino. Ciljano niskoalkoholni napitak, uz voćnost i neki vid razigranosti (jasna asocijacija na ime vina) je muskatni dubl traminac – tamjanika. Ovo pametno i dopadljivo vino ima snažnu crtu prepoznatljivosti, pa verovatno nije slučajnost to što već ima vernu publiku, ne nužno žensku. Cvetni aftertejst se takođe može simbolički dočarati buketima koje balerina nakon predstave dobija na otvorenoj sceni. Balerina kao intro, sovinjon blan kao prvi, a šardone kao drugi, završni čin lepe predstave u Elementu, zaokružili su petak. U subotu je baklju promocije preuzela Gala, pošteno odrađena perlasta lična karta Vinarije Galot i pečat na propusnici gornjeg doma naših proizvođača vina.

Po principu „rđavom konzumentu i slast smeta“, naći će se sasvim sigurno objektivni kritičari kojima se ovakav vid promocije za vreme Grožđebala ne dopada. To su oni koji insistiraju na Bulovom prekidaču: „Uzmi štand ili nestani!“ No, takvo razmišljanje je ekstremno i pripada pojednostavljivačima, takozvanim banalizatorima situacije. Vinu, a naročito onima koji vina prave, banalizatori verovatno i nisu publika. Galot vina su vina za uravnotežene, razumne ljude koji poštuju trud i rad, a vina vole. Takvi su podržali ovakav vid učešća vinarije Galot na velikoj, lokalnoj fešti u Vršcu. Galantno...

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")