barell

Vest

2. jun 2016.

Generalna Skupština Svetske Asocijacije Somelijera u Beogradu

Istinski veliki vinski događaj u beogradskom hotelu Hajat Ridžensi (Hyatt Regency), od trećeg do šestog juna.

U naredna tri dana (zvanično), a za mnoge zvanice i malo duže, održaće se dugo očekivana i brižljivo pripremana Generalna Skupština (GA) Svetske Asocijacije Somelijera (ASI). Biće to prilika da se u operativnom, protokolarnom, ali i neformalnom smislu pokažemo kao domaćini svetskoj somelijerskoj eliti. Vođstvo domaće asocijacije (SERSA) je uložilo izuzetne ljudske i profesionalne napore da našoj zemlji izdejstvuje ovo domaćinstvo i veliku priliku da se „blindiramo“ kao vinska zemlja. Dugo očekivani dan se približio i sada konačno imamo priliku da se pokažemo na domaćem terenu. Do sada smo, kada je vrhunsko vino i sve oko njega u pitanju, uglavnom išli u goste... Da su ta gostovanja bila uspešna, dokaz je i ova Skupština.

Domaćinstvo velikih međunarodnih skupova u bilo kojoj oblasti je uvek odraz rejtinga domaćina u konkretnoj oblasti. Nemoguće je da evropsko prvesnstvo u rukometu dobije zemlja sa tri kluba, recimo... Ili da se svetski sajam knjiga održava u zemlji polupismenih. Stoga je potpuno logično da organizacija GA of ASI, predstavlja nedvosmisleno priznanje, pre svega udruženju SERSA, a zatim i Srbiji kao vinskoj zemlji.

Pred nama je, dakle, „lakši“ deo, odnosno sam centralni događaj, uz obilje pratećih. Nećemo ovde trenutno pisati o budžetu, pošto to nije tema, ali je fakt da dobar deo onih koji su suštinski zavisni od razvoja vina u Srbiji, verovatno nije prepoznao značaj GA, što je šteta. Ovo je lepa prilika da eminentni gosti dodatno obogate svest o srpskim vinima i to ponesu kao duhovni suvenir sa skupštine. Frekvencija demonstracije onoga što se ovde krčka po inoksnim i hrastovim sudovima svetu, ovim događajem dobija ozbiljan pečat. Toga naprosto svi moraju biti svesni.

Da je vođstvo SERSA, na čelu sa g. Dejanom Živkoskim, predsednikom, dalo svoj maksimum u organizovanju događaja, ne treba imati sumnje. Sa visokim nivoom posvećenosti, uz zavidnu agilnost koju neprestano demonstrira, SERSA i g. Živkoski lično, ukazivali su još od priprema za nominaciju, zatim dobijanja domaćinstva, pa sve do danas, na važnost GA u Beogradu. Dali su sve od sebe, u šta će se nesumnjivo uveriti delegacije nacionalnih udruženja iz celog sveta. A za neki sledeći veliki događaj, nadamo se da će dragi gosti naučiti rečenicu: „Bolje vas našli“, na srpskom. Dobrodošli su na svim mogućim jezicima, gde jezik vina, naravno prednjači.

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije