barell

Događaj

14. septembar 2015.

Gostionica na vinskom putu – Udruženi rad snova i jave u Vinariji Malča

U okviru Vinarije Malča, svoj život je započela „Gostionica na vinskom putu“. Još jedna zvezdica u inače raskošnoj, gastronomskoj ponudi Niša.

Postoje jako ozbiljni ljudi koji insistiraju na tome da se istorija malo manje uči iz udžbenika, a daleko više iz sekudarnih i ostalih izvora. Ako bi taj princip proglasili za apsolutno ispravan, onda ne bi bilo neophodno postaviti menadžmentu Vinarije Malča pitanje: „Kako vam ide?“ Ide im odlično, pošto je to živa, ostvarena ideja, koja se neprestano nadograđuje. Da to nije tako, ne bi išli po korak dalje, gotovo na nedeljnom nivou... U sklopu ove, na neki način istorijske vinarije, bez nekih talambasa i čudesa, jedanaestog septembra ove godine, otvoren je a la carte restoran pod nazivom: „Gostionica na vinskom putu“. Vrlo diskretan naziv za ozbiljan restoran, priznaćete.

Lično, ne verujem da igde postoji toliko ozbiljno štivo unutar korica nečega na čemu stoji: „Gostionica...“ Zadržavajući se na proverenoj stazi istorije, toliko logičnoj za divni Niš i njegovu okolinu, u gostionici će vam, što kroz imena segmenata ponude, što kroz samu ponudu, jasno naglasiti da je u pitanju i gastronomska šetnja kroz vekove. Od nezaobilaznih Rimljana, preko Nemanjića, pa do savremene Srbije. Po nezamislivo povoljnim cenama, u prelepom ambijentu, moguće je probati puno toga interesantnog. Jesti „sirnu svrljišku reprezentaciju“ uz neke mesno dimljene, kao i povrćne uplive, pa nakon toga teleće repove (porcija za dvoja usta, oko pet evra!?) pri svetlosti sveća iz raskošnih svećnjaka, svakako je vrhunski doživljaj. Pogotovo što svaki zalogaj prati pripadajuće vino.

Ivica rentabilnosti kao magnetni generator? Hmmm, teško. Gospodin Bora Jović i supruga Jelena su otvoreni i preduzimljivi ljudi koji znaju šta rade. Gostionica, kao segment Malče, logično je okrenuta ka krugu radijusa dvadesetak kilometara oko vinarije. Mala je verovatnoća da će se neko zaleteti iz Subotice samo da bi ručao ili večerao u ovom objektu. Ako već „bije put“, takav gost bi valjalo da se malo više posveti vinariji, te u sklopu celodnevnog izleta finalizuje boravak u Nišu raskošnom klopom u Gostionici. Uz vina Vinarije Malča, naravno...

Da je „Gostionica na vinskom putu“ pun pogodak, a ako se vratimo na početak (stvar jazz vaspitanja), pokazao je jedan, naoko banalan primer. Naime, par prisutnih je ispalilo komentare tipa: „A zašto su ovde samo njihova vina?“ Šta to govori? Na taj način je nestala svest o tome da su se nalazili u vinariji!? I to ozbiljnoj! Gostionica je, dakle, od samog otvaranja, otpočela na neki način i sopstveni život, mimo vinarije. Nigde u svetu ne postoji praksa da u matičnom restoranu služe vina nekog drugog proizvođača. To bi bila besmislica i toga su svi svesni. Uostalom, na terenu neke vinarije, par desetina metara od mesta gde vino „spava“ u prohromskim kazanima i baricima (u ovom slučaju – i amforama!), baš to vino je i najbolje na svetu. Možda je to subjektivan osećaj, ali je tako prokleto zavodljivo, jedini koji postoji. Svako ko je bar jednom kročio u bilo koju vinariju, zna o čemu govorimo. Doduše, ne manjkaju nam oni koji znaju, a nisu kročili. Mudruju dok ne kroče.

U svakom slučaju, meraklijska prestonica sveta je dobila još jedan ozbiljan ugostiteljski objekat. Svakako će pobrati silesiju simpatija iz više razloga. Neke smo već naveli gore u tekstu. Vrlo domišljato, Jovići su na neki način učinili nemoguće, kroz materijalizaciju čuvene anegdote o mostu: „Napravićemo mi još veći, lepši i stariji...“ Dakle, Gostionica je potpuno nova, ali u izvesnom smislu, verovatno i najstariji ugostiteljski objekat tog tipa u Nišu. Naravno da tu aludiramo na sadržaj između korica. Neodlazak na klopu u Gostionicu podiže vrlo visoko mazohistički prag kod onih koji su u mogućnosti, a izbegnu.

Zavodljiva neposrednost uz vrhunski profesionalizam osoblja je nešto o čemu u Vinariji Malča, pa i Gostionici koja je u sklopu, više i ne razmišljaju. To se podrazumeva! Kao što se podrazumeva da, ako ste ozbiljan hedonista, svoj dolazak najavite malo ranije, iz dva razloga. Prvo, važno je imati svoje mesto, a drugo, vina iz amfore (Carica Jelena i Konstantin Veliki) bi trebalo obavezno dekantirati (izložiti vazduhu u za to predviđenim sudovima) pre „egzekucije“. Vinarija Malča je naš najveći proizvođač ovakvih, egzotičnih vina. Da se ponovo vratimo na sam početak i igru simbola: Amfore u kojima se proizvode vina, drže se zakopane, što posredno ukazuje na to da je neko ko to radi dobro „uzemljen“ i utemeljen. Gostionica će svemu tome dati snažan doprinos. Neka joj je sa srećom...

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka