barell

Lično

12. januar 2017.

I najbolje vino je

Svakako da bi važna vest bila to da smo mi ovde nešto proglasili za naj... Taj film neće još dugo u ovaj bioskop!

Đole, Rama i Ivan su juče po društvenim mrežama pokačili fotografije iz Erdevika, odnosno iz vinarije. U pitanju je bilo neko interno takmičenje rozea. Takmičarske degustacije nisu retka pojava i obično ih sortno organizuju sami proizvođači ne bi li izmerili „čiji je veći, lepši i kiseliji“, odnosno „gde sam ja tu“ fazon. E sad, kao što se realna istorija ne spoznaje iz tendenciozno pisanih udžbenika, nego iz sekundarnih izvora, na sličan način možemo sa popriličnom verovatnoćom matematički dobiti pobednika takmičarskih degustacija. Stvar je prostija no što se čini i nije neophodno prisustvovati samom događaju.

Kad smo već upali u matriks raskrinkavanja silovanja poslovica i kopiranja svega i svačega, hajde onda da se dotaknemo jedne omiljene. „Slika govori više od hiljadu reči!“ U ovoj silikonsko plastično fotošopiranoj eri, gde poluusmeni-a korisnik-ca može da dopegla fotografiju do željenih performansi, ova krilatica, kao neizbežni pratilac toaletno erotskih selfija, poprilično gubi smisao. Samo par pratećih reči tu daleko bolje objašnjava sa kim se ima posla. A onih hiljadu komada, sa sve ponavljanjima, koje govore manje od slike (!?), spadaju u nedosanjani fond komentatora. O modelu da i ne govorimo.

Nezvanično, svaka vinska degustacija ima svog pobednika. Taj pobednik dobija laskavu titulu „vino degustacije“. Mogu da se pohvalim kako sam u vinoteci Wine & Pleasure, ljubazno pozivan od strane bračnog para Maslovara, prisustvovao velikom broju zatvorenih degustacija. Tu se za devedesetak minuta, u sred dana naravno, dobija okvirni presek nečijeg tekućeg vinskog stvaralaštva. Dobro, piju se vina. Još preciznije, degustiraju se, pošto seansa poslovično završava kvalitetnom diskusijom koja je nemoguća ako se, čak i neznatno, „obrljavi“.

Do „vina degustacije“ se obično dolazi konsenzusom, a daleko ređe preglasavanjem. I sad, kako se spoznaje pobednik, čak i u slučaju da se nijedno vino ne proba? Pa prosto je... Analitičkim razgledanjem čaša, lako se vidi u kojoj je ostalo najmanje vina. Sa velikom verovatnoćom se može zaključiti da je baš to, pobedničko vino. Naravno da mnogi degustatori odstranjuju vino iz usta u neprirodnom smeru (u posudu, umesto u grkljan), ali onda to čine jednako sa svim vinima i male su šanse da ne uzmu bar (dodatni) gutljaj onog vina koje smatraju najboljim na degustaciji. Ako je grupa degustatora manja, onda je pobednik ono vino koga je najmanje ostalo u flaši. Rekoh, prosto je...

 

Vinovnik

 

Profesor Dionisije

"Za uživanje u robusnom vinu nama nije neophodan biftek!"

Vegeta & Rijana (začinjene estradne umetnice)