barell

Vest

30. maj 2017.

I ponovo srpska vina na Kanskom festivalu

Da bi nešto postalo tradicionalno, pa u neku ruku i navika, neophodno je napraviti prvi, drugi, treći korak... Srpska vina na Festivalu u Kanu, kadar prvi, drugi put!

Ono što je za vino takmičenje lista „Decanter“, to je za kinematografiju – Filmski Festival u Kanu. Verovatno i mnogo više od toga. Srpski filmski radovi u Kanu, od nastanka festivala do danas imaju, teško zarađeno, posebno mesto. Dakle, sem ako nas ne bombarduju „saveznici“, tamo smo redovni. Ove godine je postojala opasnost da se ne pojavimo, zbog poznatog slučaja „izručenje“. Kan je svetski važan događaj, pa je mudrost ipak u poslednji čas odnela prevagu. Festival je bio jubilarni, sedamdeseti. Pored lepeze novih ostvarenja, zakazana je i održana počasna projekcija „Skupljača perja“ Saše Petrovića, pobednika od pre pola veka i po takmičarskim parametrima jednog od najvećih naših filmova.

E sad, ono što je nama ovde „uskostranački“ važno: Prošle godine su na inicijativu Filmskog Centra Srbije (FCS), a u saradnji sa našom redakcijom, na prigodnom banketu po prvi put služena vina iz Srbije. I pored „’oćemo – nećemo“ cajtnota, za dan su sakupljena probrana vina. Kada se već krenulo u promociju prošle godine, bilo je nepametno ove godine odustati. Brojnim zvanicama iz filmskog sveta predstavljena su vina vinarija Radovanović, Deurić, DOJA, Virtus, Spasić i Đurđić. Vinarije Radovanović, Deurić i Virtus su na Kanski Festival poslale vina iz internacionalnog asortimana sorti, a od ove godine smo predstavili i malo autohtonog srpskog sektora kroz tamjaniku (Spasić), prokupac (DOJA) i Đurđićev bermet.

U predstavljanju srpskih vina, do sada je dobitna bila pre svega kombinacija autohtonog i internacionalnog. Vođeni tim iskustvom, a limitirani vremenom i mogućnostima transporta (peripetije na granicama), nismo bilo fizički u mogućnosti da dodatno raširimo paletu. Izvinjavamo se vinarijama koje su imale dobru volju da pošalju vina na banket. Dogodine ćemo se ovim segmentom još temeljnije pobaviti, pa i propratiti ovo pojavljivanje naših vina u Kanu nekom pratećom publikacijom. Naša vina to zaslužuju. A da je to tako, pokazuje baš lep prijem na koji su u Kanu naišla. Kako prošle, tako i ove godine...

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka