barell

Lično

7. jun 2017.

Ide li se u Ljubljanu

Ide li se u Ljubljanu? Šalju li se uzorci na najstarije svetsko takmičenje pod pokroviteljstvom OIV-a? Muke povratka...

Naviknuti smo na štap i šargarepu... Štap je najčešće transparentan, a šargarepa obično manje vešto ili umešno kreiran hologram. Kada štap nije štap, nego potencijalni (možda i) ražanj, a šargarepa i više nego konkretna, onda se situacija drastično menja. Štap je materijalizovana prisila, a u ovom slučaju je sve na nivou dobre volje (uz neizbežnu kotizaciju). Tako da taj štap očigledno nije štap. A što se tiče šargarepe, ona je svakako tu. Kada postoji mogućnost da se negde uglavi nožica, onda se ta vrata više ne zatvaraju. Imaju li srpska vina šansu u Sloveniji? Vino Ljubljana, najstarije ocenjivanje na svetu, pod direktnim pokroviteljstvom OIV-a.

Gospodin Matjaž Kovačič, direktor Vino Ljubljana i supervizor OIV-a je u hotelu Radison Blu juče održao prezentaciju takmičenja u okviru kratke radne posete Beogradu i Srbiji. Predstavivši u šarmantnom izlaganju svoj festival (i takmičenje, pre svega) na otvoren način je obnarodovao i ono što bi trebalo da predstavlja konkretan mamac za vinare iz naše zemlje.

U vezi samog takmičenja, g. Kovačič je napomenuo nastanak, još pedesetih godina prošlog veka, te četvorogodišnju, umalo pa fatalnu pauzu na prelazu dva veka. Vrlo rigorozna pravila OIV-a su do u detalj ispoštovanja od strane takmičenja Vino Ljubljana, što se pre svega odnosi na proveru referentnosti sudija, inostrani karakter istih (više od 50% iz inostranstva), uz pripadajući „ocenjivački pedigre“. OIV inače ima i (problematično) pravilo da samo 30% uzoraka može dobiti odličja. U Ljubljani se sve to zaista i poštuje. Po rečima g. Kovačiča, ljubljansko takmičenje spada u deset najprestižnijih na svetu, verovatno misleći na ona pod pokroviteljstvom OIV-a.

Možda deluje preterano to što je na ovo ocenjivanje potrebno slati šest boca po uzorku, ali... Kao što se na teniskom turniru koji traje dve nedelje rezerviše soba za obe nedelje, pošto postoji mogućnost da „terate“ do finala, tako i na ovom takmičenju postoji mogućnost da se vino (na naknadnoj degustaciji) bori za trofej, a potom (nova degustacija) i za ukupnog pobednika, uz potencijalne opasnosti od neispravnosti boca. Zato se, preventivno šalje po šest boca. Ranijih godina je na Vino Ljubljana stizalo i preko hiljadu uzoraka, ali zbog pominjane pauze se moralo ispočetka.

Na prošlogodišnjem takmičenju, učešće su uzele vinarije iz čak 22 zemlje, poslavši nešto manje od 500 vina. U poslednjih par godina raste broj uzoraka i iz Srbije, pa je rukovodstvo takmičenja, sasvim logično, ovom prezentacijom pokušalo da dodatno obodri naše vinarije u akciji slanja svojih favorita na procenu. Pre tri godine je Vinarija Aleksandrović osvojila šampionsku titulu za Trijumf Gold (2012), što po g. Kovačiču jasno ukazuje na potencijalno visoke mogućnosti srpskih vina na Vino Ljubljana. Prošle godine su zlata uzele vinarije Radovanović (2) i Zvonko Bogdan. I tako stižemo do šargarepe...

Od ove godine, postaće praksa da se svako, zlatom nagrađeno vino iz Srbije, automatski pozicionira na vinskim kartama ljubljanskih hotela. Trenutno je u opticaju šest hotela, ali se taj broj povećava, po rečima našeg gosta. Pregovori o potencijalnom uvozniku, odnosno distributeru u Sloveniji koji bi preuzeo na sebe posao sa srpskim vinarijama su u toku, pa će i to, verovatno do početka ocenjivanja biti rešeno na zadovoljavajući način. Iz te perspektive gledano, ovo takmičenje sada ima potpuno novu dimenziju, pošto u izvesnom smislu otvara mogućnost plasmana naših vina na tržište istih onih ljudi koji u sve većem broju, iz godine u godinu, dolaze kao turisti u Srbiju.

Imamo li mi potencijalna vinska zlata za ovo takmičenje? Naravno da da. Nakon poslednjih par preozbiljnih takmičenja gde smo „usisali“ valjda i preko sto medalja, za bar pedeset različitih vina, notorna je činjenica da imamo kvalitet za trku. Na vinarijama je da pojedinačno procene svoje palete i razmisle o ovoj, sada već konkretnijoj ponudi. Nikome nije u interesu da bilo koji deo onoga što je juče izrečeno ne uradi do kraja i da se nekoliko naših zlatnih vina nađe u ponudi, za sada samo u hotelima na teritoriji prestonice Slovenije. A kad se jednom „turi nožica“ u vrata, onda ih je lakše daleko konkretnije otvoriti...

 

Vinovnik

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon