barell

Vest

24. maj 2018.

Inđijski doprinos bogatoj suboti – Prvi Sajam Fruškogorskih Vina

Subota (26. maj), od 12 časova. Kuća Vojnovića u Inđiji...

Pre par godina smo anticipirali situacije kao što je ova, odnosno nekoliko važnih i lepih istovremenih vinskih događaja. U subotu (26. maj) će delu publike u fokusu biti beogradska dešavanja (Beogradski manifest i Festival tamjanike), ali i Inđija uzvraća udarac. Grupa entuzijasta iz lokalnog udruženja vinara – Vina Inđije, organizovaće u jako lepom prostoru koji pripada samom centru ovog, globalno sve važnijeg grada, kvalitetno vinsko okupljanje. Takmičenje vina (nešto manje od dvestotinak uzoraka je odličan broj za „lokal“, svakako) je već održano, a spremili su i prigodan program u okviru koga će biti proglašenja pobednika, malo radionica, ali i dobre svirke.

Razvoj vinske scene se najviše ogleda kroz ovakve manifestacije, vođene kombinacijom duše i ideje, na kojima se predstavlja dobitna kupaža (poznate – proverene, nedovoljno poznate – spremne za veliku scenu). Za mnoge danas popularne vinarije se upravo i saznalo kroz promocije na sličnim, entuzijazmom nabijenim događajima. Vinarije nesumnjivo rastu uz lokalne festivale koje u manjoj ili većoj meri podržavaju opštinske samouprave. Sve to govori o vrtoglavom razvoju vinske svesti u jednoj od retkih zemalja koja ima odlične vinograde od krajnjeg severa, do najjužnijeg mogućeg juga.

Letimičan pogled na spisak vinara koji će nastupati na premijernom inđijskom sajmu zaista obećava dobar provod širokom spektru publike. Biće tu dosta interesantnog sadržaja za znatiželjnike, ali i širokog polja otkrovenja za znalce. Na ovakvim manifestacijama smo uvek u prilici da probamo vina nekih vinarija koje poseduju odlične palete ali zbog limitirane proizvodnje ne izlažu onoliko koliko bi trebalo, širom zemlje. Tu pre svega mislimo na Manufakturu Spasić (najveće iznenađenje poslednjeg BWF) i još jednog Spasića (Acumincum).

Već smo naglasili da je poprilična „vinska gužva“ u subotu, a izlažu samo fruškogorske vinarije uz ipak ograničene prostorne kapacitete, pa stoga spisak deluje baš solidno. Od „zveri“, tu su mačke i patke (Mačkov Podrum i Patkov Vinograd), zatim globalno poznati Šapat i Do Kraja Sveta, pa sve agilnija „supruga vinarija“ (zvog dva prezimena) Ilić – Nijemčević, zatim Vinarium...

Oni koji neće biti tu, zaista za izostanak imaju opravdan razlog. Sve je više manifestacija, a sve manje ljudskih kapaciteta, pa je nemoguće izaći baš uvek u susret. Neki verovatno sa znatiželjom čekaju rasplet, pa će doći sledeće godine... U svakom slučaju, svaki pokušaj, a naročito ovaj Vina Inđije, da svojim sugrađanima i njihovim brojnim gostima podare bilo kakav oblik stratifikovanog preseka vinske scene je za podršku. U to ime, vidimo se u Inđiji! Subota, 26. maj, od dvanaest časova, Kuća Vojnovnića, Cara Dušana 3... 

 

Profesor Dionisije

"Ambicije i buve rado skaču uvis."

(italijanska narodna poslovica)