barell

Događaj

30. oktobar 2013.

Izvoz vina u Kinu – Pilot epizoda, nadajmo se ozbiljne serije

U poslovnoj zgradi V.I.G. Plaza na Novom Beogradu održan munjevito organizovan kasting povodom potencijalnog izvoza srpskih vina u Kinu

Guan Nan grupacija iz grada Shaoxing u provinciji Zhejiang, koja već poseduje nekoliko firmi iz raznih delatnosti u Kini i inostranstvu, otvorila je nedavno Guan Nan d.o.o. Beograd, preduzeće čija će osnovna delatnost biti izvoz vina iz Srbije i regiona u Kinu. Preliminarno dvosmerno upoznavanje na relaciji Guan Nan d.o.o. – vinari i vina Srbije, održano je juče u zgradi V.I.G. Plaza na Novom Beogradu. Prvo su se vinarima obratili formalni domaćini i inicijatori skupa, a zatim je kineska delegacija dvokružnim sistemom (belo, pa crveno) „protrčala“ kroz vinsku scenu Srbije.

Nakon pozdravnog govora gospodina Radenkovića, predsednika VIVIS-a, koji se zahvalio svima na odzivu i najavio prijatelje iz Kine, reč su preuzeli oni koji su brzopotezni samit inicirali. Potpuno je jasno da kada gospoda iz najmnogoljudnije zemlje u Kosmosu počnu numeričko izlaganje, tada je svaka treća reč trilion. Zastrašujući brojevi, ovoga puta o projektovanoj potrošnji vina, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Njihova jasno izražena želja da srpska vina budu deo nestvarno velikog tržišta, zvuči kao ozbiljno atestiran melem. Uostalom, mnoge vinarske velesile su izvestan oblik spasa našle baš na kineskom tržištu. Informacije o krizi, koja je u Evropi i na Zapadu planete proglašena gotovo dekretom, na Istoku ne važi. Oni su sa svojim krizama završili.

Iz elementarne pristojnosti nije pominjana, po poslovni imidž naše zemlje polupogibeljna, papazjanija sa Vršačkim Vinogradima. Svoju dobru volju, gosti iz Kine, sada već domaćini, demonstriraće probojem srpskog vina na svoje impozantno tržište koje ima moć da usisava poput crne rupe nakon par miliona svetlosnih godina posta. Ostaje pitanje da li će do toga zaista i doći. Već postoji neki oblik izvoza naših vina u Kinu, ali to je za sada, čak i sa naše tačke gledišta, na zanemarljivom nivou. Ozbiljna utakmica, u godinama koje predstoje, igraće se baš tamo. Naša reprezentacija, ozbiljno selektovana, iznela je svoje adute.

Kineska delegacija je prošla kroz par stotina uzoraka i ostaje da sačekamo rezultate. Živa diskusija koja se iz sale prenosila na terasu i vraćala nazad, odnosila se pre svega na način na koji je sve to izvedeno. Po nekima je to sve bilo neozbiljno, a po nekima je to izuzetna šansa. Potpuno oprečni stavovi su još jedan dokaz da smo ipak u pitanju mi i dobro je što je tako. Ovde nema sredine: šarmantna skepsa ili nekritička euforija. Podrazumevana odlika teroara. Pošto zbog raznih prepreka nismo u situaciji da frontalno kao vinska zemlja nastupamo na jakim sajmovima, sama ideja da je neko na ovaj način zainteresovan za naša vina predstavlja ohrabrenje, sve i da se ne desi ništa. Kod nas se, ne zaboravite, razvijaju samo: korupcija, maligna oboljenja i vinska industrija. Pošto prva i druga stavka nisu baš potentne iz perspektive izvoza, sevap je da se treća pogura.

Sve je to rulet i pad kuglice u rupu sa određenim brojem. Vaš broj će jednom svakako doći, ali je suštinski važno da se tada bude pored stola, a ne u toaletu. Sinoć je svakako održana partija tog životnog ruleta. Mnogi su bili pored stola, ulog i više nego korektan, a kome će da se potrefi broj, videćemo. Kineska delegacija je i ranije bila upoznata sa dobrim delom vinske proizvodnje, pa je ovo na neki način predstavljalo i rekapituliranje gradiva. Dobro su se držali, pošto je samo njušenje onolikog broja etiketa podvig za nenaviknute. Rezultate čekamo i nadamo se većem broju ovakvih kasting ruleta. Više rotacija, više kuglica, više brojeva, samim tim više i premija...

 

Profesor Dionisije

"Ludnica je mesto gde optimizam najviše cveta."

H. Elis