barell

Vest

29. februar 2016.

Kad si skroman lupi tada dlan o dlan

Kragujevački Salon vina, nakon prošlogodišnjeg sjajnog premijernog izdanja, ponovo pred nama. Drugi april, podne, hotel Kragujevac!

Vlada verovanje da je sve na svetu moguće uraditi jednom. Uključujući i skok iz aviona bez padobrana. Ono što se ne dogodi ponovo, kao da se i nije dogodilo. Kada se Vinski Viteški Red Šumadije (VVRŠ) odlučivao na hrabar korak organizovanja salona, delovali su kao družina koja se neće zadovoljiti bilo čim, sem da njihova svetkovina postane tradicionalna – pod jedan, a pod dva – nezaobilazna kota u kalendaru svih onih koji vino vole. Pre svega iz tog razloga se na novi Salon vina, u hotelu Kragujevac (2. april, 12h – 20h), čeka sa velikim nestrpljenjem. Može li se bolje od prošlogodišnjeg?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, iz prostog razloga što je prvi Salon bio „bez rupe“. Čak je i naša redakcija, poznata po „komunalnim afinitetima“ (led, đubre, čaše, voda, hrana, toaleti...), bila prepuna pohvala za učinjeno. Vitezova ima sasvim dovoljno za jasnu podelu sektora, pa ako svako radi svoj deo posla, onda tu sve funkcioniše. Ne volimo da se ponavljamo, ali još nam je pred očima slika zgranutog prijatelja Žorža, kancelara i najeksponiranijeg Šumadijskog Viteza, na čije pitanje smo posle salona, odgovorili sa: „Niste nigde pogrešili. Ali tek ćete!“ Naravno, mislili smo na potonje hvalisanje. Međutim, šumadijske lafice i lafovi u egzotičnim odorama nisu orkestrirano udarali u talambase, nego su prepustili medijima da to učine umesto njih. Spisak grešaka ove svetkovine se zadržao na prihvatljivom broju – nula!

Da su preozbiljno shvatili ovu priču o nepotrebnom hvalisanju, vidi se iz same najave novog Salona. Naime, u pozivnici stoji: „Preko sto najboljih vina iz Srbije i regiona“. Zbog velikog uspeha prethodnog, ovaj Salon će sigurno imati preko 40 izlagača. Prostim množenjem, doći ćemo do broja od preko 200 najboljih vina iz Srbije i regiona. Pored toga, najavljen je dodatno obogaćen, prateći program, za koji se valja blagovremeno najaviti. Obitavanje u hotelu (obroci, sobe...), ponovo će biti na raspolaganju gostima Salona po vrlo pristojnim cenama. Stoga bi se kao podnaslov Kragujevačkog Salona Vina moglo staviti: „Kada neko misli, onda misli na sve!“

Prvi Salon je svečano otvorio predsednik Udruženja Vinara Šumadije, g. Božidar Aleksandrović, a ove godine, po sopstvenoj želji, učiniće to jedan od članova UVŠ, NJKV Aleksandar II Karađorđević. Da se ozbiljno misli sa ovim salonom UVVŠ dokazuje i blagovremenom najavom, kojom su svi zainteresovani pozvani da uteftere ovaj važan datum (2. april). U privatnom biznisu nije prioritet jurnjava za novom klijentelom. Kičma posla je zadržavanje starih klijenata. Svako ko se prošle godine pojavio u hotelu Kragujevac, nesumnjivo će doći ponovo. Medijski eho koji je iza tog Salona ostao, zasigurno će privući nove znatiželjnike. Stoga je jedini potencijalni problem u prostoru: Da li će biti dovoljno mesta? No, UVVŠ misli na sve, pa će i ove slatke muke preformatirati u novi trijumf. Vidimo se u srcu Šumadije!

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon