barell

Događaj

16. jun 2016.

Kamen gori, Val se pjeni

Titulu balkanskog šampiona za svoj penušavi Val, podgoričke Plantaže obeležile svečano i otmeno.

„Daj jednu lozu dvaesšesti jul i čašu kisele...“
„Valjda trinaesti?!“
„Pa duplu!“
Ove porudžbine od pre tri decenije na terasi hotela Podgorica se uvek setim kada dođem u bilo kakav kontakt sa Plantažama. Sinoćnji kontakt je bio svečarskog karaktera. Na nedavno održanom prvenstvu Balkana u Sofiji, penušavi Val je pobedio u kategoriji sofisticiranih mehurića i to je valjalo dostojno obeležiti, naravno u Beogradu. Svakako da će i u Podgorici napraviti neku „ludoriju“, ali Beograd je Beograd, pa makar i Zemun.

Začet u Crnoj Šumi, Dunav prolazi kroz deset zemalja Evrope, gde većinu čine balkanske. Stoga i postoji izvesna simbolika u jučerašnjoj proslavi, organizovanoj baš na Dunavu. A možda i mi u svemu uspešno tražimo simboliku? Ima i toga. Dakle, u raskošnom hotelu na vodi, zajedno sa dvestotinak odabranih zvanica, ekipa iz Plantaža je svečano obeležila pomalo i neočekivani trofej. Neočekivanost se ovde ogleda u faktu da su i sami pre očekivali trofej od nekih drugih svojih vina. Time se dodatno dobija na draži, a poprilično i na slasti.

Val se, poput svoje otmene penušave sabraće, generalno doživljava kao domaćin svečanosti. To je onaj čovek u godinama koji predstavlja pokrovitelja zabave. Sa njim se srdačno rukujete i izljubite na ulazu, a onda na samoj žurci nađete neku drugu „žrtvu“, kojoj posvećujete gro vremena. Obično na samostalno zadovoljstvo, a ređe i na obostrano. Domaćin vas na kraju ispraća sa: „Šteta, nismo stigli da ćaskamo malo više, ali biće prilike... Čujemo se!“ I čućemo se.

Da bi se izbegla ova situacija, Val dobrodošlice je ekspandirao u sopstveno celovečernje interaktivno druženje sa gostima. Sem (nas) par zvanica koji smo u diskretnom ćaskanju sa nadležnim za zabavu neuspešno pokušali da dodatno pojačamo atmosferu iniciranjem otvaranja neke Rezerve ili Podruma koji je Star, ostali nisu pravili pitanje. Ako ćemo iskreno, to bi verovatno bilo i previše, a i skrenulo bi pažnju sa slavljenika.

Dakle, Val! Kada se u ozbiljnoj instituciji tradicionalnom metodom ukrste u boci krstač i šardone, nastaje ovaj tečni kroasan od vanile, okićen pripadajućim nizom perlica. Novim hvatanjem za simboliku dolazimo do zaključka da su upravo te perle ovog vina, veza između bratskog nam naroda sa juga i njihove neskrivene strasti za nakitom. Može se piti u svakoj prilici, pošto svečane trenutke čini još svečanijim, a obične – svečanim. Sinoć se poput maestralnog Edija Marfija nosio sa svim ulogama koje je igrao. A igrao ih je mnogo, pošto je to bilo njegovo veče. Sve čestitke!

 

Profesor Dionisije

"Danas se uopšte ne isplati imati pare!"

Snowy White