barell

Vest

24. april 2017.

Kontinuitet kao takav – Trofej za Kišov Portugizer

Na takmičenju u Mađarskoj, Portugizer Vinarije Kiš najbolje ocenjen u kategoriji mladih vina.

Širok je spisak međunarodnih vinskih takmičenja koja se završavaju sa „du Monde“. Stoga ne čudi da i portugizer ima svoj Portugieser du Monde. Dve naše vinarije svake godine, uredno šalju svoju „portugizer mlađariju“, odnosno aktuelnu berbu na ovo ocenjivanje. To su vinarije Kiš i Mačkov Podrum. Pošto su im do sada uglavnom stizala „samo srebarca“, logično je da se o tim uspesima i nije nešto preterano obaveštavala javnost.

Na ovogodišnjem takmičenju u Mađarskoj se desilo ono što je svakako moralo da se desi. Portugizer Vinarije Kiš je proglašen za najbolji mladi na svetu! I Mačkov podrum je uzeo dva zlata (regularni portugizer, plus „Frajla“), pa je na taj način uspeh kompletiran. Ovaj novi internacionalni trofej za Vinariju Kiš posebno raduje pre svega zbog činjenice da ta vinarija polako ali sigurno „kiti trofejima“ kompletan asortiman. Još se svi sećamo velikog trofeja za najbolji roze Balkana u Sofiji.

Pored toga što ovoga puta nije u pitanju roze, postoji još jedan fakt koji svakom dobronamernom vinskom posleniku u zemlji, a naročito ljubiteljima Kišovih vina, mora izazvati osmeh odobravanja. Naime, ovo je i dokaz da plemeniti deda Slavko nije u druge dimenzije poneo svu harizmu i pelcer kvaliteta. Trofej u Mađarskoj je prvi veliki nakon tužnog odlaska svima nam omiljenog čoveka, pa ga valja posmatrati i kao nastavak kontinuiteta. Unuci su učili sa njim, naučili sa njim i sada rade bez njega u fizičkom smislu, mada je sasvim sigurno njegov duh „umešan“ u misli, pokrete i postupke onih koji su ostali da vinariju dodatno, u svakom smislu nadgrađuju. Negde tamo, ponosan je na svoje klince koji letvicu dodatno podižu. I sada je sigurno svima mnogo lakše.

Ono što je sigurno, a vezano za sada već proslavljenu Vinariju Kiš, to je da uopšte nije sigurno koje će im sledeće od njihovih vina doneti novu radost. Neko hoće, u to nema sumnje. U trenucima dokolice nije zgoreg napraviti u Karlovcima iz zezanja – Bermet du Monde, čisto kao zagrevanje za neke nove uspehe. Svaka čast svim zaposlenim i svim sezoncima Vinarije Kiš, koji su utakli svoj entuzijazam u ovaj trofej i najiskrenije čestitke! Zasluženo...

 

Profesor Dionisije

"Još nisam postao somelijer ali sam na odličnom putu. Za sada sam samo som."

Zoran Stepanović Gumeni, anonimna slavna ličnost