barell

Događaj

4. april 2017.

Lista čekanja – Svi u Kragujevac

Nakon sjajnog prvog, pa još većeg, drugog po redu, vreme je za treći Salon Vina Kragujevac 2017. Subota, osmi april, Kongresni centar Hotela Kragujevac, od podne do osam uveče.

Postoji u našoj zemlji nekoliko događaja koji se, ni pod razno, ne propuštaju. Salon vina u Kragujevcu, sada je to već evidentno, spada u taj krug. Vinski Vitezovi Šumadije (VVŠ) su i ove godine otišli korak dalje, pa izlagače i posetioce zaista očekuje spektakl. Kada se kaže „lista čekanja“, a u vezi sa vinskim dešavanjima, obično se to odnosi na prisustvo prostorno ograničenim radionicama. U slučaju ovog Salona, na sve strane su liste čekanja ili očekivanja. Nije bilo mesta za sve zainteresovane vinarije, pošto sala može da primi maksimalno šezdesetak, pa bi dogodine trebalo svoj nastup zakazati mnogo ranije. Atraktivne radionice su već poodavno dupke pune, pa će se i tu čekati ispred vrata. Publiku neće dovoziti „oni“ autobusi i neće biti sendviča. Ljubitelji vina se već naveliko organizuju za put u Kragujevac, a organizator će i ove godine, „u dilu“ sa Hotelom obezbediti sjajnu klopu u restoranu po vrlo pristojnoj ceni. (Prošlogodišnji gulaš je bio jedan od najboljih obroka te godine, po skromnom mišljenju naše kompletne redakcije.)

Jedini potencijalni problem ove besprekorno zamišljene i organizovane manifestacije je kragujevački karakteristični gužvanjac. Veliki jednodnevni Salon, što kragujevački po formi i jeste, polako ali sigurno traži svoj drugi dan, a možda i neku veću salu. Ako želite da priđete svakom štandu i na istom probate kompletan asortiman, za to ćete imati samo nepunih 500 sekundi po vinariji. I to bez pauze, kao i ćaskanja sa dragim ljudima u međuprostoru. Spisak respektabilnih učesnika obavezuje na mudru vremensku kalkulaciju, što priznaćete, nije toliko čest slučaj.

Salon u Kragujevcu se naprosto ne sme propustiti. Od prošle godine su dobra vina postala odlična, odlična sjajna, a sjajna još bolja. Kompletan horizontalni presek vinskog stvaralaštva naše zemlje na jednom mestu. Potencijalno dobra i poslovna priča, mada saloni nisu (zbog ograničenja prostora i mikropultova) mesto za tu vrstu pregovora. Salon je prevashodno mesto za iniciranje kontakata i direktno upoznavanje sa vinima (vinarima i vinarijama). Salon u Kragujevcu, međutim, mesto je za sve. Što bi se, vinskim rečnikom reklo, uparivanje posla i zadovoljstva.

Zaključak je, dakle, samo jedan: Subota, osmi april, Hotel Kragujevac, tačno u podne... Čekaju vas vrhunska vina, odličan provod, kao i osvedočeni ljubazni i predusretljivi domaćini iz VVŠ-a. A za one koji izostanu, zna se: Pismeno opravdanje od roditelja, lekarski nalaz i tužan izraz lica kao baza za izvinjavajući selfi. Za izostanak se pre svega valja izviniti samom sebi, pošto bi propust bio prevelik za pleća ljubitelja vina. Vidimo se u Kragujevcu!

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka