barell

Vest

28. oktobar 2015.

Made in Serbia - Četvrti festival srpskih vina i rakija

Sada već tradicionalni „Festival srpskih vina i rakija“, u organizaciji firme „Srpsko vino“, nezaobilazna vikend stanica svih ljubitelja vina i rakije

„Ne interesuje me ocenjivanje, ali dolazimo na festival.“
„Ma ima puno tih salona i promocija. Nama su važne ocene nove berbe.“
„Kakva je bila godina, teško da iko uopšte ima vina. Kakvo crno takmičenje, kakvi festivali...“
„Podržavamo borbu za srpsko vino i naravno da se vidimo na festivalu! Uzorke za takmičenje smo već poslali...“
Okvirno, ovo su četiri varijante odgovora na naše angažovano anketiranje vinara, pred, da tako kažemo, nedelju srpskog vina, koja je započeta prvim danom ocenjivanja, prošle subote. Juče (27. 10. 2015, hotel Crowne Plaza, Beograd) je obnarodovan, na prigodnoj pres konferenciji, četvrti „Festival srpskih vina i rakija“, koji će se održati u petak (30. 10.) i subotu (31. 10.), na istoj lokaciji, sa početkom od 15, pa do 23 časa.

Na pres konferenciji su govorili g. Velibor Pešić, organizator takmičenja i festivala, kao i g. Miša Ćirić, multimedijalno lice koje profesionalno prati sve aktivnosti „Srpskog vina“ u odori župskog vinskog viteza. Još neki najavljeni govornici su izostali iz razloga lične prirode. Stoga nije bilo nikoga iz ministarstva poljoprivrede, koje u potpunosti podržava takmičenje i festival, kao ni g. Gvozdena Radenkovića, gotovo neizostavnog u ovakvim prilikama.

Uvodno obraćanje g. Pešića je bio džentlmenski osvrt na završeno takmičenje. Bez gorčine, bez euforije, faktografski dostojanstveno... Neskriveni žal zbog odsustva mnogih važnih vinarija sa takmičenja, „prefilovan“ je srećom zbog pojave novih, mladih i prosperitetnih vinarija. Neke su baš, na opšte zadovoljstvo zablistale. U ranijim vremenima, politički „kadrovici“ su padali u nemilost tek nakon gubljenja kontakta sa „bazom“. A opet, onaj ko je u toj „bazi“ imao blombiranu podršku, delovao je nesmenjivo. Vremena se menjaju, načini poslovanja se menjaju, odnosi evoluiraju, ali neke stvari ipak ostaju i opstaju. To samo znači da nam je suštinski važno snažno takmičenje srpskih vina, uz učešće većine od preko 350 vinarija. Da li će to biti ovo, koje organizuje „Srpsko vino“ ili neko drugo, sa stanovišta struke je manje važno. Najvažnije je da postoji, a najlakše je ipak „raširiti“ ovo postojeće... Masovnost bi, sasvim sigurno, dovela i do smanjivanja troškova, a postojao bi bolji uvid u scenu.

Na predstojećem festivalu, koji preti da bude obimom veći od prošlogodišnjeg, publika će u hotelu Crowne Plaza, po popularnoj ceni od nula dinara, biti u prilici da proba popriličan broj etiketa, po rečima g. Pešića, koje se ili još ne nalaze na karikama distributivnih lanaca, ili je do njih jako teško doći. Sama činjenica da će na ovogodišnjem festivalu biti pojačan odziv vinarija ukazuje na to da ovaj festival ima perspektivu. Gospodin Pešić je takođe napomenuo da festival uspešno odoleva i logično-praktičnim pokušajima „udara“ na samu suštinu okupljanja i transformaciju u manifestaciju međunarodnog karaktera. Tako da je ovo bio, jeste i biće „Festival srpskih vina i rakija“.

Prvog dana festivala je predviđeno i svečano otvaranje, uz prateću ceremoniju dodela šampionskih priznanja za najbolje belo i najbolje crveno vino sa takmičenja. Najbolje belo vino je šardone, mlade i sve prisutnije župske vinarije Đorđević, a najbolje crveno – merlo, vinarije Vila Vina iz sela Bučje kod Trstenika. Po međunarodnom žiriju, osam vina je zaslužilo zlato, 22 etikete – srebro, a podeljeno je i 30 bronzanih medalja. Sve ovo će posetioci biti u prilici da degustiraju na predstojećem festivalu, te da se i sami uvere u procenjivačke sposobnosti iskusnog međunarodnog žirija. Prošlogodišnji respektabilni broj od preko dve hiljade posetilaca bi trebalo, zbog situacije, da ove godine bude sa lakoćom premašen. Svi razlozi postoje. Crowne Plaza, petak i subota, od 15 do 23 časa: Četvrti „Festival srpskih vina i rakija“. Vidimo se!

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift