barell

Događaj

25. septembar 2017.

Međunarodni dan prokupca

Bliži se drugi po redu Međunarodni dan prokupca (14. oktobar). Praznik u svakom smislu!

Prošlogodišnji Međunarodni dan prokupca je ostavio snažan pečat na vinsku Srbiju. Poznati kao narod koji frontalnu slogu demonstrira isključivo u ekstremnim slučajevima, odnosno kada mu padaju bombe na temena ili se u nečemu osvoji svetsko prvenstvo, prevazišli smo tradicionalna suštinska neslaganja i kao jedan, širom zemlje (a i sveta) proslavili, svako na svoj način, ovaj veliki dan za vinsku Srbiju. Taj dan se ponovo bliži!

Na stranicama Vinovnika je pisalo da se lično nećemo smiriti dok SVAKA INFORMATIVNA EMISIJA 14-tog oktobra ne počne sa: „Dobar dan (jutro, veče)! Danas je Međunarodni dan prokupca!“ I ma koliko neko važan govorio nešto važno ili se dešavalo bilo šta što ustalasava zemljinu koru, Međunarodni dan prokupca mora biti prioritet. Neki uvereni, neki samo upoznati, a verovatno i neki skeptični, vrhunski poznavaoci i osvedočeni ljubitelji vina, dolaze (neki lično, a neki duhom) u posetu Srbiji, da zajedno sa nama proslave ovaj značajan datum.

Renomirano udruženje ljubitelja vina „Wine Lover“, koje sačinjavaju publicisti, blogeri, novinari, trgovci, vinari i somelijeri iz svih delova sveta (Skandinavija, SAD, Brazil, Balkan, Indija, Britanija, Španija, Rusija, Kina...) će (računa se sa preko 50, do sada prijavljenih članova) provesti četiri dana u Srbiji i uveriti se u to ko smo, šta smo, kakva vina pravimo i kako se prema vinu ophodimo. O važnosti da im se sve predstavi upravo onako kako jeste, nema potrebe trošiti reči. Suviše ponosni na stvarnu sliku nezadržive vinske ekspanzije u Srbiji, nećemo bespotrebno praviti lažnu.

Wine Identity je platforma koju su osnovali Tomislav Ivanović i Igor Luković sa ciljem da osvetle, promovišu, istaknu, podrže i pozicioniraju sve ono što je toga vredno. Srpska vina su sve bolja, pa je stoga sasvim logično da i Wine Identity ima više zadataka. Njihova ideja je Međunarodni dan prokupca, što je sasvim logično, ali ono što je manje logično, a za svaku pohvalu, beše prošlogodišnja zdušna podrška toj ideji. Od ove godine je sve to šire, veće i ozbiljnije. Od ove godine proslava ima svoje „opštenarodne“ segmente i centralnu proslavu:

„Tog dana, u Beogradu, u hotelu Holiday Inn biće održana konfrenecija MEET PROKUPAC! u okviru koje će biti održane tri radionice sa degustacijom i jedan masterclass koji će voditi Caroline Gilby Master of Wine,  koja pripada krugu najcenjenijih vinskih stručnjaka na svetu! Konferencija će se održavati od 10 do 15 časova i predviđeno je da u publici bude oko 100 slušalaca.

Nakon konferencije, ljubitelji vina imaće priliku da probaju sve što na temu prokupca nudi savremena vinska scena u Srbiji, kroz 1. Salon prokupca koji će biti održan od 17 do 20 časova u Skadarliji, u prostoru kluba i gastro-wine bara „20/44“. Na istom mestu, posle Salona, od 21h počinje vinska žurka PROKUPAC PARTY NIGHT!

Na sve to, 14. oktobra iz štampe izlazi dvojezična (srpski/engleski) knjiga „PROKUPAC. Serbian made.“ u kojoj će, između ostalog, biti predstavljena vina od prokupca i vinarije koje ih prave.“

Dakle, PROKUPACIJA (interni naziv praznika za Vinovnik) se bliži! Da bi nešto bilo praznik, nije neophodno imati samo datum. Potrebno je i dovoljno osetiti iskrenu radost i privrženost nečemu. Na taj dan posebno, ali i svih ostalih dana. Prokupac je zaslužio i više od toga, a za to će se pobrinuti ljudi širom sveta. Ovom prilikom moramo da pohvalimo i podržimo Nikolu Popovića, divnog čoveka iz Banja Luke, koji brižljivo tokom godine, o svom trošku „zbira“ što veći broj prokupaca, ne bi li ih na taj dan predstavio širem krugu prijatelja. Pravi primer za sve one koji neće biti u mogućnosti da prisustvuju konferenciji i pratećem sadržaju u Beogradu.

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka