barell

Događaj

25. septembar 2017.

Međunarodni dan prokupca

Bliži se drugi po redu Međunarodni dan prokupca (14. oktobar). Praznik u svakom smislu!

Prošlogodišnji Međunarodni dan prokupca je ostavio snažan pečat na vinsku Srbiju. Poznati kao narod koji frontalnu slogu demonstrira isključivo u ekstremnim slučajevima, odnosno kada mu padaju bombe na temena ili se u nečemu osvoji svetsko prvenstvo, prevazišli smo tradicionalna suštinska neslaganja i kao jedan, širom zemlje (a i sveta) proslavili, svako na svoj način, ovaj veliki dan za vinsku Srbiju. Taj dan se ponovo bliži!

Na stranicama Vinovnika je pisalo da se lično nećemo smiriti dok SVAKA INFORMATIVNA EMISIJA 14-tog oktobra ne počne sa: „Dobar dan (jutro, veče)! Danas je Međunarodni dan prokupca!“ I ma koliko neko važan govorio nešto važno ili se dešavalo bilo šta što ustalasava zemljinu koru, Međunarodni dan prokupca mora biti prioritet. Neki uvereni, neki samo upoznati, a verovatno i neki skeptični, vrhunski poznavaoci i osvedočeni ljubitelji vina, dolaze (neki lično, a neki duhom) u posetu Srbiji, da zajedno sa nama proslave ovaj značajan datum.

Renomirano udruženje ljubitelja vina „Wine Lover“, koje sačinjavaju publicisti, blogeri, novinari, trgovci, vinari i somelijeri iz svih delova sveta (Skandinavija, SAD, Brazil, Balkan, Indija, Britanija, Španija, Rusija, Kina...) će (računa se sa preko 50, do sada prijavljenih članova) provesti četiri dana u Srbiji i uveriti se u to ko smo, šta smo, kakva vina pravimo i kako se prema vinu ophodimo. O važnosti da im se sve predstavi upravo onako kako jeste, nema potrebe trošiti reči. Suviše ponosni na stvarnu sliku nezadržive vinske ekspanzije u Srbiji, nećemo bespotrebno praviti lažnu.

Wine Identity je platforma koju su osnovali Tomislav Ivanović i Igor Luković sa ciljem da osvetle, promovišu, istaknu, podrže i pozicioniraju sve ono što je toga vredno. Srpska vina su sve bolja, pa je stoga sasvim logično da i Wine Identity ima više zadataka. Njihova ideja je Međunarodni dan prokupca, što je sasvim logično, ali ono što je manje logično, a za svaku pohvalu, beše prošlogodišnja zdušna podrška toj ideji. Od ove godine je sve to šire, veće i ozbiljnije. Od ove godine proslava ima svoje „opštenarodne“ segmente i centralnu proslavu:

„Tog dana, u Beogradu, u hotelu Holiday Inn biće održana konfrenecija MEET PROKUPAC! u okviru koje će biti održane tri radionice sa degustacijom i jedan masterclass koji će voditi Caroline Gilby Master of Wine,  koja pripada krugu najcenjenijih vinskih stručnjaka na svetu! Konferencija će se održavati od 10 do 15 časova i predviđeno je da u publici bude oko 100 slušalaca.

Nakon konferencije, ljubitelji vina imaće priliku da probaju sve što na temu prokupca nudi savremena vinska scena u Srbiji, kroz 1. Salon prokupca koji će biti održan od 17 do 20 časova u Skadarliji, u prostoru kluba i gastro-wine bara „20/44“. Na istom mestu, posle Salona, od 21h počinje vinska žurka PROKUPAC PARTY NIGHT!

Na sve to, 14. oktobra iz štampe izlazi dvojezična (srpski/engleski) knjiga „PROKUPAC. Serbian made.“ u kojoj će, između ostalog, biti predstavljena vina od prokupca i vinarije koje ih prave.“

Dakle, PROKUPACIJA (interni naziv praznika za Vinovnik) se bliži! Da bi nešto bilo praznik, nije neophodno imati samo datum. Potrebno je i dovoljno osetiti iskrenu radost i privrženost nečemu. Na taj dan posebno, ali i svih ostalih dana. Prokupac je zaslužio i više od toga, a za to će se pobrinuti ljudi širom sveta. Ovom prilikom moramo da pohvalimo i podržimo Nikolu Popovića, divnog čoveka iz Banja Luke, koji brižljivo tokom godine, o svom trošku „zbira“ što veći broj prokupaca, ne bi li ih na taj dan predstavio širem krugu prijatelja. Pravi primer za sve one koji neće biti u mogućnosti da prisustvuju konferenciji i pratećem sadržaju u Beogradu.

 

Profesor Dionisije

"Mlada šumadijska vinarija je osujećena u nameri da svoj novi Merlo nazove Kalifornija, pošto postoji osnovana sumnja da je to geografski pojam. Na taj način sprečena je potencijalna velika prevara svih trideset uživalaca ovog vina."

(saopštenje za javnost, "Ministarstvo za istraživanje vina i krcanje dekantera")