barell

Događaj

15. februar 2017.

Mi smo Trifunovi, Trifun je naš

U vinogradima širom zemlje, ritualno i suštinski obeležen dan Svetog Trifuna (14. februar), kome u spisku svega što štiti, pod tačkom jedan stoji – vinova loza

Društvene mreže, na sveopšte zadovoljstvo, preplavile su fotografije proslave Svetog Trifuna. Uglavnom iz vinograda, ali i iz domova vinara, degustacionih sala vinarija širom zemlje, kao i brojnih, nezaobilaznih ugostiteljskih objekata u kojima se esnafski – kolektivno proslavljao ovaj važan svetac. Poštovanje tradicije je obavezan korak ka osvajanju budućnosti. Naravno, ako tradicija uopšte postoji. U ovom slučaju, ritualne platforme i zaveštanja predaka nikako ne manjka.

U tradicionalnom orezivanju, uz adekvatne molitve za dobar (u kvalitativnom i kvantitativnom smislu) rod, učestvovale su kompletne porodice, prijatelji i gosti vinogradara i vinara. Kolač, sveća, tamjan, vino, posluženje... Ništa preterano komplikovano, a opet, izuzetno svečano. Da li će Sveti Trifun pomoći konkretno i ove, tekuće godine, da čokoti daju sve od sebe, ostaje da se vidi. Viša sila ili viša milost? Opet u skladu sa tim, kako ko doživljava ove svečarske obrede, iza kojih sigurno stoji suština. Ono što je do čoveka, ne sumnjamo da će biti urađeno maksimalno profesionalno, u sprezi znanja i duše. Neka bude što biti mora...

Vinovnik je ove godine, po prvi put, kao firma pozvan na proslavu i obeležavanje Svetog Trifuna u Vinariju Galot. Izuzetno perspektivna vinarija koja je pravi bum (prevashodno u „belom“ segmentu) doživela prošle godine nema nameru da zastaje. Samo napred! Osnovu za optimizam smo proveravali „na slavinama“ i otvorima hrastovih sudova unutar vinarije. Biće to, delu vinske javnosti, jako dobro, a onom skeptičnijem delu, bar izuzetno interesantno. U ovoj vinariji, apsolutno bez svake sumnje, gotovo do kulta se poštuje sirovina, pa će i iz prethodne berbe vina biti od samo njihovog, domaćinski pažljivo negovanog grožđa.

Vinogradima, te i grožđu koje nastaje na obodu jedinstvene Deliblatske Peščare (Afrike u Evropi), ne može se poreći autentičnost. Sada već imamo nekoliko perspektivnih vinarija koje svoju sudbinu kroje po tkanini Peščare. Svojim pristupom Galot za sada prednjači i na dobrom je putu da privuče reflektore pažnje na sebe, ali i na ovaj kraj. Juče, u jednom od vinograda, tradicionalno i odmereno je privučena pažnja Svetog Trifuna lično, na ovaj deo naše zemlje.

Da je mogao da se obrati mailom, Sveti Trifun bi verovatno napisao sledeće: „Dragi moji! Pre svega, hvala vam na poštovanju, pažnji i ljubavi koju ste mi iskazali juče, širom Srbije. Moram priznati da me iz godine u godinu sve više iznenađujete. Sreća da sam svetac, pa imam mogućnost da se svuda nalazim istovremeno, a što i nauka može da potvrdi. U istom trenutku sam i po brdima, na obroncima planina, uz velike reke, u „libela“ ravnici, na visoravnima, evo i u peščari... Činjenica da kvalitetno grožđe proizvodite na najrazličitijim mogućim terenima, trebalo bi da govori za sebe. Prilikom obeležavanja nas, svetaca, uglavnom postoji široka disperzija rituala. Razlikuju se bukvalno od sela do sela, pa i drastično. Način na koji meni ukazujete čast, gotovo istovetno, uz neznatne kozmetičke razlike, obavezuje. To samo znači da razumete. Daću sve od sebe, da vam uz vašu pomoć, svaka sledeća godina bude bolja od prethodne. Iskreno vaš, voli vas Trifun!“

I na kraju, verovatno slučajno, ako slučaj postoji, mada ne postoji, želeli bi da istaknemo pored izuzetno domaćinske, tople, prijateljske i ljudske atmosfere u lepoj i funkcionalnoj degustacionoj sali vinarije Galot, jedan detalj: Nekoliko puta je poslušan legendarni, vanvremenski hit Beti Đorđević: „Počnimo ljubav ispočetka“. Veliki hitovi, kao u ovom slučaju, retko kad dobiju status alternativne svečane pesme, pa i molitve. Vinarija Glaot, pod skutima Svetog Trifuna, na svojstveno pristojan način je kroz etar pozdravila stare i pozvala neke nove ljubitelje vina. Srećna Slava!

 

Profesor Dionisije

"Dok čovek traži mudrost, dotle zaslužuje naziv mudraca. Čim se uobrazi da je posrkao svu mudrost, odmah postaje budala."

Volter