barell

Događaj

3. jun 2013.

Mini opus Mladena Dragojlovića u Srpskoj Kući Vina

Izuzetan vinski doživljaj za sve prisutne u vinoteci. Nagrađivana vina pod šifrom SNS (Smederevo - Negotin - Surduk), potpisana mladom rukom iskusnog Mladena

Da se pre svega osvrnemo na osobu koja se predstavila publici. „Leteći Novosađanin“ svakako je jedan od najproduktivnijih enologa u zemlji. Na početku karijere bio je angažovan van naših granica, konkretno u Čileu i Italiji. Danas radi kao konsultant na nekoliko lokacija, mahom u etabliranim vinarijama. Jedan od retkih stručnjaka čija svaka proizvedena boca ima prepoznatljiv autorski pečat. Sklon je istraživanju, a u šablon ne ulazi, sem ako ga sam kreira. Mada se to onda i ne može nazvati šablonom. To je onda princip rada, pre svega zasnovan na prožimanju vinskih filozofija starog i novog sveta. Da Mladen Dragojlović voli svoj posao više je nego očigledno. O tome svedoče brojna priznanja ali možda i više – izraz lica dok o svojim vinima govori. A govori vrlo razumno i jasno.

U Srpsku Kuću Vina doneo je šest etiketa, uz onu „šta misli vas nekoliko o ovome“, bocu. Preporuka za doneta vina će vrlo uskoro u istoriju, pošto je evidentno da se zbog osvojenih nagrada i samog kvaliteta rapidno prodaju. Neka su i bukvalno razgrabljena, naročito nakon fenomenalnog uspeha na „Dekanteru“ o čemu Vinovnik intenzivno piše. Mladen je posebno ponosan na činjenicu da vina koja kreira danas prolaze bolje na ocenjivanjima od mnogih koja je radio ranije u inostranstvu. Insistira na balansu kod svojih vina i trudi se da ih ne maltretira. Samo izvlači maksimum. Pa da vidimo...

 1. Terasa (Vinarija Matalj, 2011, sovinjon blan)
  Od Dekantera preporučeni Mataljev sovinjon je vrlo prijatno, zeleno, hrskavo, voćno vino sa svim karakteristikama sorte. Još uvek dovoljno živahno i pored zrelog doba. Da mu je još uvek rano za „kanal“ više je nego očigledno. Jedino što je ovom sovinjonu na izdisaju su zalihe.

 2. Neoplanta (Vinarija Rittium, 2012, neoplanta)
  Pokušavalo se dosta sa neoplantom ranije, ali ta simbioza traminca i smederevke se konkretno u ovoj boci pokazala kao pun pogodak. Izuzetno interesantno vino, fenomenalno na mirisu i donekle šokantno na ukusu. Ima tu puno stvari za mirisanje: cveće, med, ratluk od ruže... I kada se na ukusu očekuje slatkiš, naleće se na smederevski, pristojno kiseo zid. Ovo vino je baš snažno i izrazito suvo, reklo bi se - traminac sa stavom.

 3. Probus (Vinarija Rittium, 2012, probus)
  Smuvali se kaberne sovinjon i kadarka. Dobiju dete i to dete dobije ime probus. Opšta je fascinacija količina ekstrakta u ovom vinu. Ako se uzme u obzir da je kompletno iz inoksa, probus je ispao sjajno. Ostaje velika tuga zbog nepohranjivanja ovog vina u barike ili bar bačve. Nešto kao genijalno dete kome siromašni roditelji nisu obezbedili sredstva za ozbiljne studije. Ovakav kakav je, lagano se pije, nema tu nikakvih zamerki, ali bukvalno plače za drvetom. Dokaz za to je sjajan spoj sa dimljenim sirom ili dimljenim mesom. Definitivno mu je potreban dim!

 4. Kremen (Vinarija Matalj, 2011, kaberne sovinjon)
  Ako neko ili nešto donese zlato iz Bugarske, onda to nikako nije za zezanje. Kada mu dodamo i bronzu od Dekantera, onda definitivno imamo pred sobom vino za poštovanje. Kremen takođe nestaje iz rafova, kao šećer pred nestašicu. Poslat na svebalkanski test u Sofiju kao ružno pače, Kremen se trijumfalno vratio. Arome koje ga karakterišu su strogo voćne. Crne bobice, šljive i ostala bratija. Od ostalih barikiranih kabernea razlikuje se po izuzetno diskretnom „uplivu drveta“. Izbalansiran i ozbiljan, Kremen je primer za vino koje je ležalo u bariku, a koje je od tog „drvceta“ uzelo samo ono što mu je bilo i potrebno. Ništa više, ništa manje. Taman!

 5. Crveni zapis (Podrum Janko, 2011, merlo)
  Jankov merlo iz 2008. godine je osvojio srebro na Dekanteru, a mi smo imali prilike da uživamo u njegovom izdanju iz 2011. godine. Smederevski „Srebrni Letač“ je upravo na ovu berbu, dakle 2011, posebno ponosan. Ima i razloga. Miriše perfektno, voćan, mineralan, zemljan, lepih nežnih kiselina, alkohol spakovan po propisu, suptilni tanini, barik postoji, ali se ne oseća preterano, jako zanimljiv višnjast aftertejst... Izuzetan, zavodljiv merlo, koga tek čeka budućnost. Doduše, kako je prodaja krenula, biće veći deo popijen pre te budućnosti. No, svakako je sjajna investicija.

 6. Zavet Reserve (Podrum Janko, 2011, kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran)
  Još malo srebra u novom izdanju. Klasična esencijalna bordo kupaža, još uvek mlada ali se vrlo jasno može nazreti izuzetan potencijal. Moćno, ekstraktivno vino, ili što bi moj prijatelj rekao „Majk Tajson pre no što se prehrambeno posvetio ušima.“ Ovo vino mora još malo da odleži i kada se sve kockice slože imaćemo nešto zaista sjajno. Ako želite da u ovom trenutku osetite nešto na mirisu, otvorite ga juče i dekantirajte. Ali na ukusu, to je već sada jedna jako ozbiljna stvar. Volim tu vrstu iznenađenja.

I to je bilo skoro sve. Ostaje da se zahvalimo Mladenu na nekoj vrsti mini retrospektive njegovog rada u poslednjih par godina. Mada „Leteći Novosađanin“ ima toga još u CV-u, za jedno veče ovo je bilo i više nego dovoljno.

 

Profesor Dionisije

"Pijanstvo nije ništa drugo, nego dobrovoljno ludilo."

Seneka