barell

Lično

20. februar 2017.

Mnogo više od premijere

Impresivna simbolika vezana za najnovije vino Despotike, sve značajnije srpske vinarije, čini Zmajevitog većim od sebe.

Svaka pojava nekog novog prokupca na našoj sceni povod je izuzetnoj radosti. Vinarija Despotika, iako izuzetno mlada, pa i za naše pojmove, svojim konceptualnim pristupom u poimanju, proizvodnji i promotivnim aktivnostima vezanim za vino, dobija sve veći broj poklonika. U toku je, za sada još poluzvanično, premijerno ispijanje prokupca ove vinarije, na brižljivo biranim mestima. Redakcija Vinovnika svakako da spada u ta mesta. Radost te počasti i u ovom slučaju, korelativnom sa degustacijom Savinog Polja, prevazilazi puki fakt o premijeri. Naprosto, u pitanju je vino, mnogo važnije od sebe.

Pre svega, Despotika je istaknuta šumadijska vinarija. Vinska Šumadija, poznata pod sloganom „može sve, a ne mora ništa“, gotovo stoprocentno drži internacionalni kurs sortimenta. Despotikin prokupac je u tom smislu, prva prava ozbiljna autohtona boca iz ove naše, organizaciono, funkcionalno i po agilnosti, ubedljivo najjače regije. Stoga je značaj Zmajevitog nemerljiv u tom, autohtonom smislu, očajnički potrebnom Šumadiji. A to je samo mrvica...

Zmajeviti je, pre svega sa simboličkog aspekta, moćan kohezioni faktor dve kuće: Vinarije Despotika i naše (portal Vinovnik). I pored neskrivenih simpatija za neke etikete ove vinarije, pri čemu posebno mesto zauzima Morava, tek je Zmajeviti neraskidiva spona. Ono što mi tražimo u i oko vina, ova etiketa izdašno nudi. Zmajevitog prati prebogata priča, zasnovana na istoriji, pa ne moramo mnogo da kopamo i vezujemo ovo vino uz nešto, literarnim igrarijama. Po prvi put je, ali vrlo dostojanstveno i samo simbolički, u naše živote kroz jedan proizvod ušetao verovatno naš najsposobniji vladar ikada – Njegovo Veličanstvo Despot Stefan Visoki Lazarević. Veličina ovog čudesnog intelektualca, impresivnog diplomate, neprevaziđenog viteškog ratnika, sjajnog stratega, značajnog graditelja, ali i izuzetne umetničke duše, naravno da nam nije dovoljno poznata. Očigledno nije bio gubitnik...

Despot Stefan Visoki je bio prvi nosilac viteškog ordena Reda Zmaja prvog reda. Ovaj red je osnovao 12-tog decembra 1408-me godine Ugarski Kralj Žigmund Luksemburški. Red je imao 24 člana. Izgled ordena je varirao, a u Vinariji Despotika su se potrudili da im zmaj na etiketi poprilično liči na izvorni orden i u tome su uspeli. Muke pretvaranja ovog crteža u vektore takođe su za neku vrstu ordena. Elem, Despot Stefan Visoki (po majčinoj liniji vezan za našu, bez konkurencije najozbiljniju dinastiju – Nemanjiće) je prvi potpisnik povelje o osnivanju Viteškog Reda Zmaja i jako je dobro što su ga u Vinariji Despotika na neki način oživeli. Ovu vinariju krasi sjajna skulptura Marka Mrnjavčevića na legendarnom Šarcu, a poznato je da Markov istorijski značaj ne prevazilazi značaj predsednika mesne zajednice Gornje Polje. Izvorno nesretni Marko je samo nakon života imao svog Vučićevića, da o njemu pravi mit. Despotu Stefanu se nije posrećio takav „znalac“ jako dugo.

E sad dolazimo do jednog dela koji se neće dopasti ljudima iz vinarije, ali naprosto se mora pomenuti. Despotika na svojim etiketama ima određene vrste preporuka. Knjiga, muzika, hrana i temperatura služenja spadaju u taj korpus saveta. U slučaju Zmajevitog, napravljena je greška kada je literatura u pitanju. „Narodne pesme Vuka Stefanovića Karadžića“ nisu nikako knjiga za Zmajevitog, ni po jednom osnovu. Sumnjivi reciklator, ali agilni zapisničar, koji je prisvojio (a zna se precizno šta i od koga) autorska prava za gotovo celokupno svoje „delo“ (Nepravda naneta Savi Mrkalju je neoprostiva, što možete makar ovlaš izguglati ili čitati Mešu Selimovića – prim. N. A.), ne sme doći u vezu sa autentičnim realnim herojem, pogotovo kalibra Despota Stefana. Uz ovo vino se čita knjiga „VITEZ U DOBA ZLA“ velikog profesora Nikole Moravčevića, pošto je taj roman upravo priča o Despotu Stefanu Lazareviću. Veliku knedlu koja će vam se formirati dok čitate život ovog impresivnog vladara pohovanu tugom što danas nemamo nikoga dostojnog ni da mu glanca koplje, najlakše ćete razgrađivati gutljajima Zmajevitog.

Kao što vidite, Zmajeviti raspaljuje strasti i pre no što se otvori, a što je ozbiljna preporuka da ga nabavite. Autohtonost u Šumadiji, Despot Stefan Visoki, „raskrinkajmo Vuka“, a nismo stigli ni do pampura. Ovakav ulaz u otvaranje sigurno ne poseduje nijedno vino u nas. Sumnjamo i za spolja. I onda, Zmajeviti...

Vina Despotike, naročito Trag i Dokaz, spadaju u tzv. tvrđi sektor, odnosno u specifična robusna vina koja imaju svoju odanu i biranu publiku. Iz tog razloga, rasla je znatiželja za prokupcem ove vinarije. Da li će i on biti na liniji? Jeste da je u pitanju prokupac, malo „mekša zabava“ od bordoških Zvezde i Partizana, ali ipak, Despotika je Despotika, odnosno „Ima da pršti“. Međutim, u Despotici već više od godinu dana radi, mudro „selektovani“ Mladen Dragojlović, voljeni i osporavani, ali nedvosmisleno priznati enolog čiji vinski potpis spada u red onih koji se prepoznaju. Pametnom dovoljno... Gotovo sam siguran da mu je ovo prvi prokupac u karijeri. Subjektivno, a kako drugačije, gledano, deluje da se Mladen vodio pino noar kursom u pristupu Zmajevitom. Bez pretencioznih želja, pošto je poznat kao neko ko ne „siluje“ sirovinu, Mladen je sa respektom uradio mladi prokupac, sačuvavši bazne karakteristike sorte. O tome da „ume sa drvetom“ bolje od 95% stolara u Srbiji, ne treba trošiti reči. Hrast koji je sada, na startu karijere Zmajevitog u potpunoj pozadini, vremenom će dodatno objasniti razlog svog postojanja. Zmajeviti je napravljen da živi. Trenutno je mlad, voćan, tanan, svilenkast, sa prijatnim taninima i lepo uklopljenim kiselinama. Pošto je u pitanju baš baš mlado vino, toplo preporučujem dekantiranje (pola sata je sasvim dovoljno) i onda ćete dobiti pravu sliku. Iskreno se nadam da su u Despotici baš želeli ovakvo vino, pošto bi to onda jasno ukazivalo da znaju šta da požele.

Tako da, dame i gospodo, nakon velikog broja naših ozbiljnih i jakih vinarija koje su posegnule za našim kraljem među sortama, pojavio se još jedan prokupac. To je prokupac sa izuzetnom pričom iza sebe i odličan putokaz za nove vinarije, koje iz dana u dan nadiru. Dobro nam došao, Zmajeviti!

 

Nenad Andrić

 

Profesor Dionisije

"Kad se pravi genije pojavi, možete ga poznati po tome što se sve budale nalaze u savezu protiv njega."

Džonatan Svift