barell

Vest

19. april 2016.

Moša

Kako javljaju Novosti, predlog o punopravnom članstvu Kosova u OIV (International Organisation of Vine and Wine), nije ni dospeo na glasanje.

Nakon neusahle početne euforije zbog samoproglašenja kao države, u SPP (srpskoj preautonomnoj pokrajini) Kosovo, otpočela je praksa apliciranja za prijem u bukvalno sve i svašta. Međutim, u poslednje vreme je odgovor „ne“ sve učestaliji. Najnoviji u nizu pokušaja, a to je da Kosovo postane član OIV-a, vinskih Ujedinjenih Nacija, nije ni dospeo na dnevni red. Verovatno je u formularu nedostajala čarobna reč – Metohija.

Neke članice krovne svetske vinske organizacije, poput Argentine, Rusije, Kipra i Brazila su od starta zauzele stav da od čitave priče nema ništa, ali je sve definitivno prelomljeno glasovima „elitnih trupa“: Francuska, Italija, Nemačka, Portugalija, Švajcarska... U pitanju su države koje su inače priznale Kosovo, kao takvo. Ova poprilično nerealna i neutemeljena ambicija je na neki način u simboličkoj korelaciji sa nedavnim neuspešnim prijemom u UNESCO (ispade FIJASKO).

Grožđe i vino su deo istorije i kulture jednog podneblja, naroda, pa na kraju krajeva i države. Na Kosovu i Metohiji to postoji, ali zna se čija je ta istorija (u ovom slučaju proizvodnje vina) i kome neotuđivo pripada. Stoga je ova odluka potpuno razumna i realna.

Što bi rekao Muta Nikolić: „Ovo je sve normalno, čoveče...“ Još jedna lagana pobeda naše vinske diplomatije ne bi trebalo da bude povod nekoj preteranoj euforiji. Potrebno je zahvaliti se zvaničnicima iz Prištine na dodatnom skretanju pažnje, pošto je vinskoj Srbiji potrebno sve više i više publiciteta. Polako nam se otvaraju vrata svetske scene, pa ma koliko neverovatno izgledalo, deluje kao da svi relevantni faktori naše vinske scene, dajući pregršt ličnih doprinosa, dejstvuju sinhronizovano. Sve što nam se dešavalo, što se dešava i što će se dešavati, u zadovoljavajućoj meri ipak zavisi od nas samih. A kada smo na istoj frekvenciji, problemi se jednostavno uništavaju.

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije