barell

Vest

2. jul 2016.

Munze Konzalting

Ovaj vikend pripada manifestaciji Zemunski Vinski Trg. U subotu i nedelju, 2. i 3. jula od 18h do 23, na Velikom trgu u Zemunu.

Jedan naš baš veliki, od nedavno nažalost pokojni glumac je samo pouzdane prijatelje za života čašćavao fenomenalnom anegdotom iz detinjstva. Naime, sa svojim drugarima iz „kratkih pantalona“ je presreo neki kamion pun čudne živine, koji se trošnim putem kotrljao ka Beogradu. Kada su priklali jednu od tičurina, pristupili su temeljnoj termičkoj obradi, odnosno kuvaše je i pekoše. Međutim, ne najedoše se, pošto LABUD spada u impresivno žilavu živinu. „Kao beton da smo jeli...“ Kada je u pitanju žilavost na vinskoj sceni Srbije, onda bi taj labud svakako bio Velibor Velja Pešić, frontmen „Srpskog Vina“ i organizator nekoliko vrlo posećenih vinskih događaja. Ovog vikenda „Velja ponovo jaše“! Tradicionalno tokom leta, u centru Zemuna, na manifestaciji – Zemunski Vinski Trg.

Dakle, u subotu i nedelju (drugog i trećeg jula) na potezu 18h – 23h, Zemunci i njihovi gosti će dobiti priliku da uživaju u proizvodima više od dvadeset firmi, mahom vinarija i u nekolicini baš baš dobrih vina. Kao i kod svih već uhodanih manifestacija, postoji jako jezgro izlagača koji maksimalno, svaki put „ispoštuju“ organizatora. Tako da se može reći da nekih specijalnih iznenađenja neće biti, ali svi oni koji su do sada izlagali u Zemunu, biće ponovo na pozicijama. Naprosto, gotovo sve je u našem vinskom biznisu, naglašeno lično. Ima ličnog u svakoj sferi, ali „u vinu“ je to baš izraženo. Bar sedamdeset posto izlagača već se unapred zna. Slična stvar je i sa publikom. I tu dolazimo do Veljine žilavosti i istrajavanja.

Linearna veza između festivala Udruženja Vinara Šumadije na Oplencu i Zemunskog Vinskog Trga se pre svega „očitava“ u odlaganju premijera. Bog meteorologije je u oba slučaja bio nemilosrdan. Manifestacije na otvorenom, inače, uvek sa sobom nose bogatu dozu rizika, pogotovo zbog nepostojanja opcije B. Oba festivala su tek nakon par ponavljanja „šaltovana“ za kasno popodne. Slično se desilo i novosadskom Interfestu. Ideja da neko bez kreme raskošnog zaštitnog faktora uživa u vinu dok „gori zvezda“ i  nije neka ideja. Stoga se i u Zemun ide tek od 6, popodne. Samo tako i crveno vino ima neku šansu, početkom leta, na otvorenom.

Vinari prilično raspoloženi dolaze, ali i odlaze sa ovog festivala. Nije tajna da je u pitanju sasvim dobra neposredna prodaja direktnim kupcima, koja prevazilazi propisanu kotizaciju. Stoga se može reći da ovakve manifestacije, kada se već održavaju na svestrano zadovoljstvo, ne bi trebalo propuštati. Svi imaju koristi, a niko štete. To bi trebalo da bude dovoljna pozivnica za još jedno „labudovsko“ druženje u centru Zemuna. Pa, navratite!

 

Profesor Dionisije

"Neka te ne zabrinjava što se za tvoje mogućnosti ne zna, već se radije brini o tome što ih nemaš dovoljno."

Konfučije