barell

Lično

24. april 2017.

Najbolja televizija u zemlji – TV DOJA

TV DOJA, odnosno Toplički Vinogradi i Vinarija DOJA će na svojim etiketama uskoro dobiti oznaku kontrolisanog geografskog porekla „Toplica“.

Srbija je zemlja koja diše, pulsira, smanjuje se i raste... Puno toga, najčešće na našu žalost, zavisi od ovna koji tegli najveće zvonce. U retkim slučajevima to su bili veliki i ozbiljni vizionari, ali mnogo češće potpuno nedostojne budalesine. Veliki su širili, budalesine smanjivale i tako to nekako kod nas ide vekovima. U toj i takvoj zemlji, trenutno ovolikoj kolika je, a kolika god da je, naša je i najlepša, bez obzira na garniture troglodita koje izglasavamo što kroz ćorave, što kroz kutije sa kontaktnim sočivima, naravno mekim, valja zaštititi geografsko poreklo svega što autentično proizvodimo. Neki red se mora znati. Kombi ministarstva poljoprivrede se zaputio u Toplicu, radi korekcija i usklađivanja definitivnog teksta elaborata o proizvodnji vina sa oznakom kontrolisanog geografskog porekla „Toplica“!

Za sve one koje je u uvodu zabrinulo nepostojanje oštrijih digresija, da počnemo:
(1990 i neka godina; Kafana Manjež; Tri čoveka za stolom u žustroj prepirci; Dvojica sede sa jedne strane, a treći je sam sa druge; Prilazi čika Joca* i pita onog koji sedi sam...)
Joca: „Šta se radi? O čemu se prepirete?“
Treći čovek: „Ova dvojica pljuju po Miloševiću, a ja ga branim.“
Joca: „Gde hoćete da sednem?“

Naravoučenije: Sve može da se brani i da se napada, pa bi se moglo reći da su i prepirke na najvišim nivoima, mahom mentalna gimnastika. Odnosno, niko nikada nikoga nije u nešto ubedio.

I pored činjenice da nikada nisam kročio na teritoriju DOJA vinarije, to mi nije smetalo da sve u kombiju ubeđujem kako vinarija fantastično izgleda i da su vinogradi spektakularni. Ta situacija, u koju se često ciljano dovodim, generalno je dobitna. Ako sam u pravu, onda ispadam odlično obavešten, a ako nisam u pravu, treniram objašnjavanje. Da treninga nikad nije dosta smatra celo čovečanstvo, minus ocvali Pepe Imaz, Novakov ambis – guru. Ovoga puta nije bilo potrebe za treningom, pošto je preterivanje u slučaju jedne od naših najmlađih velikih vinarija, teško izvodljivo. Tamo deluje da i korov prilikom želje da poraste, pošalje pisanu overenu molbu Todićima, u četiri primerka... Vinogradi perfektno istretirani, a vinarija odiše dobitnom kombinacijom optimuma i profesionalizma. Pogled na okolinu vas čini direktno preponosnim što je takav i što ga imate u svojoj zemlji. Dom DOJA vina je čudesan. Ma možda i može bolje, ali bih baš voleo da vidim kako?!

Naši vrli skeptici će reći: „Pa da, ali on (Goran Todić, vlasnik) to nije od vina napravio, nego od drugog biznisa.“ To niko ne spori, samo mi nije jasno kako neko može da pobode vinograd i napravi vinariju od tog istog vinograda i te iste vinarije, koje tek treba da formira?! Normalno je da se vinarija pravi od drugog biznisa i da vremenom postaje „svoj“ biznis. Kao i u slučaju Topličkih Vinograda (TV-a), ovde se radi o sjajnom, istinski patriotskom i plemenitom ulaganju u rodni kraj, sa ciljem da se uposle neki ljudi iz tog kraja i da biznis sa vinom postane neki oblik malo ozbiljnijeg privrednog zamajca. Zbog toga vino u krajevima gde je sve od inicijativa pocrkalo, zahteva frontalnu podršku. Da gospoda Todić i Kovačević odlično funkcionišu, imali su priliku da se uvere posetioci poslednjeg ProWine-a, kada su ove vinarije delile jedini štand sa srpskom zastavicom. Svo dobro koje će im se desiti u budućnosti, logična je posledica, između ostalog i ovih relacija.

Ono što se činilo kao mali, ali jako značajan korak, je uvođenje oznake kontrolisanog geofraskog porekla „Toplički Rejon – Toplica“. Dvodnevna radna i efikasna ekskurzija koju su predvodili Darko, Jelena i Vlada Puškaš, samo je ošamarila pečat najvišeg nivoa na elaborat i verifikovala snažan kolegijalno simbiotski karakter proizvodnje vrhunskog vina u Toplici. Za status istinskog vinskog raja, ovom rejonu fali još pet šest pristojnih vinarija. Dok se ne pojave, gledaćemo vrhunsku TV DOJA. Zemlje ima, ne košta mnogo (u odnosu na ostale krajeve Srbije) i shvatite ovo kao poziv.

E sad, zašto baš toliko insistiram na odnosu ove dve vinarije. U Toplici su živeli, a i danas žive sjajni ljudi, koji se u turbulentnim vremenima redovno pocepaju na milion frakcija (primer: U Drugom Svetskom Ratu je na toj teritoriji funkcionisalo nekoliko izotopa samo Četničkog pokreta!?), ali isto tako znaju kako i da ostanu, opstanu, te da se bore kao braća gladijatori, ako neko sa njima baš pretera (primer: Veličanstveni Toplički Ustanak 1917-te). Na izvestan način, pojava DOJE i Topličkih Vinograda je benigni oblik Topličkog Vinskog Ustanka. Samo, ovaj neće moći tek tako da se ugasi...

Dvodnevna radna ekskurzija je započeta u DOJI, a formalno završena u Topličkim Vinogradima. Brzo, operativno, konstruktivno i efektno. Degustirano je verovatno sve što su obe vinarije do sada proizvele. Odgovorno tvrdim nakon tih testiranja da ono najbolje iz ove dve vinarije tek dolazi. Posebno obratite pažnju na „crveni sektor“! Vrtoglavi uspon kvaliteta vina sa geografskom oznakom „Toplica“ trebalo bi da predstavlja pravi magnet za neke nove proizvođače, kojima će postojanje te oznake poprilično olakšati proboj. Osećaj da je urađen izuzetno dobar posao, svakako da spada u najbolje osećaje. Po povratku od preljubaznih i složnih domaćina ovaj osećaj je i bio dominatan u kombiju.

 

Nenad Andrić

P.S: (samo za „ekipu“ iz kombija: Eto, uspeo sam da napišem tekst bez pominjanja termina – umereno!)

*Čika Joca – Jovan Živanović (1924-2002), jedan od najvećih srpskih filmskih reditelja i intelektualaca.

 

Profesor Dionisije

"Još nisam postao somelijer ali sam na odličnom putu. Za sada sam samo som."

Zoran Stepanović Gumeni, anonimna slavna ličnost