barell

Vest

13. maj 2013.

Ne može Rittium!?

Rittium, drevno ime za Surduk, ne može biti ime vinarije po novom zakonu o vinu.

Pošto je selo Surduk izuzetno poznato i popularno širom planete, a naročito na Bliskom Istoku, Okeaniji, Skandinaviji i Centralnoj Evropi, neophodno je da menadžment ove mlade vinarije promeni naslov. To je i učinjeno, pa taj novi naslov glasi "Vinarija Milanović." Da se ne bi više tako bezočno zloupotrebljavalo drevno ime velesela Surduk!

Uvođenje reda uvek ima smisla, ali ne na ovakav način. Ako će novi zakon iz registra imena vinarija proterati sva izvorna imena naših sela, reka, planina i ostalih vlastitih imena vezanih za podneblje, šte onda ostaje? Gomilanje prezimena na etiketama i ništa više. Klasičan autogol i velika šteta za inače nedovoljno afirmisane vinske kuće. 

I dizajn će da zaboli. Idemo na hipotezu: Ako recimo, poludi jedno trideset pet porodica sa vrlo retkim prezimenom, tipa - Nikolić, i prionu na proizvodnju vina, kako da se zovu njihove vinarije? Ko će to da dizajnira? "VN" na milijardu načina?! Misli li neko o tome? Izbacivanje toponima iz naslova je preterano, ali hajde da to, uz veliku ogradu, razumemo. Ali izbacivati antička imena je potpuni besmisao. Sve se mora ponovo. Novi troškovi za dizajn, etikete...

Deca nam dobijaju imena po blentavim likovima iz TV serija. Kućni ljubimci i ugostiteljski objekti imaju nazive poput jeftinih sapuna. I sad ostaje da se na vinarijama trenira strogoća. Birokratija, ovakva kakva već decenijama ovde baulja, predstavlja nezajažljivog parazita. Svaka ćelija tog parazita traži opravdanje svog postojanja tek kada postane to što je postala.

Vinariji Rittium sve najbolje, ma kako se zvala. Vino će pobediti, kao i uvek!

 

Profesor Dionisije

"Nada je dobar doručak, ali slaba večera."

Bejkon